Κυριακή 23 Νοεμβρίου 2008

Παρεμβαση της Αριστερης Ενοτητας στη λεσχη του Πανεπιστημιου


ΣΙΤΙΣΗ – ΣΤΕΓΑΣΗ – ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ
ΠΟΙΟΤΙΚΕΣ, ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΚΑΙ ΔΩΡΕΑΝ
ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΦΟΙΤΗΤΕΣ!

Μπήκαμε σε ένα πανεπιστήμιο που ακούγαμε ότι οι σπουδές μας και η Παιδεία είναι δημόσια δωρεάν και δεν θα χρειάζεται να πληρώνουμε για τίποτα. Απ’ την πρώτη-δεύτερη μέρα κιόλας, αυτός ο μύθος κατέρρευσε! Αν και δεν πληρώνουμε δίδακτρα στις σχολές μας και η σίτιση για την πλειοψηφία των φοιτητών είναι δωρεάν, σχεδόν για όλα τα υπόλοιπα ζητήματα, ο… λάκκος της φάβας είναι πολύ μεγάλος!


Σίτιση
Για τους περισσότερους φοιτητές είναι δωρεάν, αλλά:
πρώτον, δεν είναι καθόλου δημόσια καθώς την εκμεταλλεύεται η εταιρία «Χούτος» βγάζοντας κέρδη από την κάλυψη αναγκών της πανεπιστημιακής κοινότητας
και δεύτερον, η ποιότητα του φαγητού είναι επιεικώς απαράδεκτη! Έχουμε φτάσει και στο εξής σημείο: συμφοιτητής μας να πάθει τροφική δηλητηρίαση από σίτιση στη λέσχη!

Εμείς ζητάμε η σίτιση να είναι δωρεάν για όλους τους φοιτητές του Π.Θ. και αποκλειστικά δημόσια (δηλ. στην ευθύνη του πανεπιστημίου και όχι ιδιωτικής εταιρίας) όπου η ποιότητα του φαγητού να ελέγχεται από επιτροπή στην οποία να συμμετέχουν φοιτητές. Αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να βελτιωθεί η ποιότητα του φαγητού, καθώς οι ιδιωτικές επιχειρήσεις στο βωμό του κέρδους είναι έτοιμες να θυσιάσουν τα πάντα! Ακόμα και κανόνες υγιεινής.


Στέγαση
Τα 40 δωμάτια της εστίας ούτε κατά διάνοια δεν καλύπτουν τις ανάγκες των φοιτητών για στέγαση (μάλιστα υπάρχει και μικρό αλλά καθόλου αμελητέο 60ευρο κάθε μήνα!). Για τους 5.000 περίπου φοιτητές του Βόλου τα 40 δωμάτια είναι κοροϊδία.


Απαιτούμε να βρεθεί χώρος από το πανεπιστήμιο (όπως το «Ολυμπιακό χωριό» ή το «Μεσογειακό» που πρόκειται να χτιστεί) που να καλύπτει πλήρως τις ανάγκες όλων των φοιτητών για δωρεάν στέγαση!



Μεταφορές
Είναι πραγματικά εξωφρενικό το φοιτητικό εισιτήριο να κοστίζει 70 λεπτά και κάθε χρόνο να αυξάνεται. Ευτυχώς που υπάρχει ακόμα το φοιτητικό πάσο και έχουμε 25% έκπτωση σε λεωφορεία, ΚΤΕΛ και τρένα. Αλλά και πάλι τα ποσά που ξοδεύουμε για τις ανάγκες που έχουμε για μεταφορά (αστική και υπεραστική) είναι τεράστια.


Διεκδικούμε δωρεάν μεταφορές για όλους τους φοιτητές με πρώτη προτεραιότητα στις μετακινήσεις εντός πόλης και σε δεύτερη φάση και εκτός πόλης.



Καταλαβαίνουμε ότι μόνο δημόσια και δωρεάν δεν είναι η παιδεία που έχουμε! Η υποχρηματοδότηση (κάθε χρόνο όλο και περισσότερη) όλης της εκπαίδευσης είναι γεγονός και συνειδητή επιλογή όλων των τελευταίων κυβερνήσεων. Γι’ αυτό η Παιδεία έχει προβλήματα. Δεν είναι από μόνη της προβληματική, αλλά οι ίδιες οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές την κάνουν προβληματική. Και θέλουν να μας πείσουν ότι με την είσοδο των ιδιωτικών επιχειρήσεων και των ιδιωτικών κολλεγίων/πανεπιστημίων θα λυθούν όλα τα προβλήματα.
Αν η κατάσταση εντός πανεπιστημίων είναι μία φορά άσχημη αυτή τη στιγμή, με τα ιδιωτικά θα γίνει δέκα φορές χειρότερη!


Άρα ο αγώνας μας για καλύτερη και περισσότερη Δημόσια και Δωρεάν Παιδεία που ξεκινάει από τα «μικρά» και καθημερινά προβλήματα των σχολών μας (υλικοτεχνικός εξοπλισμός, κτήρια, σίτιση, στέγαση, μεταφορές κλπ) συνδέεται άμεσα και με τα «μεγάλα» προβλήματα του νόμου-πλαίσιο, του άρθρου 16, των ιδιωτικών πανεπιστημίων και των ΚΕΣ.


Έτσι λοιπόν, απ’ τη στιγμή που είναι τόσο συντονισμένη και συνολική η επίθεση που δεχόμαστε, άλλο τόσο συντονισμένη θα πρέπει να είναι και η δική μας απάντηση!


Μαζί με τους υπόλοιπους χώρους της εκπαίδευσης (μαθητές, δασκάλους, καθηγητές, πανεπιστημιακούς), να συγκροτήσουμε ένα πανεκπαιδευτικό μέτωπο που θα παρασύρει τους πάντες και τα πάντα, για να σταματήσει πια αυτή η αντιεκπαιδευτική πολιτική και να βγάλουμε τα δικά μας δίκαια αιτήματα και διεκδικήσεις στο προσκήνιο!


Η ΑΡιστερή ΕΝότητα θα βοηθήσει με όλες της τις δυνάμεις στην κατεύθυνση αυτή και καλούμε όλους τους φοιτητές να δώσουμε από κοινού αυτούς τους αγώνες! Γιατί αυτά που μας ενώνουν είναι πολύ περισσότερα από αυτά που μας χωρίζουν!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Create your own banner at mybannermaker.com!
Καντε copy τον html κωδικα γιανα μεταφερετε το banner!