Πέμπτη 5 Νοεμβρίου 2009

Μείωση των ανώτατων ορίων σίτισης… Ακόμα ένα χτύπημα στα δικαιώματά μας- ακόμα ένα χτύπημα εις βάρος της τσέπης μας!


Εδώ και χρόνια με την επικράτηση του νεοφιλελεύθερου μοντέλου οργάνωσης της οικονομίας η αγορά κάνει όλο και πιο επιθετικά την εμφάνισή της σε τομείς που θεωρούνταν δημόσια αγαθά, ένα από αυτά είναι και η παιδεία. Τα τελευταία χρόνια η ιδιωτική πρωτοβουλία κάνει όλο και πιο αισθητή την παρουσία της στο «δημόσιο» πανεπιστήμιο. Σειρά λειτουργιών του (σίτιση, φύλαξη, καθαριότητα) παραδίδονται σε εργολάβους προς εκμετάλλευση. Αυτές οι πολιτικές έχουν ως αποτέλεσμα την λειτουργία αυτών των υπηρεσιών με ιδιωτικοοικονομικούς όρους και στην παροχή υπηρεσιών και στις εργασιακές σχέσεις.
Στον απόηχο της πολιτικής της ισοπέδωσης του δημόσιου δωρεάν χαρακτήρα της εκπαίδευσης το πρυτανικό συμβούλιο του Π.Θ. επικαλούμενο χρέη αποφάσισε να χτυπήσει τα δικαιώματα των φοιτητών/τριών στη δωρεάν σίτιση. Η υποχρηματοδότηση του δημοσίου Πανεπιστημίου την οποία οι ίδιοι επικαλούνται αναφερόμενοι στα χρέη του Πθ αποτελεί πάγια τακτική των Κυβερνήσεων ΝΔ-ΠΑΣΟΚ,με σκοπό την υποβάθμιση του δημοσίου πανεπιστημίου και την καταστρατήγηση της δημόσιας και δωρεάν παιδείας με την λειτουργία ιδιωτικών πανεπιστημίων. Άλλωστε η επιλογή του να κοπούν χρήματα πρώτα πρώτα από την φοιτητική μέριμνα σίγουρα δεν λαμβάνει υπόψη τις πραγματικές ανάγκες των φοιτητών.
Πιο συγκεκριμένα το πρυτανικό συμβούλιο αναπροσάρμοσε το ελάχιστο όριο οικογενειακού εισοδήματος, που επιτρέπει την έκδοση κάρτας σίτισης, από 60.000 σε 40.000 Ευρώ, μείωσε το χρόνο ισχύος της κάρτας και ως αποτέλεσμα ο μειωμένος αριθμός των δικαιούχων φοιτητών οδήγησε στην απόλυση 8 εργαζομένων στον Βόλο. Λογική και αναμενόμενη, ήταν η αντίδραση σύσσωμης της φοιτητικής κοινότητας. Η παράσταση διαμαρτυρίας στο πρυτανικό σχήμα στις 18/9/09 καθώς και η διάλυση της συγκλήτου από την δυναμική κινητοποίηση των φοιτητών στις 25/9/09 πίεσαν τόσο την πρυτανική αρχή όσο και τον εργολάβο ο οποίος τελικά επαναπροσέλαβε τους 8 απολυμένους εργαζόμενους. Μία πρώτη απτή απόδειξη της πίεσης που μπορεί ν’ ασκήσει η φοιτητική κοινότητα ενάντια στην υποταγή του δημοσίου πανεπιστημίου στις λογικές της ελεύθερης αγοράς, μίας υποταγής που καταπατά παράφορα τόσο τα δικαιώματα των εργαζομένων όσο και των φοιτητών. Φυσικά και ο αγώνας μας δεν σταμάτησε εκεί αλλά ακολούθησε μαζική κατάληψη στην πρυτανεία για το ζήτημα της σίτισης την Πέμπτη 15/10.
Εμείς απαιτούμε:

• Δωρεάν σίτιση για όλους τους φοιτητές με κατάργηση των ανώτατων ορίων οικογενειακού εισοδήματος
• Σύσταση επιτροπής ελέγχου για τη σίτιση από φοιτητές, καθηγητές, εργαζόμενους
• Αύξηση των φοιτητικών εστιών.
• Ραγδαία αναβάθμιση της ποιότητας σίτισης
• Δημόσια, δωρεάν σίτιση ,στέγαση και μεταφορές για όλους τους φοιτητές.

Προφανώς ούτε ο Χούτος ούτε κανένας εργολάβος δεν πρόκειται να ικανοποιήσει αυτά τα αιτήματα. Γι’ αυτό απαιτούμε:

• Κατάργηση των εργολαβιών στα πανεπιστήμια (σίτιση ,καθαριότητα, φύλαξη κλπ),μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους ενάντια στην εργασιακή ομηρία, την εργοδοτική τρομοκρατία και την επισφάλεια


Και ο αγώνας συνεχίζεται….

• Προτείνουμε παράσταση διαμαρτυρίας στον χώρο της λέσχης την Πέμπτη 12/11 στη 13.00 .

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Create your own banner at mybannermaker.com!
Καντε copy τον html κωδικα γιανα μεταφερετε το banner!