Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου 2010

Το βαθύτερο σκοτάδι είναι λίγο πριν την αυγή…


                       
                        Μια καινούρια χρονιά αρχίζει και ενώ ένας νέος άνθρωπος ,που ύστερα από κόπους ετών, καταφέρνει τελικά να εισαχθεί σε μια σχολή θα περίμενες να είναι γεμάτος αισιοδοξία και όνειρα , να είναι έτοιμος να ζήσει κάποια από τα καλύτερα χρόνια της ζωής του ,κυριαρχεί μια γκρίζα καταχνιά στον ορίζοντα…
                          Καθημερινά ακούγονται από παντού λέξεις όπως κρίση, ΔΝΤ, Ε.Ε., τρόικα, μνημόνιο, δανειστές σε ΜΜΕ και συζητήσεις .Οι λέξεις αυτές χάνουν τη σημασία τους σαν απλές έννοιες όταν η καθημερινότητα έρχεται να δείξει το σκληρό της πρόσωπο. Τους τελευταίους μήνες τα μέτρα που εφαρμόζει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ γυρίζουν την κοινωνία 100 χρόνια πίσω ,παίρνοντας έτσι τα σκήπτρα ακόμα κι από την προηγούμενη κυβέρνηση της ΝΔ.
Στις τράπεζες λεφτά στη νεολαία «σφαίρες»…
                            Μειώσεις μισθών και συντάξεων, σύνταξη στα 65 για όλους, αύξηση ΦΠΑ, απελευθέρωση απολύσεων ήταν μόνο η αρχή. Κατ’ επιταγή ΔΝΤ, η κυβέρνηση με τη συναίνεση ΝΔ και ΛΑΟΣ επιτίθεται σε κάθε δημόσιο αγαθό. Η υγεία, η παιδεία ,οι υπηρεσίες συγκοινωνιών, ύδρευσης, ηλεκτροδότησης κλπ ξεπουλιούνται σε κάθε ευκαιρία. Η κυβέρνηση ληστεύει και τα τελευταία μέσα διαβίωσης των εργαζομένων, της νεολαίας, των συνταξιούχων διακηρύσσοντας  πως δεν υπάρχει άλλος δρόμος μέσα από τα ΜΜΕ που λειτουργούν σαν πιστός βοηθός στο έργο της. Έχει πάρει την απόφασή της .Θα σώσει τις ξένες και τις ελληνικές τράπεζες πληρώνοντας δισεκατομμύρια ευρώ, ρίχνοντας παράλληλα στο γκρεμό την ελληνική κοινωνία.
                              Η νεολαία χτυπιέται με ιδιαίτερο ζήλο καθώς η παιδεία από δημόσιο αγαθό γίνεται εμπόρευμα. Τα Πανεπιστήμια μετατρέπονται σε ανταγωνιστικές επιχειρήσεις που οφείλουν να βρίσκουν μόνες τους πόρους για τη λειτουργία τους. Λαμπρό πεδίο για χορηγίες πολυεθνικών που θέλουν την έρευνα να εξυπηρετεί τα συμφέροντά τους. Σα να μην έφτανε αυτό, ξεφυτρώνουν παντού ιδιωτικά κολλέγια από τα οποία χάριν στην κ. Διαμαντοπούλου οι απόφοιτοι χωρίς εξετάσεις μπορούν να μεταπηδήσουν στο Πανεπιστήμιο. Ακόμη, εισάγεται σύστημα δια βίου πιστοποίησης μονάδων κατάρτισης που στην ουσία πετάει στο καλάθι των αχρήστων τα πτυχία και βάζει τους νέους σε ένα διαρκές κυνήγι μονάδων για το ποιος θα πάρει τη θέση εργασίας.
                            Όλα τα παραπάνω και σε μια περίοδο που σχεδόν 1 στους 3 νέους είναι άνεργος, καταστρέφουν κάθε όραμα, απομυζούν κάθε ψήγμα δημιουργικότητας από τη σημερινή νεολαία και ωθούν προς την παραίτηση ή ακόμα και τη μετανάστευση για αναζήτηση ενός καλύτερου αύριο.
Υπάρχει άλλος δρόμος;
                              Μπροστά σε μια ιστορική επίθεση των «από πάνω» η απάντηση του κόσμου πρέπει να είναι ανάλογη, με τη νεολαία να παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο. Για να μπορούμε να μιλάμε για το αύριο με διαφορετικούς όρους η λύση δεν θα βρεθεί ακολουθώντας τον ατομικό δρόμο, το δρόμο του βολέματος ή της εξόντωσης του διπλανού. Στην τεράστια αυτή κρίση κανείς δεν πρέπει να μείνει μόνος του, η αλληλεγγύη είναι ένα από τα μεγαλύτερα όπλα μας. Όλη αυτή η αγανάκτηση και η συσσωρευμένη οργή που διακατέχει την πλειοψηφία της κοινωνίας πρέπει να μετασχηματιστεί σε δημιουργική αντίσταση, αντίσταση που θα ξεκινάει από κάθε πόλη, από κάθε γειτονιά, από τους χώρους δουλειάς και τα Πανεπιστήμια και θα διαμορφώνει ένα πλατύ Μέτωπο, ένα Μέτωπο που στόχο θα έχει την ανατροπή των κυβερνητικών πολιτικών και την υπεράσπιση των συμφερόντων των εργαζομένων και της νεολαίας, για την Αλλαγή.
Ραντεβού στα αμφιθέατρα και στους δρόμους!



Aν μείνουνε τα πράγματα όπως είναι
είσαστε χαμένοι.
Φίλος σας είναι η αλλαγή
η αντίφαση είναι σύμμαχός σας.
Aπό το Tίποτα
Πρέπει κάτι να κάνετε, μα οι δυνατοί
πρέπει να γινούνε τίποτα.
Aυτό που έχετε, απαρνηθείτε το και πάρτε
αυτό που σας αρνιούνται.

Μπέρτολντ Μπρεχτ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Create your own banner at mybannermaker.com!
Καντε copy τον html κωδικα γιανα μεταφερετε το banner!