Τρίτη 4 Μαρτίου 2008

ΠΛΑΙΣΙΟ ΑΡΙΣΤΕΡΩΝ ΣΧΗΜΑΤΩΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΓΕΝΙΚΕΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΕΙΣ ΕΝΟΨΕΙ ΣΥΓΚΛΗΤΩΝ

Η επίθεση της κυβέρνησης συνεχίζεται

Μετά από 2 χρόνια μεγαλιώδους φοιτητικού κινήματος, οι νίκες που πέτυχαν οι φοιτητές, τίθονται σε αμφισβήτηση από ΥΠΕΠΘ και κυβέρνηση. Και ενώ το Υπουργείο κράτησε μια πιο παθητική στάση την φετινή ακαδημαΙκή χρονιά,σε σχέση με αυτήν που είχε επί «Μαριέττας», επανέρχεται ξανά σε κατά μέτωπο επίθεση με την πανεπιστημιακή κοινότητα, προσπάθώντας να εφαρμόσει τον νόμο-πλαίσιο αλλά και καταθέτοντας δύο νέα νομοσχέδια για τα μεταπτυχιακά και τη έρευνα. Αυτή η επίθεση έρχεται αμέσως μετά την αντίστοιχη στην δημόσια ασφάλιση, αποδεικνύοντας ότι αντικειμενικός στόχος του νεοφιλελευθερισμού είναι η καταπάτηση όλων των κεκτημένων των εργαζόμενων και της νεολαίας.Οι κυβερνήσεις των τελευταίων ετών,τόσο επί ΠΑΣΟΚ όσο και επί ΝΔ, έχουν βαλθεί να μετατρέψουν κάθε κοινωνικό αγαθό σε εμπόρευμα.ΔΕ ΘΑ ΤΟΥΣ ΤΟ ΕΠΙΤΡΕΨΟΥΜΕ.

Ο Νόμος – Πλαίσιο να καταργηθεί

Το ΥΠΕΠΘ στοχεύει να προωθήσει σχεδόν όλες τις πτυχές του νόμου-πλαίσιο(άσυλο, διαγραφές, συγγράματα,εξάμηνα,τετραετή προγράμματα,εσωτερικό κανονισμό).Ένα νόμο ψηφισμένο από την κυβερνητική μειοψηφία, πλήρως απονομιμοποιημένο από εκατοντάδες φοιτητές και πανεπιστημιακούς σε πορείες και συνελεύσεις. Οι αγώνες ΠΟΣΔΕΠ και φοιτητικού κινήματος έδωσαν ένα ξεκάθαρο μήνυμα . Αυτός ο νόμος πρέπει να καταργηθεί . Το υπουργείο κάνει μια ξεκάθαρη προσπάθεια να φέρει τους φοιτητές προ τετελεσμένων γεγονότων, και να δημιουργήσει την εντύπωση πως η μάχη για τον νόμο πλαίσιο είναι χαμένη, πως αυτός ο νόμος θα εφαρμοστεί και πως το μόνο που απομένει στα πανεπιστήμια είναι η επιστροφή στη –προ φοιτητικού κινήματος- «ομαλότητα». Είναι ζωτικής σημασίας για το φοιτητικό κίνημα να βγει αιχμηρά και επιθετικά απέναντι στο νόμο και να απαιτήσει την άμεση κατάργησή του.

Οι βασικότερες αιχμές του νόμου-πλαίσιο

Ειδικότερα στην σημερινή καμπή, όπου εφόσον περαστούν συγκεκριμένες διατάξεις του ν.πλαισίου, οι αγώνες πλέον ποινικοποιούνται καθώς στόχος της κυβέρνησης είναι ένα πανεπιστήμιο υποταγμένο. Αυτό προωθείται μέσα από:α)το άσυλο(αλλάζει η ως τώρα έννοια του όρου καθώς πλέον το άσυλο νοείται μόνο σε χώρους που συντελείται εκπαιδευτική διαδικασία).Τυχόν καταλήψεις, θεωρούνται παράνομες και οδηγούν στην επέμβαση ΜΑΤ και αστυνομίας, β)η διάρκεια των εξαμήνων(αποτελεί πολύ ξεκάθαρη προσπάθεια να δεθούν χειροπόδαρα οι σύλλογοι).Έως τώρα ένα εξάμηνο θεωρούταν κανονικά διδαγμένο με 9 ή 10 βδομάδες.Πλέον αυτές γινονται 13,άρα 2 χαμένες βδομάδες οδηγούν στο χάσιμο του εξαμήνου.γ)ο εσωτερικός κανονισμός που προβλέπει πειθαρχικούς ελέγχους και ποινές που φτάνουν μέχρι τη διαγραφή και την αξιολόγηση φοιτητών, ενώ ορίζει το κάθε τμήμα σαν επιχείρηση του Υπουργείου,και άρα πρέπει να λογοδοτεί και να συμμορφώνεται σε αυτό. Αυτές οι διατάξεις αν και όχι οι πιο «ελκυστικές» είναι σίγουρα οι πιό σημαντικές καθώς βάλλουν ευθέως κατά του φοιτητικού κινήματος το οποίο προσπαθούν να καταστείλουν όσο το δυνατόν πιο άμεσα.

Ένα πανεπιστήμιο «σουπερμάρκετ»

Επιπρόσθετα υπάρχουν διατάξεις που αφορούν τα συγγράματα (πληρώνουμε τα βιβλία μας), τους «αιώνιους» (διαγραφές φοιτητών) και τα τετραετή αναπτυξιακά προγράμματα ( σύνδεση των τμημάτων με επιχειρήσεις και χρηματοδότηση των ΑΕΙ σύμφωνα με την αξιολόγηση). Συγκεκριμένα απο 1/3/08 τίθεται σε εφαρμογή το προεδρικό διατάγμα που αλλάζει τον τρόπο διανομής των δωρεάν συγγραμμάτων περιορίζοντας το αριθμό τους. Είναι εμφανές οτι ο υπουργός παιδείας έμμεσα και εκβιάζοντας τα πανεπιστήμια, απειλόντας πως θα διακόψει την χρηματοδότηση στα ΑΕΙ που δεν συμμορφώνονται, προσπαθεί να μετατρέψει το δημόσιο πανεπιστήμιο σε μια καλοκουρδισμένη μηχανή κέρδους.

Στον δρόμο του αγώνα βαδίζουμε ξανά

Πρέπει διαρκώς λοιπόν να προετοιμάζουμε τους όρους για μαζικές παραστάσεις διαμαρτυρίας ώστε καμία Συνέλευση Τμήματος ή Σύγκλητος να εγκρίνει οποιαδήποτε ρύθμιση. Αυτό σημαίνει πως πρακτικά οι φοιτητές θα δηλώσουν δυναμικά το παρών ωστε να μπλοκάρουν οποιαδήποτε προσπάθεια εφαρμογής τηας αντιδραστικής πολιτικής του δικομματισμού. Η προσπάθεια του νεοφιλελευθερισμού να δημιουργήσει ένα υποταγμένο πανεπιστήμιο πρέπει να βρεί αντιστάσεις. Να τους δείξουμε οτι ο μαζικός, ενωτικός, ανυποχώρητος αγώνας θα κερδίσει!

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:

Ø Να μην περάσει ο προϋπολογισμός της διάλυσης της δημόσιας παιδείας. 5% για την παιδεία τώρα. Χρηματοδότηση για τη δωρεάν εκπαίδευση αποκλειστικά από τον κρατικό προϋπολογισμό. Θέλουμε λεφτά για εστίες, σίτιση, συγκοινωνίες, για τις ανάγκες του φοιτητή, του μαθητή, για να σταματήσει η αφαίμαξη του λαού.

Ø Να καταργηθεί εδώ και τώρα ο αντιδραστικός κυβερνητικός νόμος πλαίσιο – όχι στη διαγραφή των φοιτητών, την κατάργηση του ασύλου, το χτύπημα του φοιτητικού συνδικαλισμού, τους managers και τα επιχειρησιακά προγράμματα, την κάρτα συγγραμμάτων, τη λειτουργία των σχολών με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια.

Ø Να μην αναθεωρηθεί το άρθρο 16 του συντάγματος – κανένα ιδιωτικό πανεπιστήμιο, καμία αναγνώριση τέτοιων ιδρυμάτων. Καμία συνταγματική κατοχύρωση της διαδικασίας της Μπολόνια μέσω της δήθεν διασφάλιση ποιότητας των ΑΕΙ. Καμία νομιμοποίηση των «κολλεγίων» μέσω της ευρωπαϊκής οδηγίας.

Ø Να καταργηθούν οι νόμοι των ΝΔ – ΠΑΣΟΚ Αξιολόγηση-κατηγοριοποίηση, κατάταξη και ανάλογη χρηματοδότηση των ΑΕΙ-ΤΕΙ, ΙΔΒΕ, ΔΟΑΤΑΠ καθώς και τα νομοσχέδια για τα μεταπτυχιακά και την έρευνα.

Ø Η σύγκλητος να πάρει απόφαση πως δεν θα εφαρμόσει καμία διάταξη του νόμου-πλαίσιο. Κανένα όργανο να μην εφαρμόσει οποιαδήποτε πτυχή του νόμου έκτρωμα.

ΠΑΛΕΥΟΥΜΕ ΓΙΑ:

ü Δημόσια δωρεάν εκπαίδευση για όλους και σε όλες τις βαθμίδες. Όχι στην πολυδιάσπαση και τον κατακερματισμό της σπουδάζουσας νεολαίας.

ü Ένα πτυχίο ανά αντικείμενο σπουδών. Το πτυχίο μόνη προϋπόθεση για δουλειά! Ενιαία πτυχία, χωρίς κατατμήσεις, διασπάσεις και εξειδικεύσεις. Ισχυρά επαγγελματικά και εργασιακά δικαιώματα. Όλα τα δικαιώματα στο πτυχίο. Όχι στους 2 κύκλους προπτυχιακών σπουδών του συστήματος της Μπολόνια.

ü Λιγότερη δουλειά, δουλειά για όλους μόνιμη και σταθερή. Δραστική μείωση των ωρών εργασίας με ταυτόχρονη αύξηση των αποδοχών – κατάργηση των ελαστικών σχέσεων εργασίας.

ü Ανθρώπινους ρυθμούς σπουδών. Όχι στην εντατικοποίηση των σπουδών.

ü Κάτω τα χέρια από το άσυλο. Υπεράσπιση και διεύρυνση των δημοκρατικών δικαιωμάτων και συνδικαλιστικών ελευθεριών. Κάτω η κρατική καταστολή. Να διαλυθούν τώρα ΜΑΤ και ΟΠΚΕ.

ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΜΕ:

· Μαζική παράσταση στην επόμενη Σύγκλητο. Απαιτούμε ότι δεν θα προωθηθεί καμία ρύθμιση του ν/π, της αξιολόγησης κλπ

· Δημιουργία επιτροπής αγώνα για την προώθηση των αιτημάτων

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Create your own banner at mybannermaker.com!
Καντε copy τον html κωδικα γιανα μεταφερετε το banner!