Τετάρτη 9 Δεκεμβρίου 2009

Στηλιτεύουν την στάση της αστυνομίας


Καταδικάζει την κίνηση της αστυνομίας να πετάξει δακρυγόνα μέσα στο προαύλιο του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στην Ιάσονος ο αντιπρύτανης του ιδρύματος Μιχάλης Ζουμπουλάκης, για λόγους υγείας, τονίζοντας ότι η ατμόσφαιρα μέσα στο χώρο του πανεπιστημίου ήταν αποπνικτική.
Όπως ανέφερε για να φύγει η μυρωδιά έπρεπε να κληθεί η Πυροσβεστική για να καθαρίσει το χώρο. Σημείωσε ότι δεν τίθεται θέμα αναμόρφωσης του νομικού πλαισίου του ασύλου για τις πρυτανικές αρχές, καθώς το νομικό πλαίσιο όπως διαμορφώθηκε με το νόμο που 2007 είναι επαρκέστατο, ορίζοντας το πότε θα πρέπει να κληθεί η αστυνομία και πότε μπορεί να παρέμβει αυτεπάγγελτα. Συμπλήρωσε ότι δεν έγιναν καταστροφές ούτε τον περασμένο Δεκέμβριο, ούτε τώρα στις εγκαταστάσεις του Πανεπιστημίου, παρά μόνο κάποιοι ανέγραψαν συνθήματα στους τοίχους.
Επίσης ο φοιτητικός σύλλογος των Δικτύων κατήγγειλε την στάση της αστυνομίας στην κινητοποίηση της Κυριακής, υποστηρίζοντας ότι οι άνδρες των ΜΑΤ ήταν προκλητικοί καθ' όλη τη διάρκεια της πορείας, προσπαθώντας να δημιουργήσουν αντίδραση του κόσμου, ώστε να βρουν την αφορμή για να διαλύσουν την πορεία.
Όπως αναφέρουν φοιτητές σε πολλούς κάθετους δρόμους στην Δημητριάδος και στην Ιάσονος η αστυνομία βρίσκονταν σε απόσταση λιγότερη των 5 μέτρων, με σκοπό να προκαλέσει. Η πορεία περιφρουρήθηκε άριστα από τους φοιτητικούς συλλόγους και από το Συντονιστικό των μαθητών, φτάνοντας στο Θόλο του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και διαλύθηκε. Παρόλα αυτά διμοιρίες των ΜΑΤ είχαν παραταχθεί στην Ιάσονος, περίπου στο ύψος του Αγίου Νικολάου. Σε εκείνο το σημείο υπήρξε ένας διαξιφισμός με ένα μικρό κομμάτι διαδηλωτών με αποτέλεσμα πολλοί αστυνομικοί να επιτεθούν προς το Θόλο να καταπατούν το άσυλο να πετούν δακρυγόνα και χειροβομβίδες κρότου λάμψης μέσα στο χώρο του Πανεπιστημίου, προσπαθώντας να πνίξουν τους φοιτητές. Παράλληλα την στιγμή που είναι όργανα της τάξης πετούσαν πέτρες σε εκπροσώπους των φοιτητικών συλλόγων, που πήγαν να συνεννοηθούν για να εκτονωθεί η κατάσταση.
«Καταγγέλλουμε την απαράδεκτη στάση της αστυνομίας, αλλά και τις μεθόδους με τις οποίες προσπαθούσαν να προβοκάρουν την διαδήλωση. Θεωρούμε ότι η αστυνομία είχε σαφείς εντολές να τηρήσει προκλητική στάση. Θα ζητήσουμε από τις πρυτανικές αρχές να πάρει ξεκάθαρη θέση ενάντια στην καταστολή και την καταπάτηση του ασύλου» επισήμαναν χαρακτηριστικά.

Αναδημοσιευση απο Νεο Τυπο (Γιωργος Στεργιου)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Create your own banner at mybannermaker.com!
Καντε copy τον html κωδικα γιανα μεταφερετε το banner!