Τετάρτη 24 Νοεμβρίου 2010

ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ ΒΑΔΙΖΟΥΜΕ ΞΑΝΑ


Την περασμένη Τετάρτη 17 Νοέμβρη, η κοινωνία του Βόλου κατέβηκε στους δρόμους και διαδήλωσε με την μαζικότερη πορεία των τελευταίων ετών. Ανάλογα μαζικές πορείες υπήρξαν σε ολόκληρη την Ελλάδα, δίνοντας το μήνυμα πως ο λαός και η νεολαία γνωρίζουν τι πρέπει να κάνουν για να ανατρεψουν την παρούσα κατάσταση στην χώρα. Ο αγώνας του Πολυτεχνείου και το φοιτικό κίνημα που μπαίνει μπροστά για να συμπαρασύρει ολόκληρη την κοινωνία στον αγώνα για να παίσει η χούντα, θυμίζει και εμπνέει τοσο πολύ γιατί μιλάμε για μια καθ΄όλα ανάλογη εποχή. Είναι ο ίδιος αγώνας για να φύγει το μνημόνιο, να πέσει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, να ανακοπεί η επίθεση στην παιδεία και να ανακτηθούν μισθοί και δικαιώματα ενός ολόκληρου αιώνα, να αποφευχθεί η χρεοκοπία.
Μια χρεοκοπία που έχει δρομολογηθεί από την ένταξη της χώρας στο μηχανισμό στήριξης και τη ψήφιση του μνημονίου. Και παρά τις βαρυσήμαντες δηλώσεις του πρωθυπουργού, των υπουργών του και των δημοσιογράφων με τις παχυλές αμοιβές, οι οικονομικοί δείκτες έχουν καθοδική πορεία, ενώ η ελληνική κοινωνία βυθίζεται όλο και περισσότερο στη φτώχεια και την απόγνωση. Κι όλα αυτά από μια κυβέρνηση, η οποία «διάβασε» το μήνυμα των αυτοδιοικητικών εκλογών του Νοεμβρίου κατά το συμφέρον της. Όντας ψηφισμένη από μόλις το ένα πέμπτο του εκλογικού σώματος, αδιαφορώντας για τηn πλειοψηφία του ελληνικού λαού που της γύρισε την πλάτη μέσα από τα τεράστια ποσοστά αποχής και λευκών, τη μείωση των ψήφων του ΠΑΣΟΚ κατά 1.100.000, προχωρά σε ένταση της πολιτικής που μόλις καταδικάστηκε.
Η παιδεία στη υπηρεσία του χρέους και του μνημονίου
Σε αυτόν τον δεύτερο γύρο αντιλαϊκής επίθεσης, ετοιμάζεται το σχέδιο μιας βαθύτατης τομής στην παιδεία και την τριτοβάθμια εκπαίδευση. Το νομοσχέδιο το οποίο γνωστοποιήθηκε από τις δηλώσεις του πρωθυπουργού και της Διαμαντοπούλου στο συνέδριο των Δελφών και συμπυκνώθηκε στο λεγόμενο «κείμενο διαβούλευσης για την παιδεία», αλλάζει το δημόσιο πανεπιστήμιο, όπως το ξέραμε, καθιστώντας το, ούτε δημόσιο, ούτε δωρεάν, αλλά ούτε και πανεπιστήμιο.
Η διοίκηση των πανεπιστημίων από το «Συμβούλιο Διοίκησης», αντί της Συγκλήτου και των ΓΣ των Τμημάτων, έχει στόχο να ακυρώσει το «εμπόδιο» των συλλογικών οργάνων, για να επιβληθούν ολοκληρωτικά στην εκπαιδευτική και ερευνητική δραστηριότητα των πανεπιστημίων οι κανόνες της αγοράς του κεφαλαίου και οι επιδιώξεις των επιχειρήσεων. Έτσι, μεταλλάσσεται το πανεπιστήμιο σε αυταρχικό εκπαιδευτήριο που θα διοικείται από το Συμβούλιο – μάνατζερ, που θα επιβάλλει αυταρχικούς ρυθμούς και κανόνες στις σπουδές και στις εξετάσεις των φοιτητών, χωρίς περιθώρια ανάπτυξης κριτικής σκέψης και ριζοσπαστικής αμφισβήτησης.
Το νομοσχέδιο «Καλλικράτης» υπάγει τη χρηματοδότηση των Πανεπιστημίων από αρμοδιότητα του κράτους σε αρμοδιότητα των σχηματισμένων περιφερειακών συμβουλίων, με κατεύθυνση την κατάργηση και συγχώνευση τμημάτων και δημιουργία «πρώτης και δεύτερης ποιότητας» σχολών. Απολύσεις διοικητικού και διδακτικού προσωπικού, μείωση ου αριθμού των φοιτητών και δημιουργία μιας πρώτης τάξεως  πελατείας για τα προσφάτως «νομιμοποιημένα» ιδρύματα (ΚΕΣ, ΚΕΚ, ΙΕΚ).
Με τα πτυχία πολλών μορφών, ο κάθε φοιτητής παύει πλέον να παίρνει γνώσεις πάνω σε ένα συγκεκριμένο αντικείμενο σπουδών αλλά δέχεται αποσπασματικές γνώσεις – πληροφορίες – προσόντα από διαφορετικά προγράμματα σπουδών χωρίς προκαθορισμένο χρόνο φοίτησης και όλα αυτά στο όνομα της επιλογής, της ευελιξίας, των απεριόριστων δυνατοτήτων κ.ο.κ. Το σημαντικότερο είναι η μετάλλαξη του πτυχίου σε ατομική υπόθεση με το χαρακτήρα φακέλου προσόντων, καταργώντας έτσι τη συλλογική διεκδίκηση εργασιακών δικαιωμάτων και την κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας.
Το «κουπόνι» του φοιτητή ανοίγει το δρόμο για την επιβολή διδάκτρων στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Μετατρέπει το φοιτητή σε πελάτη των ιδρυμάτων Α.Ε. που αγοράζει υπηρεσίες – σπουδές, ενώ όταν «τελείωσει» η πίστωση του κουπονιού θα αναγκαζόμαστε να βάλουμε το χέρι στην τσέπη για να συνεχίσουμε τις σπουδές μας.
Με την «οικονομική αυτοτέλεια», που θα περιλαμβάνει και τη μισθοδοσία,  θα επιβάλουν στα Πανεπιστήμια κανόνες ανώνυμης εταιρείας, για να  αναζητούν πόρους από χορηγούς, να πωλούν «υπηρεσίες εκπαίδευσης και έρευνας», να διαφοροποιούν τις αμοιβές των διδασκόντων για να «προσελκύουν υψηλού κύρους εκπαιδευτικούς».

Διάλογος με δακρυγόνα; Ευχαριστούμε δεν θα πάρουμε
Η απάντηση της κυβέρνησης στην οργή και την αγανάκτηση της κοινωνίας ήταν η γνωστή και λίγο πολύ αναμενόμενη. ΜΑΤ και δακρυγόνα χρησιμοποίηθηκαν αδιακρίτως, και προς τα φοιτητικά μπλοκ, με σκοπό όχι να αποφευχθούν τυχόν επεισόδια, αλλά να διαλυθεί η πορεία και να ακυρωθεί το προγραμματισμένο συντονιστικό, γεγονός που τελικά επετέυχθηκε. Όλα αυτά ενώ έχει κηρυχθεί «εθνικό διάλογος για την παιδεία». Είναι πλέον εμφανές σε όλους πως οι φοιτητές και η πανεπιστημιακή κοινότητα δεν έχουν τίποτα να περιμένουν και κανένα λόγο να συνδιαλαγούν με αυτή την κυβέρνηση για οποιοδήποτε θέμα. Η ανακοπή της επίθεση στα δικαιώματά μας θα γίνει πραγματικότητα μονάχα με τον ενωμένο αγώνα λαού και νεολαίας.
Για ένα Μέτωπο Αλλαγής
Ο μοναδικός τρόπος για να μπορεί το φοιτητικό κίνημα να ελπίζει πως θα διεξάγει ένα νικηφόρο αγώνα, είναι να μην επιτρέψει στο πανεπιστήμιο να κλειστεί στην γυάλα του. Η διάλυση της δημόσιας και δωρεάν παιδείας είναι ένα ακόμα βήμα στο σχέδιο πυρπόλησης ολόκληρης της κοινωνίας. Η παιδεία που ετοιμάζεται με το νέο νομοσχέδιο είναι αυτή που αρμόζει στην κοινωνία των χρεών και των ελλειμμάτων, των περικομμένων μισθών και της κατάργησης των δικαιωμάτων.  Ο αγώνας για την υπεράσπιση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, είναι καταρχην ο αγώνας για να φύγει το μνημόνιο,να πέσει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και να αλλάξει ρότα η πορεία της χώρας. Ο αγώνας για την παιδεία, αφορά όλη την κοινωνία και πρέπει να είναι ενωτικός και συντονισμένος με κάθε αγωνιζόμενο κομμάτι της. Δεν θα επιτρέψουμε στα δελτία των 8 να μας απομονώσουν και να μας συκοφαντήσουν, όπως έχει συμβεί με όλες τις κινητοποιήσεις από την επιβολή του ΠΑΣΟΚ στην διακυβέρνηση και μετά.

ΑΠ
ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:
·                     Έξω το ΔΝΤ τώρα!! Ανατροπή της πολιτικής κυβέρνησης και τρόικας
·                     Να παρθούν τώρα πίσω όλα τα αντιλαϊκά νέα μέτρα της κυβέρνησης
·                     Να καταργηθεί το Μνημόνιο και το Σύμφωνο Σταθερότητας τηςΕ.Ε
·                     Δημόσια και Δωρεάν Παιδεία για όλους χωρίς ταξικούς και εξεταστικούς φραγμούς-Ανθρώπινοι ρυθμοί σπουδών
·                     Δημόσια και δωρεάν σίτιση-στέγαση-μετακίνηση-συγγράμματα
·                     Κατάργηση όλων των νόμων που ιδιωτικοποιούν το δημόσιο αγαθό της παιδείας  και της έρευνας
·                     Ενιαία πτυχία με όλα τα επαγγελματικά δικαιώματα-Το πτυχίο η μόνη προϋπόθεση για να βρούμε δουλειά
·                     ΟΧΙ στον «πανεπιστημιακό Καλλικράτη»-Καμία κατάργηση ή συγχώνευση τμημάτων και σχολών

·                     ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ:
·                     Κατάληψη της  Σχολής  την Πέμπτη 25/11.
·                     Μαζική συμμετοχή στην ανοιχτή Σύγκλητο του Π.Θ  να απαιτήσουν μια ξεκάθαρη αγωνιστική τοποθέτηση από μεριάς των πρυτανικών αρχών ενάντια στην διαβούλευση με το υπουργείο και στην νεοφιλελεύθερη μετάλλαξη του δημόσιου πανεπιστημίου.
·                     Συγκέντρωση και πορεία από το Θόλο μετά το τέλος  της Συγκλήτου
Συντονισμό με τους Φοιτητικούς  συλλόγους, τους συλλόγους καθηγητών και εργαζομένων που κινούνται σε αγωνιστική κατεύθυνση, μετά το τέλος της πορείας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Create your own banner at mybannermaker.com!
Καντε copy τον html κωδικα γιανα μεταφερετε το banner!