Τετάρτη 6 Οκτωβρίου 2010

ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΤΟΥΣ ΑΝΑΤΡΕΨΟΥΜΕ!

Τους τελευταίους μήνες η ελληνική κοινωνία βιώνει μια πρωτόγνωρη επίθεση σε κατακτήσεις και δικαιώματα. Η κυβέρνηση Παπανδρέου αφού έδωσε τα «κλειδιά της χώρας» στο ΔΝΤ, την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (τρόικα), επιχειρεί βίαια να εφαρμόσει το μνημόνιο το οποίο υπέγραψε εν μία νυκτί στην Βουλή. Προχωράει μετά το καλοκαίρι στην συνέχιση της επίθεσης (το λεγόμενο «Μνημόνιο 2») με νέα ακόμα πιο σκληρά μέτρα, ενώ δεν διστάζει δια στόματος Θ.Πάγκαλου να μας δηλώσει ότι «εμείς τα φάγαμε» και άρα «θα πρέπει μαζί να τα πληρώσουμε»! Το πιο εξοργιστικό είναι ότι αυτές οι δηλώσεις γίνονται σήμερα, που εργαζόμενοι απολύονται καθημερινά με τους δείκτες της ανεργίας, ειδικά της νεολαίας, να ανεβαίνουν, με ολόκληρες οικογένειες που κυριολεκτικά πετιούνται στο περιθώριο!
           
Φυσικά η κυβέρνηση δεν θα μπορούσε να αφήσει «παραπονεμένο» και το Πανεπιστήμιο. Ήδη δόθηκε ένα στίγμα από τον Παπανδρέου και την υπουργό διάλυσης της Παιδείας και της νεολαίας, Α.Διαμαντοπούλου με τις εξαγγελίες που έκαναν στους Δελφούς. Δημιουργώντας μια επιτροπή από «σοφούς» πρυτάνεις, προέδρους, πρώην υπουργούς από το εξωτερικό περισπούδαστους στα αμερικάνικα πρότυπα για να κάνουν αλλαγές:

1)ΣΤΙΣ ΣΠΟΥΔΕΣ
Καταργείται το σύστημα διδασκαλίας με διαλέξεις και αμφιθέατρα, το πανεπιστήμιο πλέον αποκτά την μορφή «εκπαιδευτηρίου» με απουσίες και εντατικές εργασίες. Θεσπίζονται ακόμα παντού προαπαιτούμενα, και έλεγχος για το πέρασμα των φοιτητών από έτος σε έτος. Όσο περισσότερη εντατικοποίηση τόσο το καλύτερο.  Έρχεται ακόμα η σύνδεση των πτυχίων με την «Δια βίου μάθηση» και τις πιστωτικές μονάδες. Δηλαδή η εξίσωση των πτυχίων με διαφόρων λογής σεμιναρίων και ιδιωτικών τίτλων. Ακόμη ενεργοποιείται το ηλεκτρονικό σύγγραμμα, δηλαδή η κατάργηση των πραγματικών δωρεάν συγγραμμάτων. Τέλος σχεδιάζεται η σαρωτική ενοποίηση των τμημάτων, με σκοπό όχι βέβαια τα ενιαία πτυχία, αλλά την κατάργηση τμημάτων και την δημιουργία Ιδρυμάτων-Κολοσσών, σαν ένα νέο Καλλικράτη στην παιδεία. 
2)ΣΤΗΝ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ
Πλέον η χρηματοδότηση των Πανεπιστημίων θα πηγάζει καθαρά από την αξιολόγηση τους, από την αγορά, από επιχειρήσεις και manager. Η παιδεία θα θεωρείται  χώρος προς επένδυση, με την απαίτηση φυσικά να παράγει τα ανάλογα κέρδη. Ακόμη υπό το πέπλο της «οικονομικής αυτοτέλειας»  η κυβέρνηση προσπαθεί να αποποιηθεί  της ευθύνης της να χρηματοδοτεί την παιδεία, σπρώχνοντας ακόμη και την μισθοδοσία στα ιδρύματα αμφισβητώντας σαφώς τον δημόσιο χαρακτήρα της. Παράλληλα θεσπίζεται το «κουπόνι φοιτητή» που θα καλύπτει τα έξοδα φοιτητή αλλά και πανεπιστημίου, ως πηγή χρηματοδότησης. Ανοίγεται έτσι η έννοια των διδάκτρων και της ατομικής, και όχι κοινωνικής, ευθύνης για τις σπουδές και την παιδεία.
3)ΣΤΗΝ ΔΙΟΙΚΗΣΗ
Τέλος σε όσα γνωρίζαμε για Σύγκλητο και συμμετοχή φοιτητών στην διοίκηση του Πανεπιστημίου. Πλέον τα Ιδρύματα θα διοικούνται από ένα «Περιφερειακό Συμβούλιο». Δηλαδή από ένα μείγμα καθηγητών και πρυτάνεων, που θα εκλέγονται από τον αξιολογητή αγορά και από διαγωνισμούς, μαζί με «παράγοντες της κοινωνίας». Δηλαδή πάλι επιχειρηματίες, managers και τοπικούς συμβούλους και άρχοντες. Το φανάρι σε όλους αυτούς θα κρατάει ένας μοναχικός φοιτητής. Η άποψη της πανεπιστημιακής  κοινότητας θα περιοριστεί σε ακαδημαϊκά μόνο ζητήματα οπού και εκεί όμως θα έχουν άποψη οι «παράγοντες της κοινωνίας». Χαρακτηριστικό είναι πως ο πρόεδρος του συμβουλίου θα είναι εξωτερικός παράγοντας.

Το ζουμί, όμως, των όσων θέλουν να περάσουν είναι η φράση της υπουργού ότι «το Πανεπιστήμιο της Μεταπολίτευσης έχει κλείσει τον κύκλο του»! Το «τέλος» του Πανεπιστημίου της Μεταπολίτευσης, σημαίνει ότι πρέπει να δοθεί σαν φιλέτο, όπως καθετί άλλο δημόσιο, στους επίδοξους επιχειρηματίες, όπως προστάζει το μνημόνιο και οι περιβόητες αγορές! Το «τέλος» αυτό, επίσης σημαίνει πλήρης πειθάρχηση των φοιτητών και της νεολαίας που παραμένει ένα μεγάλο αγκάθι για κάθε κυβέρνηση τα τελευταία χρόνια. Φτιάχνοντας ένα Πανεπιστήμιο πλήρως αποστεγνωμένο από πολιτική, πολιτισμό και οτιδήποτε σήμερα θυμίζει ένα περιβάλλον γόνιμο στην δημιουργία αντίστασης και συλλογικής δράσης. Σημαίνει ότι από εδώ και πέρα οι φοιτητές δεν έχουν κοινά προβλήματα, ανησυχίες κτλ. αλλά ο ένας πρέπει να κοιτάξει πως θα γίνει πιο ανταγωνιστικός από τον άλλο, ποιος θα μαζέψει περισσότερες μονάδες και ποιος θα είναι πιο ευέλικτος και θα σκέφτεται και θα αντιδρά λιγότερο!!
           
Η ίδια η πραγματικότητα, λοιπόν, επιβάλει ότι σήμερα μέσα στα Πανεπιστήμια πρέπει ο καθένας να διαλέξει αν είναι ενάντια στην διάλυση της κοινωνίας, ενάντια στο Πανεπιστήμιο-επιχείρηση της τρόικας, ενάντια στην ίδια την ζωή που μας κλέβουν! Το φοιτητικό κίνημα και η νεολαία μπορούν σήμερα να παίξουν το ρόλο του πυροδότη νέων καταστάσεων μέσα στην ελληνική κοινωνία με την συσσωρευμένη οργή και αγανάκτηση για την ιδιότυπη κατοχή της χώρας και το μαζικό κουτσούρεμα δικαιωμάτων που κατακτήθηκαν δεκαετίες πριν. Μπορούν σήμερα να παραδειγματίσουν με την δράση τους όλο τον λαό ότι αυτοί που μας έφεραν σ’ αυτή την κατάσταση είναι δυνατό να φύγουν μαζί με τους χαρτοφύλακες και τις πολιτικές τους! Πρέπει, σήμερα περισσότερο από κάθε άλλη φορά, να δώσουμε μια συνολική και μετωπική μάχη μαζί με τους μαθητές, τους εργαζόμενους, τους άνεργους, μικροϊδιοκτήτες καταστημάτων που καθημερινά βάζουν λουκέτο πνιγμένοι από τα χρέη στις τράπεζες και τους συνταξιούχους! Να ενωθούμε και να ενώσουμε όσους πλήττονται βάναυσα από αυτή την κατάσταση!
Έχουμε την δύναμη της ανατροπής και πρέπει να την χρησιμοποιήσουμε!


ΝΑ ΜΑΣ ΒΡΟΥΝ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΤΟΥΣ!
ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΤΟΥΣ ΧΑΛΑΣΟΥΜΕ ΤΑ ΣΧΕΔΙΑ!


ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:
·        Την ακύρωση του μνημονίου. Έξω το ΔΝΤ, η ΕΕ και η ΕΚΤ από την Ελλάδα!
·        Να φύγει η κυβέρνηση Παπανδρέου !
·        Να μην περάσουν τα μέτρα για το «νέο» Πανεπιστήμιο! Όχι στο Πανεπιστήμιο της τρόικας και των αγορών!
·        Μόνο δημόσια και δωρεάν Παιδεία για όλους!
·        Δωρεάν μεταφορές, σίτιση και στέγαση για όλους τους φοιτητές


ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΜΕ:
·        Συμμετοχή στην πορεία της Πέμπτης 7 Οκτωβρίου
·        Νέα Γενική Συνέλευση  την επόμενη εβδομάδα
·        Συντονισμός φοιτητικών συλλόγων,  καθηγητών και σωματείων των εργαζομένων που κινούνται στην ίδια κατεύθυνση
·        Μαζική παράσταση στην επόμενη Σύγκλητο - Να πάρουν θέση

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Create your own banner at mybannermaker.com!
Καντε copy τον html κωδικα γιανα μεταφερετε το banner!