Στις 1 Μάρτη διεξήχθη η 57η Σύνοδος των Πρυτάνεων στην Κομοτηνή (διόλου τυχαίο ότι ο Υπουργός Παιδείας Στυλιανίδης ξεκίνησε την καριέρα του ως στέλεχος της ΔΑΠ σε αυτό το Πανεπιστήμιο). Εκεί ο Υπουργός χάραξε τις κατευθύνσεις της μεταρρύθμισης θέτοντας σε προτεραίοτητα την προώθηση της αξιολόγησης. Τέθηκε μάλιστα ως προϋπόθεση για τις αλλαγές του νόμου-πλαίσιο που ζήτησαν οι καθηγητές, η καθολική εφαρμογή του. Επίσης, παρέδωσε 4 κείμενα: τον γενικό εσωτερικό κανονισμό, το πρότυπο τετραετές αναπτυξιακό πρόγραμμα, τον τελευταίο νόμο για την έρευνα και το ν/σ για τα μεταπτυχιακά. Χαρακτηριστικά μάλιστα δήλωσε ότι “η Σύνοδος...σηματοδοτεί την ολοκλήρωση του πρώτου κύκλου των θεσμικών μεταρρυθμίσεων”.
Ο εσωτερικός κανονισμός και η εφαρμογή του νόμου-πλαίσιο
Σύμφωνα με τον Στυλιανίδη, ο γενικός εσωτερικός κανονισμός αποτελεί βάση στην οποία στο μόνο που μπορεί να παρέμβει κάθε ίδρυμα είναι να βάλει απλώς τη δική του πινελιά. Κατά τα άλλα, στο νόημα και στο περιεχόμενο έχει καθολική ισχύ. Έτσι, από τη μία ενσωματώνει και εξειδικεύει στοιχεία του νόμου-πλαίσιο που αφορούν τη διάρκεια φοίτησης (...οι “αιώνιοι”), τα συγγράματα, τον γραμματέα του ΑΕΙ, την καθολική ψηφοφορία καθώς και τα τετραετή αναπτυξιακά προγράμματα στα οποία γίνεται σαφής αναφορά για χρηματοδότηση πέραν του κρατικού προϋπολογισμού.
Το νέο στοιχείο, έχει να κάνει με τα πειθαρχικά αδικήματα, τις ποινές και τις κυρώσεις. Προβλέπει τη συγκρότηση πειθαρχικού συμβουλίου που επί της ουσίας θα εκδικάζει παραβάσεις των κανόνων λειτουργίας. Όσο για τους κανόνες λειτουργίας, προφανώς περιγράφουν ένα Πανεπιστήμιο-επιχείρηση, όπου όποιος διαφωνεί με τον τρόπο λειτουργίας θα πρέπει να υποστεί και τις ανάλογες κυρώσεις που φτάνουν μέχρι και τη διαγραφή του φοιτητή από το Πανεπιστήμιο. Στόχος λοιπόν, είναι να βάλουν ταφόπλακα στο φοιτητικό κίνημα.
Προκλητική ήταν η δήλωση του Στυλιανίδη: “Με τον νέο εσωτερικό κανονισμό οι πρυτανικές αρχές έχουν όλα τα απαιτούμενα εργαλεία για να εφαρμόσουν τη δημοκρατία στην πράξη”. Λες και τη δημοκρατία την εφαρμόζουν κάποιοι σε άλλους. Αυτό μάλλον δικτατορία λέγεται.
Ο δεύτερος κύκλος αγώνα
Αυτές τις μέρες συμπληρώνεται ένας χρόνος από την κορύφωση του φοιτητικού κινήματος που υπερασπίστηκε το άρθρου 16 και εναντιώθηκε στην αλλαγή του νόμου-πλαίσιο. Αυτές τις μέρες συμπληρώνεται ένας χρόνος από την ψήφιση του νόμου-πλαίσιο από μια οικτρή μειοψηφία των βουλευτών της ΝΔ. Αυτές τις μέρες συμπληρώνεται ένας χρόνος από την πιο έντονη και σκληρή καταστολή που εφαρμόστηκε από την πλευρά της κυβέρνησης τις τελευταίες δεκαετίες.
Αυτή τη στιγμή επιχειρούν να βάλουν το Πανεπιστήμιο στο γύψο πριν το ξεπουλήσουν. Η πάγια τακτική που εφαρμόζουν παντού (βλέπε ασφαλιστικό, λιμάνια, ενέργεια κα) δεν πρέπει να μας βρει αδρανείς. Αυτή τη στιγμή, ανοίγει ο δεύτερος κύκλος του αγώνα μας. Το φοιτητικό κίνημα θα πρέπει να συσπειρωθεί ξανά σε μια μίνιμουμ πλατφόρμα, να ξαναορθώσει το ανάστημά του, να υπερασπιστεί την ίδια του την ύπαρξη.
ΚΑΤΩ Ο ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ-ΦΑΣΙΣΜΟΣ
ΝΑ ΚΑΤΑΡΓΗΘΕΙ Ο ΝΟΜΟΣ-ΠΛΑΙΣΙΟ
ΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΔΕΝ ΜΠΑΙΝΕΙ ΣΤΟΝ ΓΥΨΟ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου