Δευτέρα 24 Νοεμβρίου 2008

Ανακοινωση Συντονιστικου Καταληψης ΜΗΥΤΔ


Διανύουμε μια περίοδο της οποία βασικό χαρακτηριστικό αποτελεί η παγκόσμια οικονομική κρίση. Μια κρίση που αν και ξεκίνησε από το χρηματοπιστωτικό σύστημα εξαπλώνεται ραγδαία. Μια κρίση που αποκαλύπτει τα στενά όρια του καπιταλιστικού συστήματος και της αιματοβαμμένης «ανάπτυξής» του, δείχνει τα αδιέξοδα της λογικής της ελεύθερης αγοράς και του υπερκέρδους και αποτελει ουσιαστικα μια δομική του κριση. Μια κρίση της οποίας το βάθος και η διάρκεια είναι ακόμη άγνωστα. Το μόνο γνωστό είναι πως ο ερχομός της κρίσης σηματοδοτεί την συνέχιση μιας ιδιαίτερα σκληρής και επιθετικής πολιτικής των «από πάνω» σε Ελλάδα και Ευρώπη. Την κρίση καλούνται να πληρώσουν οι εργαζόμενοι, η νεολαία, οι συνταξιούχοι, οι άνεργοι, οι πάντες πλην των πραγματικών υπευθύνων.
Ειδικά στην Ελλάδα η κυβέρνηση Καραμανλή, η πιο επικίνδυνη κυβέρνηση των τελευταίων ετών, κάτω από τις κατευθύνσεις της ΕΕ και με την σύμφωνη γνώμη του ΠΑΣΟΚ πάντοτε, συνεχίζει μια πολιτική που ευθύνεται άμεσα για την χειροτέρευση των όρων της συντριπτικής πλειοψηφίας της κοινωνίας προς όφελος μιας ισχνής μειοψηφίας. Από το δημόσιο πλούτο που εκποιείται στο ιδιωτικό κεφάλαιο (Ολυμπιακή, ΟΤΕ, ΔΕΗ, ΟΣΕ, ΕΥΑΘ, λιμάνια) ακρίβεια, τη φτώχεια, την φοροεπιδρομή και την λιτότητα μέχρι το νέο προϋπολογισμό φτώχειας και τη σαπίλα που βγαίνει στη φόρα με τα σκάνδαλα και τις μίζες( Siemens, Βατοπέδι κλπ).
Κάτω από αυτό το πρίσμα κανένας κλάδος της κοινωνικής ζωής δεν μένει ανεπηρέαστος. Ειδικά στην παιδεία η κυβέρνηση και το υπουργείο παιδείας, επιχειρούν ένα συνταγματικό πραξικόπημα καθώς εκμεταλλευόμενοι την απόφαση της ΕΕ για την αναγνώριση των επαγγελματικών δικαιωμάτων των κολεγίων προσπαθούν να ακυρώσουν την ήττα που δέχτηκαν στην μάχη για το άρθρο 16. Παράλληλα ο συνολικά κατακριτέος από την πανεπιστημιακή κοινότητα Νόμος/Πλαίσιο συνεχίζει να εφαρμόζεται, και η υποβάθμιση της δημόσιας παιδείας μέσω της υποχρηματοδότησης συνεχίζεται όλα σε μία προσπάθεια εμπορευματοποίησης και ιδιωτικοποίησης του δημόσιου πανεπιστημίου και της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης γενικότερα.
Η αναγνώριση των Κέντρων Ελευθέρων Σπουδών (ΚΕΣ) ως εκπαιδευτικών ιδρυμάτων μέσα στο καλοκαίρι, και ενώ το φοιτητικό κίνημα ήταν πρακτικά αδύνατο να αντιδράσει, έρχεται τώρα να συμπληρωθεί από την απόφαση του Ευρωπαϊκού δικαστηρίου που αναγνωρίζει τα επαγγελματικά δικαιώματα των ΚΕΣ ως ισότιμα με αυτά των δημόσιων πανεπιστημίων ενώ παράλληλα απαγορεύει στην ελληνική πολιτεία να έχει το οποιοδήποτε έλεγχο στο τρόπο λειτουργίας τους. Με αυτό τον τρόπο προωθείται η πολυδιάσπαση των πτυχίων και των εργασιακών δικαιωμάτων καθώς και η διάσπαση του φοιτητικού κινήματος, καθώς οι σπουδαστές των ΚΕΣ (που ι ίδια η κυβέρνηση με την βάση του 10 έστειλε εκεί) παρουσιάζονται ως αντίπαλοι. Εμείς απερίφραστα διακηρύττουμε πως ο αγώνας μας ως φοιτητές είναι κοινός με αυτόν των συναδέλφων στα ΚΕΣ. Το μέλλον που μας επιφυλάσσεται είναι κοινό. Εργασιακή ανασφάλεια, ελαστικότητα μισθοί της πείνας, τσάκισμα των συλλογικών διεκδικήσεων.
Την ίδια στιγμή το δημόσιο πανεπιστήμιο διαλύεται μέσω της υποχρηματοδότησης και της εφαρμογής καταστρεπτικών για την λειτουργία του νομοθετημάτων. Είναι εμφανής η προσπάθεια να μετατατραπεί η τριτοβάθμια εκπαίδευση σε ένα ακόμα κερδοφόρο χώρο για το κεφάλαιο και την αγορά.
Εμείς ως φοιτητές αντιλαμβανόμαστε πως η επίθεση στην παιδεία είναι κοινή με αυτή στην εργασία και κάθε πτυχή της κοινωνικής ζωής. Δεν επιθυμούμε να ζούμε σε ένα πανεπιστήμιο-γυάλα. Συνδέουμε την ιδιωτικοποίηση της παιδείας με το συνολικότερο πρόβλημα των ιδιωτικοποιήσεων. Τα πάντα ξεπουλιούνται στο βωμό του κέρδους και της εξόδου από την κρίση. Απαντάμε πως τη κρίση σας δεν θα την πληρώσουμε εμείς. Θα δώσουμε σκληρό αγώνα για να ανακοπεί αυτή η επίθεση. Καλούμε κάθε εργαζόμενο, κάθε απλό πολίτη να δώσει μαζί μας αυτήν τη μάχη, με σκοπό να διεκδικήσουμε αυτά που εξαρχής μας ανήκαν. Για να κερδίσουμε μια αξιοπρεπή ζωή εναντια σε οσους ακολουθουν τις επιταγες της αστικης πολιτικης(ΝΔ,ΠΑΣΟΚ,ΕΕ)

Απαιτούμε:
• Να αποσυρθεί τώρα ο νέος ΝΟΜΟΣ-ΠΛΑΙΣΙΟ
• Να αποσυρθεί η οδηγία 36/05 και το προεδρικό διάταγμα για την αναγνώριση των ΚΕΣ
• Να καταργηθούν τα ΚΕΣ-ΚΕΚ-ΙΕΚ
• Καμία αναθεώρηση του άρθρου 16 και του Συντάγματος συνολικά
• Άμεση κατάργηση των νόμων για ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ, ΙΔΒΕ, ΔΟΑΤΑΠ
• Να μην εφαρμοστούν οι αποφάσεις Μπολόνια, Πράγα, Βερολίνο, Λονδίνο. Να γίνει η Ελλάδα ο σπασμένος κρίκος του Κοινού Ευρωπαϊκού Χώρου Ανώτατης Εκπαίδευσης. Ρήξη και Ανυπακοή στην ΕΕ και την πολιτική της.
• Να καταργηθεί η βάση του 10 για την εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση

ΠΛΗΡΩΣΑΜΕ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΟΥΣ, ΔΕΝ ΘΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΤΟΥΣ!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Create your own banner at mybannermaker.com!
Καντε copy τον html κωδικα γιανα μεταφερετε το banner!