Τρίτη 4 Νοεμβρίου 2008

Προταση-πλαισιο των Αριστερων Σχηματων για τις γενικες συνελευσεις


Υποταγη αυτοι; Ανυπακοη εμεις!

Τα ιδιωτικά πανεπιστήμια προ των πυλών

Στις 23 Οκτώβρη το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο έβγαλε καταδικαστική απόφαση για την Ελλάδα πάνω στο θέμα των Κολλεγίων. Σύμφωνα με την απόφαση, η Ελλάδα υποχρεούται να ενσωματώσει την οδηγία 89/48 για τα επαγγελματικά δικαιώματα των Κολεγίων που συνεργάζονται με πανεπιστήμια του εξωτερικού. Δηλαδή, τα πτυχία που θα χορηγούν αυτά τα Κολέγια, θα πρέπει να έχουν ισότιμα επαγγελματικά δικαιώματα, με τα πτυχία των δημόσιων ΑΕΙ-ΤΕΙ. Επιπλέον σύμφωνα με την απόφαση το υπουργείο Παιδείας δεν θα μπορεί ούτε καν να ελέγξει τους όρους λειτουργίας των ΚΕΣ που είναι παραρτήματα ξένων πανεπιστήμίων. Αυτό αποδεικνυει την αντιδραστική και αμετανόητα νεοφιλελεύθερη φύση της Ε.Ε. και των δικαστηρίων της που προχωρούν σε ωμό εκβιασμό στα κράτη μέλη που δεν έχουν εναρμονιστεί με το μοντέλο των ιδιωτικών εκπαιδευτικών παραμάγαζων,και πιο συγκεκριμενα τον εκβιασμο της Ελλαδας για παρακαμψη του αρθρου 16 του Συνταγματος, που απαγορευει την ιδρυση ιδιωτικων πανεπιστημιων.

Ο Στυλιανίδης έσπευσε να συμμορφωθεί με την απόφαση του Ευρωπαϊκού, δηλώνοντας ότι τα επαγγελματικά δικαιώματα αυτών των Κολλεγίων θα αναγνωριστούν με προεδρικό διάταγμα μέσα στο 2009. Μπορούσε να κάνει κάτι διαφορετικό; Στα ζητήματα του περιβάλλοντος πάντως, όπου η Ελλάδα έχει καταδικαστεί για πολλά ζητήματα (π.χ. ΧΥΤΑ), η ελληνική κυβέρνηση προτιμά να πληρώνει κάθε χρόνο πρόστιμο παρά να συμμορφωθεί με τις επιταγές του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου.

Κόντρα στα συμφέροντά μας

Καμιά αυταπάτη δεν πρέπει να υπάρχει. Η αναγνώριση των επαγγελματικών δικαιωμάτων των ΚΕΣ αποτελεί μια σκληρή επίθεση ενάντια στα συμφέροντα της σημερινής νεολαίας και των αυριανών εργαζομένων:

Το κεφάλαιο θέλει να επενδύσει στα ιδιωτικά πανεπιστήμια για να βγάλει κέρδος...

  • Το κεφάλαιο θα επενδύσει στα ιδιωτικά πανεπιστήμια για να βγάλει κέρδος. Μια σειρά Κολλεγιάρχες θα σπεύσουν να κάνουν ένα μικρό λίφτινγκ στις υποδομές τους, να προσλάβουν ένα – δυο καθηγητές ακόμα και να κλείσουν συμφωνίες με πανεπιστήμια του εξωτερικού αμφίβολη ποιότητας, για να πουλάνε (βάζοντας πανάκριβα δίδακτρα) αναγνωρισμένα πτυχία.
  • Θα είναι φτηνή κατάρτιση όχι επιστημονική γνώση. Οι σπουδές σ’ αυτά τα Κολλέγια θα είναι ταχύρυθμες (π.χ. 3ετείς, όταν στα δημόσια ΑΕΙ είναι 4ετείς, 5ετείς ή και 6ετείς) και πλήρως προσαρμοσμένες στις άμεσες ανάγκες της αγοράς, μακριά από την ολοκληρωμένη επιστημονική γνώση και τις κοινωνικές ανάγκες. Μιλάμε δηλαδή για Κολλέγια που στην πλειοψηφία τους θα βγάζουν πτυχιούχους με ελλιπή γνώση και κατάρτιση.
  • Διασπόνται και συμπιέζονται μισθοί και δικαιώματα. Η ελλιπής γνώση και κατάρτιση σημαίνει ότι αυτοί οι πτυχιούχοι θα έχουν μικρότερη αξία στην αγορά εργασίας και άρα θα παίρνουν χαμηλότερους μισθούς. Και όταν στον ίδιο κλάδο έχεις φτηνούς και ακριβούς πτυχιούχους, τότε οι αμοιβές όλου του κλάδου προσαρμόζονται σταδιακά προς τα κάτω... Οι φτηνοί πτυχιούχοι θα παρασύρουν προς τα κάτω και τους μισθούς των πτυχιούχων των δημόσιων ΑΕΙ και ΤΕΙ.
  • Τα δημόσια ΑΕΙ-ΤΕΙ θα λειτουργήσουν με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια. Ο περίφημος «ανταγωνισμός» θα πιέζει σε αυτή την κατεύθυνση κάτι που ήδη προσπαθιεται να γίνει συμφωνα με τον νέο νόμο πλαίσιο...
  • οι θέσεις στα δημόσια ΑΕΙ και ΤΕΙ θα μειωθούν ακόμα περισσότερο αφού οι υποψήφιοι θα έχουν πλέον περισσότερες «επιλογές» για να σπουδάσουν... Δεν θα χρειάζεται να πηγαίνουν όλοι στο Δημόσιο...
  • Θα μειωθεί ακόμη περισσότερο η κρατική χρηματοδότηση των δημόσιων ΑΕΙ-ΤΕΙ και θα οδηγηθούν στην αναζήτηση ιδιωτικών χρηματοδοτήσεων (στα πρότυπα των ιδιωτικών ΑΕΙ), ενώ οι κοινωνικές παροχές στους φοιτητές θα περικοπούν ακόμη περισσότερο και φυσικά τα δίδακτρα δεν θα αργήσουν να έρθουν.

Αγώνας διαρκείας: ο μόνος δρόμος!

Η επίθεση ενάντια στην παιδεία είναι κομμάτι της συνολικής αντεργατικής - αντιλαϊκής πολιτικής που εφαρμόζει η κυβέρνηση (σαν συνέχεια της πολιτικής του ΠΑΣΟΚ). Μια πολιτική που ξεπουλά τα πάντα στους ιδιώτες (Ολυμπιακή, ΟΣΕ), χτυπά τα εισοδήματα των εργαζομένων (νέοι φόροι, μισθοί πείνας), ανατρέπει ασφαλιστικά δικαιώματα και μας καταδικάζει όλους σε μια ζωή λάστιχο, χωρίς δικαιώματα.

Απέναντι σε αυτή την επίθεση δεν μπορεί να υπάρξει άλλος δρόμος από αυτόν του αγώνα. Το φοιτητικό κίνημα, οι πανεπιστημιακοί, ολόκληρος ο λαός πρέπει να δείξουν τεράστια ανυπακοή στην Ε.Ε. και μηδενική ανοχή στην κυβέρνηση. Οι αγώνες του άρθρου 16 που τσάκισαν την δικομματική απόπειρα αναθεώρησής του, μπορούν να επαναληφθούν.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:

  • Να μην περάσει ο προϋπολογισμός της διάλυσης της δημόσιας παιδείας. 5% για την παιδεία τώρα. Χρηματοδότηση για τη δωρεάν εκπαίδευση αποκλειστικά από τον κρατικό προϋπολογισμό. Θέλουμε λεφτά για εστίες, σίτιση, συγκοινωνίες, για τις ανάγκες του φοιτητή, του μαθητή, για να σταματήσει η αφαίμαξη του λαού.
  • Να μην αναθεωρηθεί το άρθρο 16 του συντάγματος – κανένα ιδιωτικό πανεπιστήμιο, καμία αναγνώριση τέτοιων ιδρυμάτων. Καμία συνταγματική κατοχύρωση της διαδικασίας της Μπολόνια μέσω της δήθεν διασφάλιση ποιότητας των ΑΕΙ. Καμία νομιμοποίηση των «κολλεγίων» μέσω της αποφασης του Ευρωπαϊκου Δικαστηριου
  • Να καταργηθούν με νόμο κάθε είδους Deere, ΚΕΣ, ιδιωτικά ΙΕΚ, οποιοδήποτε μεταδευτεροβάθμιο ή τριτοβάθμιο ίδρυμα στην Ελλάδα.
  • Να καταργηθεί εδώ και τώρα ο αντιδραστικός κυβερνητικός νόμος πλαίσιο – όχι στη διαγραφή των φοιτητών, την κατάργηση του ασύλου, το χτύπημα του φοιτητικού συνδικαλισμού, τους managers και τα επιχειρησιακά προγράμματα, την κάρτα συγγραμμάτων, τη λειτουργία των σχολών με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια.
  • Να καταργηθούν οι νόμοι των ΝΔ – ΠΑΣΟΚ Αξιολόγηση-κατηγοριοποίηση, κατάταξη και ανάλογη χρηματοδότηση των ΑΕΙ-ΤΕΙ, ΙΔΒΕ, ΔΟΑΤΑΠ καθώς και τα νομοσχέδια για τα μεταπτυχιακά και την έρευνα
  • Δωρεάν Συγγράμματα. Να διανεμηθούν συγγράμματα που να καλύπτουν το 100% της ύλης χωρίς κανένα περιορισμό σε κόστος ή μορφή και με σύντομη διανομή

ΠΑΛΕΥΟΥΜΕ ΓΙΑ:

  • Δημόσια δωρεάν εκπαίδευση για όλους και σε όλες τις βαθμίδες. Όχι στην πολυδιάσπαση και τον κατακερματισμό της σπουδάζουσας νεολαίας.
  • Ενιαία πτυχία, χωρίς κατατμήσεις, διασπάσεις και εξειδικεύσεις. Το πτυχίο μόνη προϋπόθεση για δουλειά! Ισχυρά επαγγελματικά και εργασιακά δικαιώματα. Όλα τα δικαιώματα στο πτυχίο. Όχι στους 2 κύκλους προπτυχιακών σπουδών του συστήματος της Μπολόνια.
  • Ανθρώπινους ρυθμούς σπουδών. Όχι στην εντατικοποίηση των σπουδών.

ΚΑΛΟΥΜΕ ΣΕ:

Ø Συμμετοχή του συλλόγου στο πανεκπαιδευτικό συλλαλητηριο που έχουν καλέσει οι πανεπιστημιακοί (ΠΟΣΔΕΠ) και οι μαθητες την Πέμπτη 6 Νοέμβρη στις 10.00 στην πλατεια Ελευθεριας

Ø Καταληψη της σχολης την ιδια μερα

Ø Δημιουργία Ανοιχτής Συντονιστικής Επιτροπής Κατάληψης

Ø Το Φοιτητικό Συντονιστικό να συνεδριάσει αμέσως μετά την πορεία της Πέμπτης για να αποφασίσει τις παραπέρα κινήσεις του

Ø Επομενη Γ.Σ.με θεμα τις εξελιξεις στην Παιδεια τη Τριτη 11 Νοεμβρη στις 18.00,με επαναληπτικη στις 19.00

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Create your own banner at mybannermaker.com!
Καντε copy τον html κωδικα γιανα μεταφερετε το banner!