Τρίτη 6 Οκτωβρίου 2009

ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΟ «ΔΩΡΑΚΙ» ΥΠΟΥΡΓΟΥ: Στο παρά 5' άδειες σε 33 κολέγια


Το σκανδαλωδώς καλύτερο προεκλογικό δώρο -τελικά- επιφύλαξε ο απερχόμενος υπουργός Παιδείας στα κολέγια, υπογράφοντας την αδειοδότησή τους κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή και τόσο... κρυφά που αιφνιδίασε ακόμα και τους άμεσα ενδιαφερόμενους.
Παραμονές εκλογών άπλωσε το χέρι και αναποδογύρισε τον ελαφρύ, όπως αποδείχτηκε, «πάγο» στον οποίο είχε τοποθετήσει το ζήτημα καθ' όλη τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου. Στις 30 Σεπτεμβρίου υπεγράφη η σχετική απόφαση, την 1η Οκτωβρίου δημοσιεύθηκε στο Φύλλο της Κυβερνήσεως και την επομένη 33 κολέγια πήραν την πολυπόθητη άδεια λειτουργίας και μαζί μια βαθιά ανάσα. Δύο μόλις ημέρες πριν από τις εκλογές.

«Τελειώνει μια μεγάλη περίοδος αμφιβολιών για τη θέση των κολεγίων στον ελληνικό εκπαιδευτικό χώρο» δηλώνουν τα κολέγια. Από την άλλη, αμφιβολίες -τόσο για το χειρισμό όσο και για την ουσία της υπόθεσης- δημιουργεί μια τέτοια απόφαση-στροφή και ειδικά τέτοιες ημέρες, οι οποίες παραδοσιακά και εθιμικά δεν συνοδεύονται από υπουργικές υπογραφές και αποφάσεις.

Ειδικά για το ζήτημα των κολεγίων απαιτούνται διευκρινίσεις για την επαναδρομολόγηση των διαδικασιών ελέγχου των αιτούντων, καθώς είχαν καταστεί εντυπωσιακά προβληματικές εξαιτίας αλλεπάλληλων εμποδίων μέχρι τελευταία στιγμή (παραιτήσεις κ.ά.). Χαρακτηριστική δε, ήταν η δήλωση Σπηλιωτόπουλου, αρχές Σεπτεμβρίου: «Δεν θέλουμε να είμαστε οι επισπεύδοντες αυτή την περίοδο».

Σημειωτέον προ ημερών κατατέθηκε στο ΣτΕ από πανεπιστημιακούς φορείς η αίτηση ακύρωσης της αδειοδότησης της πρώτης φάσης.

Τα κολέγια πάντως που εξασφάλισαν την άδεια λειτουργίας είναι όλα, πλην ενός από αυτά που είχαν λάβει την άδεια ίδρυσης πριν από λίγους μήνες, ήτοι 33 (από 34 που είχαν αδειοδοτηθεί κατά την αρχική φάση), τα οποία με τα παραρτήματά τους φτάνουν τα 40. Πρόκειται για κολέγια τριών κατηγοριών. Καταρχήν είναι τα κολέγια που συνεργάζονται με ευρωπαϊκά πανεπιστήμια και εμπίπτουν στις διατάξεις της ευρωπαϊκής οδηγίας που αναγνωρίζει επαγγελματικά δικαιώματα στους κατόχους των αντίστοιχων τίτλων. Ακολουθούν τα αμερικανικά κολέγια και τέλος αυτά που δεν συνεργάζονται με κανένα πανεπιστήμιο. Ειδικότερα, πρόκειται για 12 που συνεργάζονται με βρετανικά πανεπιστήμια, 9 που συνεργάζονται με ανώτατα ιδρύματα άλλων ευρωπαϊκών κρατών (κυρίως γαλλικών), πέντε αμερικανικά κολέγια και επτά που είτε είναι καινούργια είτε δεν συνεργάζονται με κάποιο πανεπιστήμιο του εξωτερικού.

«Τώρα πλέον δεν θα μπορεί κανένα Εργαστήριο Ελευθέρων Σπουδών να ονομάζεται κολέγιο, ούτε να συνεργάζεται με πανεπιστήμιο του εξωτερικού. Αρα θα ξεκαθαρίσει εντελώς το τοπίο και θα προστατεύονται οι υποψήφιοι φοιτητές», δηλώνει από την πλευρά του ο Σύνδεσμος Ελληνικών Κολεγίων (τα μέλη του οποίου συνεργάζονται με βρετανικά πανεπιστήμια), για να επισημάνει τις «πολλές επενδύσεις» στο συγκεκριμένο χώρο.

Αναδημοσιευση απο www.enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Create your own banner at mybannermaker.com!
Καντε copy τον html κωδικα γιανα μεταφερετε το banner!