Δευτέρα 9 Νοεμβρίου 2009

Πλαισιο για Γενικες Συνελευσεις ενοψει 17 Νοεμβρη


36 χρόνια μετά το Πολυτεχνείο ο δρόμος των λαών παραμένουν οι λαϊκές εξεγέρσεις και οι επαναστάσεις

Εκείνος ο παράξενος Νοέμβρης του 73 έμελε να αλλάξει την σύγχρονη ιστορία της Ελλάδας. 36 χρόνια συμπληρώνονται φέτος από τη μεγάλη λαϊκή εξέγερση του Πολυτεχνείου. Μια εξέγερση που τίναξε στον αέρα το λεγόμενο «πείραμα φιλελευθεροποίησης» της χούντας, έφερε τον καταπιεσμένο λαό στο προσκήνιο να αγωνίζεται ενάντια στη φασιστική δικτατορία, για να φύγουν οι Aμερικάνοι. Όξυνε στο έπακρον την κρίση του αμερικανοστήριχτου καθεστώτος που λίγους μήνες αργότερα, κατέρρευσε. Παρά τις προσπάθειες που έχουν γίνει από κράτος, κυβερνήσεις, κόμματα και «προσωπικότητες» της «γενιάς του Πολυτεχνείου», για να μουσειοποιηθεί η εξέγερση και να απονεκρωθεί το μήνυμά της, για να μας πείσουν ότι η «δημοκρατία» έχει εμπεδωθεί, οι αιτίες και ο δρόμος της εξέγερσης παραμένουν πάντα επίκαιρες και εμπνέουν τους λαούς όλου του κόσμου που αγωνίζονται ενάντια στον ιμπεριαλισμό.

Ειδικά στις σημερινές συνθήκες της κρίσης που τα πρώτα μόνο σημάδια της είναι η εκτίναξη της ανεργίας με 120.000 νέους ανέργους μόνο μέσα στο 2008, οι πτωχεύσεις και το κλείσιμο εκατοντάδων επιχειρήσεων, η ακόμα μεγαλύτερη αύξηση της φτώχειας και της ακρίβειας, η ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων. Αυτή είναι η πραγματικότητα όσο κι αν προσπαθούν να τη διαστρέψουν, όσο κι αν προσπαθούν να την κρύψουν με επικοινωνιακές και ακίνδυνες «μεταρρυθμίσεις» και υποσχέσεις, όσο κι αν προσπαθούν να αναβάλουν χρονικά τις «δυσάρεστες αλλά αναγκαίες αποφάσεις».
Αυτή την πραγματικότητα έχει να αντιμετωπίσει η νέα κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ που από τις πρώτες κιόλας εβδομάδες έδωσε τα διαπιστευτήριά της στο μεγάλο κεφάλαιο και την ΕΕ: αύξηση της καταστολής και της αστυνομοκρατίας μπροστά στο φόβο νέων ξεσπασμάτων, κατάργηση 25.000 θέσεων εργασίας με τη μορφή stage επειδή «δεν υπήρχε το κονδύλι», κοροϊδία στους λιμενεργάτες για δήθεν επαναδιαπραγμάτευση της συμφωνίας με την COSCO, υποταγή στις απαιτήσεις της κομισιόν για μείωση του ελλείμματος και σεβασμού του Συμφώνου Σταθερότητας. Το ΠΑΣΟΚ δεν θέλει, δεν μπορει και δεν πρόκειται να ξεφύγει από τα πλαίσια της παγκοσμιοποιημένης αγοράς, δεν θα υιοθετήσει μια φιλολαϊκή κοινωνική πολιτική.

Η επικαιροποίηση της εξέγερσης του Νοέμβρη περνάει μέσα από τον κοινό εορτασμό της φετινής επετείου σε κατεύθυνση:
Αντι-ιμπεριαλιστική: Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και ειδικά ο Γιώργος Παπανδρέου έχουν πρωτοστατήσει στο δέσιμο της Ελλάδας πίσω από το άρμα του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού. Τα συγχαρητήρια από τον Ομπάμα (που μάλιστα τιμήθηκε και με νόμπελ ειρήνης) δεν ήταν μια συμβολική κίνηση, το ταξίδι του Παπανδρέου στην Τουρκία δείχνουν την εξωτερική πολιτική που θα ακολουθήσει η Ελλάδα. Την ίδια στιγμή που ο αμερικάνικος ιμπεριαλισμός έχει εγκαταστήσει στρατούς κατοχής σε Ιράκ και Αφγανιστάν και στήνει κυβερνήσεις μαριονέτες του, την ίδια στιγμή που συνεχίζεται η σφαγή στην Παλαιστίνη, εδώ επιμένουμε «αλά αμερικάνικα» με την τοποθέτηση του Πάγκαλου στην θέση του αντιπροέδρου (υπεύθυνος για την παράδοση Οτσαλάν στους Τούρκους)
Αντικυβερνητική-αντιδικομματική: Στοχοποίηση και αποκάλυψη στις σχολές του ρόλου της νυν κυβερνητικής ΠΑΣΠ και της πρώην κυβερνητικής ΔΑΠ. Είναι καθήκον της αριστεράς να μην πλειοψηφήσουν στις συνελεύσεις απόψεις του τύπου: το πολυτεχνείο ήταν άχρωμο, όλοι οι Έλληνες ενωμένοι έριξαν τη χούντα και αποκαταστάθηκε η δημοκρατία, στο Πολυτεχνείο πρωτοστάτησε ο Σημίτης που έβαζε βόμβες με την ΠΑΚ, αφίσες της ΠΑΣΠ με τα συνθήματα ¨ΕΞΩ ΟΙ ΗΠΑ-ΕΞΩ ΤΟ ΝΑΤΟ¨ από τη πύλη του Πολυτεχνείου σβησμένα στο photoshop… Κανένας φοιτητής να μην τσιμπήσει στα ψέματα της ΠΑΣΠ ότι υπερασπίζεται τα συμφέροντα της νεολαίας και μέσα από την διαπραγμάτευση με το ΠΑΣΟΚ θα λυθούν τα προβλήματα. Η ΠΑΣΠ δεν βρίσκεται στο πλευρό του φοιτητή αλλά στο πλευρό της κυβέρνησης.
Υπεράσπισης των δικαιωμάτων της νεολαίας: Η αναδιάρθρωση που έχει συντελεστεί τα προηγούμενα χρόνια στην παραγωγή επιτάσσει την ευθυγράμμιση της εκπαίδευσης. Από το δημοτικό μέχρι το πανεπιστήμιο «χτίζεται» το μοντέλο του αυριανού εργαζόμενου που θα είναι ευέλικτος, απασχολήσιμος, φοβισμένος, θα απολύεται και θα επαναπροσλαμβάνεται και όλα αυτά πρέπει να του φαίνονται και λογικά για να μην κινδυνεύει το σύστημα από τα αδιέξοδα που το ίδιο γεννάει. Μέσα στις συνθήκες της κρίσης η νεολαία γίνεται η καύσιμη ύλη και το πειραματόζωο για την εφαρμογή και τη δοκιμασία των πολιτικών του νεοφιλελευθερισμού. Οι φράσεις: «Είμαστε η γενιά που θα ζήσει χειρότερα από την προηγούμενη», «γενιά των 600 ευρώ» αποτυπώνουν τα αδιέξοδα που βιώνει η σημερινή νεολαία. Δεν είναι μόνο η επίθεση στη δημόσια εκπαίδευση, η έλλειψη ελεύθερου χρόνου και το συνεχές τρέξιμο, είναι και η ανασφάλεια για το παρόν και το μέλλον, για το αν και τι δουλειά θα βρει ο σημερινός φοιτητής και σπουδαστής, είναι η περιστολή των δημοκρατικών δικαιωμάτων και ελευθεριών. Το σημερινό σύστημα είναι ρατσιστικό απέναντι στους νέους ανθρώπους.
Υπεράσπισης και προετοιμασίας νέων κινημάτων και εξεγέρσεων σαν την μόνη διέξοδο για να αλλάξουν τα πράγματα και οι συσχετισμοί, σαν το μόνο δρόμο για να γίνει πράξη το σύνθημα: ΔΕΝ ΘΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΜΕ ΕΜΕΙΣ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΣΑΣ. Αυτόν τον δρόμο έδειξε ο Δεκέμβρης που τάραξε συθέμελα την ελληνική κοινωνία, αναποδογύρισε αντιλήψεις και κορόιδεψε συσχετισμούς δύναμης. Ήταν η πρώτη εξέγερση στο περιβάλλον της κρίσης που έβγαλε στο προσκήνιο τα αδιέξοδα της νεολαίας και έστρεψε πάνω της τα βλέμματα όλης της προοδευτικής ανθρωπότητας. Οι εξεγέρσεις του Νοέμβρη και του Δεκέμβρη μας διδάσκουν ότι ο λαός και η νεολαία μπορούν ν’ αλλάζουν το ρου της ιστορίας, μπορούν να τροποποιούν την κλίμακα του εφικτού. Η αστική τάξη και οι πολιτικοί της υπηρέτες φοβούνται αυτά τα ξεσπάσματα γιατί ανατρέπουν τα σχέδιά τους. Γι αυτό θωρακίζονται και προσπαθούν να τρομοκρατήσουν την νεολαία. Οι δηλώσεις Χρυσοχοϊδη: «δεν έχουμε να φοβηθούμε καμία επέτειο» προσπαθούν να κρύψουν το φόβο τους για τα νέα ξεσπάσματα που θα έρθουν.

ΚΑΛΟΥΜΕ:
- Διημερη καταληψη Δευτερα 16 και Τριτη 17 Νοεμβριου
- Πορεια την Τριτη 17 Νοεμβριου απο την πλ.Ελευθεριας στις 18.00
- Συντονιστικο Γενικων Συνελευσεων την Πεμπτη 12 Νοεμβριου στις 20.00 στο Θολο
- Εκδηλωση το βραδυ της Δευτερας με ομιλητη απο το Σωματειο Τεχνικων Μισθωτων
- Ρεμπετικο γλεντι το βραδυ της Τριτης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Create your own banner at mybannermaker.com!
Καντε copy τον html κωδικα γιανα μεταφερετε το banner!