Σάββατο 9 Ιανουαρίου 2010

Κάτι συμβαίνει στο Ροζάρνο...


Αυτό που συμβαίνει τις τελευταίες ημέρες στο Ροζάρνο της νότιας Ιταλίας δύσκολα θα μπορούσε να περιγραφεί στις λίγες γραμμές μίας ειδησεογραφικής αναφοράς.

Από τη μία, οι εκατοντάδες μετανάστες-Αφρικανοί στην πλειοψηφία, αλλά και Άραβες και Αλβανοί-που εργάζονται ως εποχιακοί.

Στη μέση, οι δυνάμεις ασφαλείας της Ιταλίας σε αγαστή συνεργασία με την άλλη πλευρά, ομάδες ρατσιστών κι εθνικιστών της κωμόπολης, που εδώ και 48 ώρες επιτίθενται με λοστούς σε μεμονωμένους μετανάστες ή τους χτυπούν με αυτοκίνητο σε μία ύστατη πράξη εκδίκησης χωρίς αιτία...

Σε μία γωνία, η Μαφία της Καλαβρίας. Αθέατη. Είναι οι άνθρωποι που οργανώνουν και πληρώνουν τη μεταφορά εκατοντάδων μεταναστών σε συνεργασία με τις ντόπιες μαφίες. Καραβιές ανθρώπων χωρίς αύριο στοιβαγμένων σε καίκια ή βάρκες από λαμαρίνα που ρυμουλκούνται στη Μεσόγειο και αφήνονται λίγο έξω από τα παράλια να τις παρασύρει το ρεύμα και οι επιβάτες τους να βγουν επιτέλους στη στεριά.

Ομως οι εποχικές δουλειές τελειώνουν. Και οι πρόχειρες τέντες που στεγάζουν εκατοντάδες μετανάστες αρχίζουν να βρέχονται. Και οι Άθλιοι που τις κατοικούν δεν έχουν πια ούτε ψωμί.

Τότε το Ροζάρνο όμορφα καίγεται...



Πως άρχισε...

 Όλα ξεκίνησαν όταν το απόγευμα της Πέμπτης μετανάστες που επέστρεφαν από γεωργικές εργασίες δέχτηκαν πυροβολισμούς με αποτέλεσμα να τραυματιστούν δύο από αυτούς.

Καθώς το περιστατικό αποτελούσε συνέχεια πολλών άλλων ρατσιστικών επιθέσεων στην περιοχή, το βράδυ της ίδιας μέρας εκατοντάδες μετανάστες συγκεντρώθηκαν και διαδήλωσαν κατά του ρατσισμού στο κέντρο της πόλης.

Κατά τη διάρκεια της διαμαρτυρίας καταγγέλλουν ότι δέχθηκαν σφοδρή επίθεση από δυνάμεις της αστυνομίας με αποτέλεσμα να τραυματιστούν πολλοί από αυτούς, ενώ στη συνέχεια αντέδρασαν -όπως είναι εύλογο όταν σε πνίγει το άδικο- και συγκρούστηκαν με τις αστυνομικές δυνάμεις. Στα γενικευμένα επεισόδια που ακολούθησαν πυρπολήθηκαν αυτοκίνητα και έσπασαν βιτρίνες καταστημάτων. Σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερς κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων έγιναν 15 συλλήψεις.

Χθε Παρασκευή περίπου 2.000 μετανάστες πραγματοποίησαν εκ νέου καθιστική διαμαρτυρία έξω από το δημαρχείο του Ροζάρνο, καταγγέλλοντας τη ρατσιστική συμπεριφορά πολλών κατοίκων της πόλης της Καλαβρίας, αλλά και την επίθεση της αστυνομίας εναντίον τους. «Δεν είμαστε ζώα», «οι Ιταλοί εδώ είναι ρατσιστές» φώναζαν, σύμφωνα με τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης, ενώ ταυτόχρονα περίπου 100 κάτοικοι είχαν μπλοκάρει την πρόσβαση στο κέντρο και άλλοι είχαν καταλάβει το δημαρχείο, ζητώντας την εκδίωξη των μεταναστών από την πόλη.

Την ίδια στιγμή κάτοικοι της περιοχής, οπλισμένοι με ρόπαλα και σιδηρολοστούς, έστηναν οδοφράγματα γύρω από μία περιοχή της πόλης όπου ζουν πολλοί μετανάστες. Είναι οι ίδιοι που πιθανότατα ευθύνονται για τον τραυματισμό ακόμη πέντε μεταναστών, οι οποίοι χτυπήθηκαν σκόπιμα από αυτοκίνητα που οδηγούσαν κάτοικοι, σύμφωνα με το ιταλικό πρακτορείο Ansa.

Επενέβη ο ΟΗΕ

H κατάσταση στην πόλη Ροζάρνο είναι τόσο έκρυθμη ώστε η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (HCR) αναγκάστηκε να παρέμβει και να εκφράσει την έντονη ανησυχία της στο συνεχιζόμενο κυνήγι μεταναστών στην εν λόγω πόλη. Μάλιστα, η εκπρόσωπος της ιταλικής πτέρυγας της HCR Λόρα Μπολντρίνι ανακοίνωσε την αποστολή ομάδας της HCR στην περιοχή από αύριο, Σάββατο, σημειώνοντας ότι ανησυχεί καθώς υπάρχει "κίνδυνος οι κάτοικοι να θελήσουν να εκραπούν περαιτέρω".

Η Μπολντρίνι, η οποία υπογράμμισε την παρουσία πολιτικών προσφύγων και ανθρώπων που ζητούν άσυλο μεταξύ των μεταναστών, σημείωσε ότι οι αρχές πρέπει επιτέλους να αρχίσουν να αναζητούν τους δράστες των επιθέσεων κατά των μεταναστών. "Δεν είναι το πρώτο επεισόδιο αυτού του είδους που σημειώνεται στο Ροζάρνο", τόνισε.

Θα πρέπει επίσης "να ξαναρχίσει άμεσα ο διάλογος" και σ' αυτόν να ληφθούν υπόψη όλοι οι παράγοντες, συμπεριλαμβανομένων των "απάνθρωπων συνθηκών υπό τις οποίες ζουν οι εργάτες αυτοί: ανθυγιεινές παράγκες, χωρίς νερό, στις οποίες δεν τηρούνται οι συνθήκες υγιεινής".

Η κατάσταση πυροδοτείται από τις ρατσιστικές δηλώσεις μελών του ιταλικού ακροδεξιού κόμματος "Λέγκα του Βορρά", όπως αυτές του υπουργού Εσωτερικών Ρομπέρτο Μαρόνι, ο οποίος δήλωσε ότι οι εντάσεις αυτές είναι το αποτέλεσμα "μιας πολύ μεγάλης ανεκτικότητας απέναντι στη λαθρομετανάστευση".

Ήδη 16 και ένα παιδί...

Η περίπτωση της Ελλάδας δε διαφέρει. Μόλις το τελευταίο 15θήμερο άριχσε να παίρνει διαστάσεις κάτι που ως τώρα ίσως περνούσε απαρατήρητο. Η θάλασσα του Εβρου ξεβράζει πτώματα. Μέχρι τώρα, το Λιμενικό έχει καταγράψει 17 νεκρούς, άντρες και γυναίκες. Ο κατάλογος είναι μακρύς και συμπληρώνεται κάθε μέρα με ένα ή δύο πτώματα που καταλήγουν στην ακτή.

Έως το μεσημέρι της Παρασκευής, ό κατάλογος είχε συμπληρωθεί:  Δύο άντρες και ένα παιδί.



Αναδημοσιευση απο News24

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Create your own banner at mybannermaker.com!
Καντε copy τον html κωδικα γιανα μεταφερετε το banner!