Πέμπτη 5 Νοεμβρίου 2009

Ψήφισμα Συμπαράστασης και Αλληλεγγύης στον αγώνα των Αυστριακών φοιτητών


Από τις 22/10 ένα μεγάλο φοιτητικό κίνημα έχει ξεσπάσει στην Αυστρία. Οι φοιτητές έχουν προχωρήσει σε κατάληψη σχεδόν όλων των πανεπιστημίων της χώρας και στις 28/10 πάνω από 50,000 φοιτητές διαδήλωσαν στους δρόμους της Βιέννης. Το κίνημα εναντιώνεται στην πολιτική και τα μέτρα της κυβέρνησης της Αυστρίας. Αυτή η πολιτική είναι κοινή σε όλη την ΕΕ, και προωθεί την υποβάθμιση της δημόσιας παιδείας, τις περικοπές των κρατικών δαπανών και τελικά την εμπορευματοποίησή της. Οι ίδιες πολιτικές εφαρμόζονται και στην Ελλάδα. Συγκεκριμένα το φοιτητικό κίνημα στην Αυστρία ζητάει:
• αύξηση των δαπανών για την παιδεία
• κατάργηση των διδάκτρων (εφαρμόζονται από το 2002)
• κατάργηση της συνθήκης της Μπολόνια για την παιδεία (η κυβέρνηση προωθεί τους δυο κύκλους σπουδών bachelor/ master)
• κατάργηση των εξοντωτικών εξετάσεων
Το κίνημα στην Αυστρία έχει ήδη πετύχει την πρώτη του νίκη με τη δέσμευση του υπουργού παιδείας για αύξηση της χρηματοδότησης (κατά 34 εκατ ευρώ). Οι φοιτητές στην Αυστρία όμως διεκδικούν πολύ περισσότερα και αυτή την στιγμή το κίνημα έχει εξαπλωθεί σε πολλές πόλεις διεκδικώντας σημαντικότερες παραχωρήσεις.
Οι φοιτητές στην Ελλάδα που πλήττονται το ίδιο από τα αντιεκπαιδευτικά μέτρα κι έχουν αγωνιστεί τα προηγούμενα χρόνια ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της παιδείας, στέλνουν την αμέριστη συμπαράσταση και αλληλεγγύη στον αγώνα των φοιτητών της Αυστρίας! Με κλιμάκωση του αγώνα, συντονισμό με τους εργαζομένους και τη δημιουργία του πανεκαπαιδευτικού μετώπου ο αγώνας των αυστριακών φοιτητών μπορεί να νικήσει και να εμπνεύσει κινήματα διεθνώς. Ξέρουμε πως η καλύτερη έκφραση αλληλεγγύης στους φοιτητές της Αυστρίας δεν θα είναι άλλη από το να προχωρήσουμε και στην Ελλάδα σε νέους αγώνες για να ανατρέψουμε την αντι-εκπαιδευτική πολιτική αλλά και να σηκώσουμε νέα νεολαιίστικα κινήματα μαζί με τους νέους εργαζόμενους ενάντια στο μέλλον το οποίο μας ετοιμάζουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Create your own banner at mybannermaker.com!
Καντε copy τον html κωδικα γιανα μεταφερετε το banner!