Πέμπτη, 13 Νοεμβρίου 2008

Καλεσμα σε φορεις απο Συντονιστικο Καταληψεων Βολου


Η φετινή επέτειος του Πολυτεχνείου έρχεται στο φόντο της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης του κεφαλαίου, μίας κρίσης της οποίας η ένταση και η διάρκειά φαίνεται να κλονίζει σε βάθος το οικοδόμημα του σύγχρονου καπιταλισμού. Οι πιστοί ακόλουθοι της «ελεύθερης αγοράς», του νεοφιλελευθερισμού – σοσιαλφιλελευθερισμού, οδήγησαν στη μεγαλύτερη καπιταλιστική κρίση των τελευταίων δεκαετιών, αποδεικνύοντας ότι ο σύγχρονος καπιταλισμός όχι μόνο δεν μπορεί να εξασφαλίσει τις ανθρώπινες ανάγκες με την «αυτορύθμιση» της ελεύθερης αγοράς, αλλά γίνεται όλο και πιο καταστροφικός για τον κόσμο της δουλειάς, για το περιβάλλον και τις δημοκρατικές ελευθερίες.

Την ίδια στιγμή στα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ συνεχίζεται η εκπαιδευτική μεταρρύθμιση. Το καλοκαίρι ψηφίστηκε πραξικοπηματικά -αφού καταστρατηγεί το άρ. 16 του συντάγματος- ο νόμος που αφορά την ίδρυση και λειτουργία των κολλεγίων. Στις 23 Οκτώβρη ήρθε η καταδίκη από το ευρωπαϊκό δικαστήριο για το ζήτημα της κοινοτικής οδηγίας 36/05 που αφορά τα επαγγελματικά δικαιώματα. Η αναγνώριση των ΚΕΣ (Κέντρα Ελεύθερων Σπουδών) που προωθείται από κυβέρνηση και ΕΕ έχει τα εξής αποτελέσματα:
• Τη συμπίεση προς τα κάτω όλων των απόφοιτων της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, μέσω της κατάργησης των επαγγελματικών και εργασιακών δικαιωμάτων και της απαξίωσης των πτυχίων.
• Τη δημιουργία πυλώνα ιδιωτικής τριτοβάθμιας εκπαίδευσης που θα λειτουργεί σα μοχλός πίεσης προς το δημόσιο πανεπιστήμιο (μέσω και της αξιολόγησης). Έτσι τα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ θα πιέζονται να εφαρμόσουν όσα μέτρα ισχύουν και στα ιδιωτικά κολλέγια. Δηλαδή διάσπαση των ενιαίων σπουδών σε κύκλους, πτυχία που δεν κατοχυρώνουν δικαιώματα στην εργασία, ιδιωτικοοικονομικά και ανταποδοτικά κριτήρια λειτουργίας, εντατικοί ρυθμοί σπουδών.
• Την κατάργηση της δημόσιας και δωρεάν εκπαίδευσης και την όξυνση των ταξικών φραγμών. Μάλιστα η βάση του 10 δημιουργεί εκ των πραγμάτων υποψήφιους ‘πελάτες’ για τα κολλέγια και τα κέντρα κατάρτισης.

Βασικό μέτωπο της επίθεσης της κυβέρνησης είναι η εφαρμογή του νόμου-πλαίσιο, που έχει καταδικαστεί από το κίνημα και τις συνειδήσεις των φοιτητών. Ειδικά για το ζήτημα των συγγραμμάτων, απαιτούμε να δοθούν άμεσα και δωρεάν όλα τα βιβλία και να αποσυρθούν οι λίστες όπου υπάρχουν. Η ανακοίνωση του πρότυπου εσωτερικού κανονισμού σε ΦΕΚ εκβιάζει τα ιδρύματα στην εφαρμογή του νέου νόμου-πλαίσιο και αποτελεί αιτία πολέμου για το φοιτητικό κίνημα. Απαιτούμε να καταργηθεί ο νόμος-πλαίσιο τώρα!

Όλα τα παραπάνω που προωθούνται με την εκπαιδευτική αναδιάρθρωση στοχεύουν στη δημιουργία ενός νέου μοντέλου εργαζομένου, ευέλικτου, ελαστικού, πειθαρχημένου, φτηνού και χωρίς δικαιώματα.

Η πανεκπαιδευτική πορεία της 6ης Νοέμβρη ήταν μόνο η αρχή…

Στην κρίσιμη αυτή κατάσταση, καλούμε τους μαθητές σε κοινό αγώνα γιατί τα αιτήματα και τα προβλήματα μας είναι κοινά. Να παλέψουμε για τα δικαιώματα όλων μας στην δημόσια και δωρεάν εκπαίδευση και αύριο στην εργασία!

Μαζί με τα αγωνιζόμενα κομμάτια των εκπαιδευτικών όλων των βαθμίδων να συγκροτήσουμε πανεκπαιδευτικό μέτωπο για την ανατροπή της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης. Επιδιώκουμε το συντονισμό της δράσης μας με κάθε μαχόμενο κομμάτι της κοινωνίας, με όλους τους εργαζομένους που πλήττονται από αυτήν την πολιτική και αγωνίζονται.


ΚΑΛΟΥΜΕ:
- Αναγνωρίζοντας την αναγκαιότητα του πολιτικού και κινηματικού συντονισμού, φέτος παίρνουμε την πρωτοβουλία και καλούμε ως Φοιτητικοί Σύλλογοι σε μάζεμα φορέων για την επέτειο του πολυτεχνείου ΤΡΙΤΗ 11 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 19:00, ΚΤΙΡΙΟ ΠΑΠΑΣΤΡΑΤΟΣ. Καλούμε την ΕΛΜΕ Μαγνησίας, τον τοπικό σύλλογο δασκάλων, το σύλλογο μελών ΔΕΠ του Π.Θ., το σύλλογο μελών ΕΤΕΠ, τις μαθητικές συνελεύσεις, το σωματείο ιατρών του Αχιλοπούλειου νοσοκομείου Βόλου, οποιοδήποτε άλλο πρωτοβάθμιο σωματείο και το εργατικό κέντρο Βόλου, κάθε πληττόμενο νεολαίο κι εργαζόμενο.
- Πορεία Δευτέρα 17 Νοεμβρίου, 16.00 από Θόλο προς πλατεία Ελευθερίας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Create your own banner at mybannermaker.com!
Καντε copy τον html κωδικα γιανα μεταφερετε το banner!