Σάββατο 10 Οκτωβρίου 2009

ΑΛΛΟ ΧΡΩΜΑ…ΙΔΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΜΟΝΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΟΙ ΕΝΩΤΙΚΟΙ ΜΑΣ ΑΓΩΝΕΣ


Τις προηγούμενες μέρες γίναμε μάρτυρες της εκκωφαντικής εκλογικής ήττας της Ν.Δ με τη σκυτάλη να παραδίδεται πλέον στο ΠΑΣΟΚ. Η ΝΔ πλήρωσε για την πολιτική της που κινούνταν στην κατεύθυνση των επιταγών της Ε.Ε και του Αλμούνια και αφορούσε την αναδιανομή του πλούτου προς όφελος των λίγων, το πάγωμα των μισθών και των συντάξεων για τους πολλούς, το ξεπούλημα του δημοσίου, την καταστροφή του περιβάλλοντος. Επιλογές οι οποίες βρήκαν απέναντί τους τα μαζικά κινήματα και τους αγώνες της νεολαίας, των εργαζόμενων και των αγροτών. Το ΠΑΣΟΚ κέρδισε όχι επειδή πρόβαλε το νεοφιλελεύθερο πρόγραμμά του αλλά επειδή είχε απέναντί του χειρότερη κυβέρνηση της μεταπολίτευσης και ο κόσμος το ψήφισε στη λογική του χειρότερου κακού. Το ΛΑΟΣ κατόρθωσε να είναι τέταρτο κόμμα και να διεκδικεί μεγάλο μερίδιο από την πίτα της ΝΔ. Είναι σίγουρα ανησυχητικό να αναπτύσσεται κοινωνικά και εκλογικά το ΛΑΟΣ αλλά και καθαρά φασιστικές οργανώσεις, πατώντας στο δεδομένο ότι ο κόσμος της εργασίας έχει μείνει τραγικά μόνος του.
Σε μια περίοδο, που όλοι μιλούν για οικονομική κρίση, σφίξιμο του ζωναριού, για «αναγκαίες» πολιτικές περικοπών σε υγεία, παιδεία και εργασία, το μόνο ορατό σχέδιο, από την πλευρά των ιθυνόντων και των κυβερνητικών επιτελείων, είναι ο κόσμος να σπρωχθεί ακόμα πιο βαθιά στη φτώχεια, την ανεργία και τη λιτότητα, γιατί με αυτόν τον τρόπο εξυπηρετούνται οι ανάγκες των καρτέλ, των επιχειρήσεων των μεγαλοεργολάβων και των τραπεζιτών .

Τι το διαφορετικό θα επιχειρήσει άραγε να κάνει το ΠΑΣΟΚ ως νέα κυβέρνηση;

Την απάντηση σε αυτό εύκολα μπορεί να την δώσει κανείς, αν θυμηθεί ότι ήταν η πιο συμπολιτευόμενη αντιπολίτευση κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών, αν θυμηθεί τη στάση που κράτησε απέναντι στο κίνημα του άρθρου 16, στην εξέγερση του Δεκέμβρη, στη δωρεά 28 δις στους τραπεζίτες. Όλες οι αντιλαϊκές μεταρρυθμίσεις για την ιδιωτικοποίηση της παιδείας, για την κοινωνική ασφάλιση και τις συντάξεις, για το ξεπούλημα όλου του δημόσιου πλούτου (ΟΤΕ, ΔΕΗ, λιμάνια, ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ) έχουν και τη τζίφρα του ΠΑΣΟΚ. Επίσης το ΠΑΣΟΚ είναι αυτό που απέναντι στην Ε. Ε, η οποία επιβάλλει τον οικονομικό στραγγαλισμό της χώρας για την εξόφληση των χρωστούμενων καυχιέται για τη μεγαλύτερη, από τη Ν. Δ, διαπραγματευτική ισχύ του με το ευρωπαϊκό διευθυντήριο και τον Αλμούνια…

Στην ενότητα η δύναμη-Στην αριστερά η ελπίδα

Παρότι η ενωτική και ριζοσπαστική αριστερά έπαιξε σημαντικό ρόλο στη φθορά της ΝΔ και στη χρεοκοπία της πολιτικής της, δεν κατάφερε να αναδειχτεί σε πρωταγωνιστική δύναμη σ’ αυτές τις εκλογές. Αυτό που ηττήθηκε περισσότερο είναι η λογική της περιχαράκωσης, των ξεχωριστών κινητοποιήσεων, της καταγγελίας των μαζικών κινημάτων, λογική που έδινε χώρο στην κυβέρνηση να προωθήσει τη νεοφιλελεύθερη πολιτική της, με χαρακτηριστικότερο το παράδειγμα του ΚΚΕ.
Ο ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε ένα καλό αποτέλεσμα, παρά τα εσωτερικά του προβλήματα. Ο κόσμος που στήριξε αυτό το εγχείρημα του έδωσε νέα ώθηση, αναγνωρίζοντας την ανάγκη μαζικής, ενωτικής και αποτελεσματικής δράσης ενάντια στα σχέδια ΠΑΣΟΚ-ΝΔ.

Ο δρόμος που άνοιξε ο Δεκέμβρης

Σε αυτές τις συνθήκες χρειαζόμαστε μια αριστερά που να μπορεί να βγάζει συμπεράσματα από τους αγώνες των εργαζομένων και τις νεολαιϊστικες εξεγέρσεις όπως αυτή του περασμένου Δεκέμβρη. Να συνδέεται με όλες εκείνες τις φωνές που αγανακτούν, οργίζονται, εξεγείρονται. Να πυροδοτεί και να τροφοδοτεί τους αγώνες και όχι να στέκεται διστακτικά ή να απέχει. Μια αριστερά που θα αλλάζει και θα μετασχηματίζεται μέσα από αυτούς τους αγώνες και δεν θα μένει στάσιμη. Μια αριστερά που θα αποτρέπει τη μετακύλιση της κρίσης στις πλάτες των από κάτω όχι στα λόγια αλλά στην πράξη. Αυτό είναι που τους φοβίζει περισσότερο! Μια αριστερά συμπολιτευόμενη στο σύστημα, είναι υποχείριό τους. Μια αριστερά στο πλάι των εξεγερμένων, για αυτούς είναι επικίνδυνη.

Το μέτωπο της παιδείας παραμένει ανοιχτό

Ο δικομματισμός στο χώρο της παιδείας έχει αναδείξει πλούσιο έργο τα τελευταία χρόνια με κυρίαρχο αυτό της ιδιωτικοποίησης της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης με την προσπάθεια αναθεώρησης του άρθρου 16, της συνεχούς υποχρηματοδότησης, την αναγνώριση των κάθε είδους ΚΕΣ-ΚΕΚ-ΙΕΚ. Το φοιτητικό κίνημα έδωσε μία σειρά από μάχες για να μπλοκάρει τα σχέδια όσων ήθελαν την παιδεία να μετατραπεί σε εμπόρευμα και να αποτελεί ένα επιπλέον πεδίο για την κερδοφορία του κεφαλαίου. Αποτέλεσμα αυτών των αγώνων ήταν η μη αναθεώρηση του άρθρου 16 και συνολικά του συντάγματος και η μη εφαρμογή του νόμου-πλαίσιο.
Η τεράστια λαθροχειρία των δύο κομμάτων εξουσίας ήταν να προχωρήσουν στην έμμεση αναθεώρηση του άρθρου 16 με την ψήφιση του νόμου 3696 το προηγούμενο καλοκαίρι, ο οποίος προβλέπει την σύμπραξη των κολεγίων με Πανεπιστήμια του εξωτερικού με τη μέθοδο του franchise (χρήση ονόματος). Δηλαδή ένας σπουδαστής των ελληνικών κολεγίων, που βρίσκονται σε σύμπραξη με ένα ξένο Πανεπιστήμιο, θα παίρνει τίτλο αντίστοιχο του ξένου Πανεπιστημίου, οπότε και αντίστοιχο του δημόσιου ΑΕΙ ή ΤΕΙ. Η άνευ όρων ισοτίμηση του πτυχίου ενός οποιουδήποτε ξένου Πανεπιστημίου και του ελληνικού παραρτήματός του με το πτυχίο των ΑΕΙ και ΤΕΙ, αποτέλεσε ντιρεκτίβα της ΕΕ και της Κομισιόν μέσω της Κοινοτικής Οδηγίας 36/05.
Σα να μην έφτανε αυτό η απερχόμενη κυβέρνηση προχώρησε σε άλλο ένα συνταγματικό πραξικόπημα μόλις μερικές μέρες πριν από τις εκλογές δίνοντας τελικά την πολυπόθητη άδεια λειτουργίας σε 33 από τα 34 κολέγια που είχαν πάρει την αντίστοιχη άδεια ίδρυσης το προηγούμενο καλοκαίρι. Χαρακτηριστική είναι και η δήλωση του συνδέσμου ελληνικών κολεγίων που κάθε άλλο παρά δυσαρεστημένοι είναι από αυτή την εξέλιξη: «Τελειώνει μια μεγάλη περίοδος αμφιβολιών για τη θέση των κολεγίων στον ελληνικό εκπαιδευτικό χώρο».
Το δρόμο για την αναγνώριση των ΚΕΣ έχει ανοίξει βέβαια το ΠΑΣΟΚ αφού επί διακυβέρνησής του ήρθαν για πρώτη φορά στην ελληνική πραγματικότητα, άσχετα αν μιλά για «αδιαφανείς διαδικασίες αναγνώρισης».

Το φοιτητικό κίνημα πρέπει να συνεχίσει να μάχεται στην κατεύθυνση της
• Υπεράσπισης της δημόσιας και δωρεάν εκπαίδευσης
• Κατάργησης όλων των αντι- εκπαιδευτικών μεταρρυθμίσεων ΝΔ-ΠΑΣΟΚ
• Αύξησης στο 5% του ΑΕΠ των κρατικών δαπανών για την παιδεία

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΑΡΙΣΤΕΡΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΠΑΤΡΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Create your own banner at mybannermaker.com!
Καντε copy τον html κωδικα γιανα μεταφερετε το banner!