Το «νέο» Πανεπιστήμιο της Αννούλας. . .
« Από την επίφαση της δημοκρατίας στα ελληνικά Πανεπιστήμια πρέπει να περάσουμε στην πραγματική (νεοφιλ)ελευθερία», είπε ο Γιώργος Παπανδρέου, δηλώνοντας σαφώς πως μετά τους μισθούς, τα δικαιώματα και την αυτοδιοίκηση, ήρθε η ώρα του ΔΝΤ και για την παιδεία.
Αλλαγές λοιπόν σε:
1)ΣΠΟΥΔΕΣ
Καταργείται το σύστημα διδασκαλίας με διαλέξεις και αμφιθέατρα, το πανεπιστήμιο πλέον αποκτά την μορφή «εκπαιδευτηρίου» με απουσίες και εντατικές εργασίες. Θεσπίζονται ακόμα παντού προαπαιτούμενα, και έλεγχος για το πέρασμα των φοιτητών από έτος σε έτος. Όσο περισσότερη εντατικοποίηση τόσο το καλύτερο. Έρχεται ακόμα η σύνδεση των πτυχίων με την «Δια βίου μάθηση» και τις πιστωτικές μονάδες. Δηλαδή η εξίσωση των πτυχίων με διαφόρων λογής σεμιναρίων και ιδιωτικών τίτλων. Ακόμη ενεργοποιείται το ηλεκτρονικό σύγγραμμα, δηλαδή η κατάργηση των πραγματικών δωρεάν συγγραμμάτων. Τέλος σχεδιάζεται η σαρωτική ενοποίηση των τμημάτων, με σκοπό όχι βέβαια τα ενιαία πτυχία, αλλά την κατάργηση τμημάτων και την δημιουργία Ιδρυμάτων-Κολοσσών, σαν ένα νέο Καλλικράτη στην παιδεία.
2)ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ
Πλέον η χρηματοδότηση των Πανεπιστημίων θα πηγάζει καθαρά από την αξιολόγηση τους, από την αγορά, από επιχειρήσεις και manager. Η παιδεία θα θεωρείται χώρος προς επένδυση, με την απαίτηση φυσικά να παράγει τα ανάλογα κέρδη. Ακόμη υπό το πέπλο της «οικονομικής αυτοτέλειας» η κυβέρνηση προσπαθεί να αποποιηθεί της ευθύνης της να χρηματοδοτεί την παιδεία, σπρώχνοντας ακόμη και την μισθοδοσία στα ιδρύματα αμφισβητώντας σαφώς τον δημόσιο χαρακτήρα της. Παράλληλα θεσπίζεται το «κουπόνι φοιτητή» που θα καλύπτει τα έξοδα φοιτητή αλλά και πανεπιστημίου, ως πηγή χρηματοδότησης. Ανοίγεται έτσι η έννοια των διδάκτρων και της ατομικής, και όχι κοινωνικής, ευθύνης για τις σπουδές και την παιδεία.
3)ΔΙΟΙΚΗΣΗ
Τέλος σε όσα γνωρίζαμε για Σύγκλητο και συμμετοχή φοιτητών στην διοίκηση του Πανεπιστημίου. Πλέον τα Ιδρύματα θα διοικούνται από ένα «Περιφερειακό Συμβούλιο». Δηλαδή από ένα μείγμα καθηγητών και πρυτάνεων, που θα εκλέγονται από τον αξιολογητή αγορά και από διαγωνισμούς, μαζί με «παράγοντες της κοινωνίας». Δηλαδή πάλι επιχειρηματίες, managers και τοπικούς συμβούλους και άρχοντες. Το φανάρι σε όλους αυτούς θα κρατάει ένας μοναχικός φοιτητής. Η άποψη της πανεπιστημιακής κοινότητας θα περιοριστεί σε ακαδημαϊκά μόνο ζητήματα οπού και εκεί όμως θα έχουν άποψη οι «παράγοντες της κοινωνίας». Χαρακτηριστικό είναι πως ο πρόεδρος του συμβουλίου θα είναι εξωτερικός παράγοντας.
Το «νέο» Σχολείο της Αννούλας. . .
Με τον Καλλικράτη τα σχολεία επηρεάζονται άρδην τόσο σε λειτουργικό-οικονομικό επίπεδο όσο και επίπεδο σπουδών. Η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ-ΔΝΤ(=ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ ΠΑΝΤΟΥ), επιτίθεται με θράσος σε όλους τους κοινωνικούς χώρους ασκώντας μια αντιλαϊκή πολιτική που καθόλου δεν θυμίζει τις δηλώσεις του Πρωθυπουργού προ μηνών που είχε ως προμετωπίδα το σύνθημα πρώτα ο πολίτης.
Με νέα δεδομένα για μαθητές, εκπαιδευτικούς και γονείς ξεκινάει η νέα σχολική χρονιά. Με ορατές όλες τις συνέπειες από την εφαρμογή των μέτρων του ΔΝΤ, θα έχουμε και ένα «νέο σχολείο» όπως έχει εξαγγείλει η υπουργός παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου, η οποία κυνικά δηλώνει ότι θα έχουμε τη χειρότερη σχολική χρονιά της μεταπολίτευσης.
Συγκεκριμένα και πολύ σύντομα :
α)οι δάσκαλοι πια θα είναι δημοτικοί υπάλληλοι με οχτάμηνες συμβάσεις, στόχος είναι λοιπόν το τέλος των διορισμών ,
β)η μισθοδοσία θα γίνεται από το δήμο,
γ)τα σχολεία θα βρίσκονται σε συνεχή αναζήτηση πόρων , ξεκινώντας από τους δήμους, συνεχίζοντας στους γονείς και καταλήγοντας στις επιχειρήσεις ,
δ)ο δήμος θα μπορεί να παρεμβαίνει τόσο στη λειτουργία όσο και στο πρόγραμμα σπουδών των σχολείων.
Το «νέο σχολείο» λοιπόν, σημαίνει στοιβαγμένα παιδιά σε μεγάλα τμήματα, με λιγότερους και κακοπληρωμένους δασκάλους, με αποτέλεσμα τη διάλυση της παιδαγωγικής και μαθησιακής διαδικασίας, με μειωμένα κονδύλια και διάλυση της καθημερινής λειτουργίας των σχολείων.
Το «νέο» ακαδημαϊκό έτος
Όλα αυτά για τα οποία μιλάει η Αριστερή Ενότητα, δεν είναι κάτι που περιμένουμε να γίνει στο κοντινό μέλλον. Είναι κάτι το οποίο το βιώνουμε καθημερινά. Συγκεκριμένα στο τμήμα μας υπάρχει σοβαρό πρόβλημα με τις πρακτικές 3ου και 4ου έτους καθώς υπάρχουν μόνο 3 αποσπασμένοι ένας εκ των οποίων είναι σε άδεια. Επομένως, θα αλλάξει ο τρόπος διεξαγωγής των πρακτικών μας , κάνοντας εκπτώσεις στις σπουδές μας. Ακόμη δεν έχει κλείσει το θέμα με τους 407(ωρομίσθιοι υπάλληλοι του Πανεπιστημίου που κάνουν και υποχρεωτικά μαθήματα) και σύμφωνα με οδηγία που είχε έρθει από το Υπουργείο Παιδείας οι 407 που δοθούν δεν θα ‘ναι αρκετοί για να λειτουργήσουν οι σχολές. Επομένως πολλά μαθήματα δεν θα προσφέρονται. Σαν να μην έφταναν όλα αυτά έχει δημιουργηθεί πρόβλημα με τα πάσο των φοιτητών καθώς το Υπουργείο Παιδείας χρωστάει χρήματα στα μέσα μεταφοράς.
Είναι επιτακτική ανάγκη όλων των φοιτητών να αντιδράσουν στην προσπάθεια της κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ- ΔΝΤ και της πολιτικής της, να αφαιμάξει τον ελληνικό λαό . Είναι επιτακτική ανάγκη να ζωντανέψει το φοιτητικό κίνημα και μαζί με τους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους ,τους μαθητές , τους ανέργους να κατέβουμε στο δρόμο ζητώντας να φύγει η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ-ΔΝΤ και κάθε πολιτικός χώρος που εκφράζει αυτήν την αντιλαϊκή πολιτική. Να πληρώσουν αυτοί τα χρέη που οι ίδιοι και η πολιτική τους δημιούργησαν.
ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ :
· Να ακυρωθεί η συμφωνία του Μνημονίου, έξω το ΔΝΤ και η ΤΡΟΙΚΑ.
· Να μην περάσουν τα νέα μέτρα Διαμαντοπούλου για την Παιδεία.
· Να μην περάσει το σχολείο του ΔΝΤ, το σχολείο των περικοπών.
· Διορισμοί μόνιμων δασκάλων-καθηγητών για να καλυφθούν τα κενά.
· Να ακυρωθούν τα Σεμινάρια 400 ωρών.
· Διορισμός των αποφοίτων μας .
ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ:
· Παράσταση διαμαρτυρίας στη Γενική Συνέλευση Τμήματος την Πέμπτη 30/9 στις 10 το πρωί.
Εκδήλωση του Φοιτητικού Συλλόγου ΠΤΕΑ με θέματα α) Νέο Σχολείο β) Νέο Πανεπιστήμιο.
· Συνάντηση με τον Πρύτανη .
· Νέα Γενική Συνέλευση την Τρίτη 5/10.
1 σχόλιο:
Αποτελεσματα:
ΑΡΕΝ 22
ΠΑΣΠ 9
ΔΑΠ 3
Λευκα 16
Η ΚΝΕ,πιστη στην προσφιλη της τακτικη σε ανοιχτες διαδικασιες, αποχωρησε...
Δημοσίευση σχολίου