Σάββατο 27 Νοεμβρίου 2010

H ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ ΤΩΝ ΑΕΙ ΚΑΙ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΑ ΚΙΝΗΜΑΤΑ ΣΕ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΓΑΛΛΙΑ

Το σχέδιο μεταρρύθμισης των ΑΕΙ που υπέβαλε το Υπουργείο Παιδείας και ανοίγει το δρόμο για την πλήρη κατεδάφιση του Δημόσιου και αυτοδιοίκητου Πανεπιστημίου εντάσσεται στα ευρύτερα ευρωπαϊκά πλαίσια που δρομολογήθηκαν με τη διαδικασία Μπολώνια (1999). Τώρα που τα ολέθρια αποτελέσματα αυτής της πολιτικής έχουν γίνει πιο ορατά, τα κινήματα των πανεπιστημιακών και φοιτητών φούντωσαν σε ολόκληρη την Ευρώπη. Ιδιαίτερα πρωτοποριακό ήταν το κίνημα του Γαλλικού πανεπιστημιακού κινήματος. Ο Ενιαίος Σύλλογος Διδασκόντων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας οργανώνει μια ανοικτή συζήτηση για την ανταλλαγή εμπειριών και απόψεων για τα ευρωπαϊκά σχέδια μεταρρύθμισης της παιδείας και για τις μορφές αντίστασης σε αυτά.
Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 27 Νοεμβρίου 2010 και ώρα 7:30 στην αίθουσα Κορδάτου, κτίριο Παπαστράτος.
Θα μιλήσουν:
Pierre Chantelot, Παν. Marne La Valle, μέλος της διεθνούς επιτροπής του γαλλικού συνδικάτου Πανεπιστημιακών SNESUP
Χρήστος Κάτσικας, εκπαιδευτικός, εκδότης του περιοδικού «Αντιτετράδια της Εκπαίδευσης και συντάκτης του εκπαιδευτικού ιστότοπου alfavita.gr
  

Pierre Chantelot
To γαλλικό συνδικάτο SNESUP (Εθνικό Συνδικάτο Ανωτάτης Εκπαίδευσης) έχει σαν εντολή να αναπτύξει τις ανταλλαγές και τις συνεργασίες με τα ευρωπαϊκά και διεθνή συνδικάτα, καθώς και να συμβάλει, συνεισφέροντας και με τις δικές του θέσεις, στην ανάπτυξη του διεθνούς συνδικαλιστικού κινήματος, του κινήματος της εναλλακτικής παγκοσμιοποίησης (altermondialiste) και στις διεθνείς επιστημονικές οργανώσεις. Ο κεντρικός του στόχος είναι να προωθήσει σε κάθε χώρα, αλλά και στο ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο, την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων στην εκπαίδευση και στην έρευνα, στα οποία συγκαταλέγονται τα δικαιώματα άσκησης του επαγγέλματoς σε συνθήκες δημόσιου λειτουργήματος και ακαδημαϊκής ανεξαρτησίας, με μέριμνα την κάλυψη ανθρώπινων, κοινωνικών και δημοκρατικών αναγκών και με σεβασμό της ισότητας των φύλων. Προς το σκοπό αυτό, επιδιώκει να προωθήσει τους δεσμούς και/η τις ανταλλαγές μεταξύ του κινήματος της εναλλακτικής παγκοσμιοποίησης και του διεθνούς συνδικαλιστικού κινήματος και των διαφόρων μελών του. Η ανώτατη εκπαίδευση και η έρευνα βρίσκονται στο επίκεντρο των διαδικασιών παγκοσμιοποίησης που αφορούν ολόκληρη την κοινωνία και τις δημόσιες υπηρεσίες ειδικότερα. Για το λόγο αυτό θα πρέπει να σκεφτούμε μαζί αυτές τις πολλαπλές διαστάσεις για να δράσουμε και να επιδράσουμε στους παγκόσμιους αγώνες με στόχο να προωθήσουμε τις αξίες μας για μια ανθοφόρα, κοινωνική, δημοκρατική και οικολογική κοινωνία.
Με το σκεπτικό αυτό, το SNESUP αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στο να συμμεριστεί με τους έλληνες συναδέλφους του, τις εμπειρίες που απέκτησε κατά τους τελευταίους αγώνες του για την υπεράσπιση του λειτουργήματος των πανεπιστημιακών δασκάλων και των ερευνητών, της κατάρτισης των δασκάλων και ενάντια στις μεταρρυθμίσεις του συνταξιοδοτικού συστήματος και ιδίως κατά του λεγόμενου νόμου για την «αυτονομία» των Πανεπιστημίων, ο οποίος εγκυμονεί την πλήρη διάλυση της δημόσιας υπηρεσίας.

Την εκδηλωση διοργανωνει ο ΕΝΙΑΙΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΔΙΔΑΣΚΟΝΤΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Create your own banner at mybannermaker.com!
Καντε copy τον html κωδικα γιανα μεταφερετε το banner!