Τρίτη 30 Οκτωβρίου 2007

Πλαίσιο Αριστερών Σχημάτων 30/10

ΔΕΝ ΥΠΟΧΩΡΟΥΜΕ, ΟΣΟ ΔΕΝ ΥΠΟΧΩΡΟΥΝ

Τις τελευταίες εβδομάδες έχει ανοίξει μια συζήτηση, με αφορμή της μαθητικές καταλήψεις, συνολικά γύρω απ’ το ζήτημα της εκπαίδευσης. Προβλήματα σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης, που για χρόνια έκρυβαν οι κυβερνώντες, έρχονται στο προσκήνιο. Σχολεία που στάζουν με την παραμικρή βροχή, καθηγητές που δεν υπάρχουν, βιβλία που ακόμα έρχονται, ΑΕΙ και ΤΕΙ που δεν έχουν τα στοιχειώδη για να λειτουργήσουν, κτιριακά προβλήματα σε διάφορες σχολές είναι μόνο μερικά απ’ αυτά σε συνδυασμό με την κίνηση της κυβέρνησης να δώσει μηδενικές αυξήσεις στις δαπάνες για την παιδεία.

Δώστε λεφτά για την παιδεία…

Παρά τις παλαιότερες προεκλογικές δεσμεύσεις, παρά τις μεγάλες κουβέντες και τα παχιά λόγια για αύξηση των δημοσίων δαπανών για την παιδεία, το σχέδιο του προϋπολογισμού προβλέπει την μείωση από 3,41% του ΑΕΠ σε 3,09%. Το θέμα δεν είναι απλά υλικοτεχνικό, είναι ο αποφασιστικός μοχλός πίεσης για να εναρμονιστεί η εκπαίδευση με τα νεοφιλελεύθερα δόγματα και με τους νόμους της αγοράς, για να εφαρμοστούν τα 4ετή επιχειρησιακά προγράμματα μεταξύ ιδρυμάτων και κράτους, για να προωθηθεί η αξιολόγηση και γενικά η εκπαιδευτική αναδιάρθρωση.

Το αίτημα «δώστε το 5% του ΑΕΠ για την παιδεία» είναι το μείζον ζήτημα αυτή τη στιγμή. Πρώτον, γιατί μπορεί να ενώσει όλους τους κλάδους της εκπαίδευσης ενάντια στην κυβερνητική πολιτική. Μπορεί να μας ενώσει με τους μαθητές, τους δασκάλους, τους καθηγητές. Μπορεί να αποτελέσει το κοινό αίτημα όλων και αφετηρία για έναν νέο πανεκπαιδευτικό ξεσηκωμό. Δεύτερον, είναι το πλέον αντικυβερνητικό αίτημα για μια κυβέρνηση (όπως και αυτές του ΠΑΣΟΚ πιο πριν) σκόπιμα υποχρηματοδοτεί την εκπαίδευση για να την ιδιωτικοποιήσει αργότερα. Είναι ένα αίτημα που πιέζει την κυβέρνηση και χτυπάει τον πυρήνα της κυβερνητικής πολιτικής.

Αλλαγή τακτικής από την κυβέρνηση…

Η κυβέρνηση Καραμανλή με νέο υπουργό Παιδείας, τον Ευριπίδη Στυλιανίδη, προσπαθεί να βγάλει ένα πρόσωπο πιο ελαστικό και να διατηρήσει ένα ήπιο κλίμα όσον αφορά το νόμο πλαίσιο αποφεύγοντας να ακολουθήσει μία τακτική κατά μέτωπο σύγκρουσης (ίσως επειδή έχει και στα χαρτιά της το ασφαλιστικό). Ήδη ο νέος υπουργός προχώρησε σε συναντήσεις με εκπαιδευτικούς φορείς, πρυτάνεις και προέδρους ΤΕΙ και δήλωσε πως ο νέος νόμος πλαίσιο θα εφαρμοστεί με ελαστικότητα, θα επανεξεταστούν κάποιες μη εφαρμόσιμες διατάξεις του, όπως επίσης και θα ληφθούν σοβαρά υπ’ όψιν οι παρατηρήσεις σχετικά με ορισμένα σημεία του. Παράλληλα όμως στα ΤΕΙ της Λάρισας και της Θεσσαλονίκης στάλθηκαν ειδοποιήσεις στους «αιώνιους φοιτητές». Σε διάφορες σχολές οι νέοι οδηγοί σπουδών δεν προβλέπουν επί πτυχίω εξεταστικές, πάντα στο πνεύμα του νέου νόμου, (π.χ. Γιάννενα, ΠΑΜΑΚ, μαθηματικό Αθήνας κ.α.) ενώ και στο ΤΕΙ Θεσσαλονίκης στην προσπάθεια εύρεσης πόρων (όπως αναφέρει και ο νόμος πλαίσιο) προωθείται η μίσθωση αιθουσών διδασκαλίας στο Ανοιχτό Πανεπιστήμιο.

Πάρτε πίσω το νόμο πλαίσιο…

Ο νόμος πλαίσιο αποτελεί το επιστέγασμα της νεοφιλελεύθερης πολιτικής στην εκπαίδευση. Επιβάλλει την εντατικοποίηση στις σπουδές μας, περιορίζει τις συνδικαλιστικές ελευθερίες, οραματίζεται ένα πανεπιστήμιο αποστειρωμένο, χωρίς ίχνος πολιτικής, συλλογικής διεκδίκησης, σπρώχνει τα ιδρύματα στην εύρεση πόρων από τους ιδιώτες για την λειτουργία τους και ουσιαστικά μας προετοιμάζει για τον αυριανό μας ρόλο. Του ευέλικτου, απασχολίσημου, πειθήνιου, χειραγωγίσιμου, χαμηλά αμειβόμενου εργατικού δυναμικού που θα αποτελεί την καύσιμη ύλη του συστήματος. Προβλέπει την εισαγωγή managers στα ιδρύματα, το περιορισμό του ασύλου, την πληρωμή των συγγραμμάτων, την διαγραφή των «αιωνίων» φοιτητών και τα 4ετή επιχειρησιακά προγράμματα που θα υπογράφουν τα ιδρύματα με το κράτος για να έχουν την ανάλογη χρηματοδότηση. Σε όλα αυτά αντέδρασε πέρσι σύσσωμη η πανεπιστημιακή κοινότητα και καταδίκασε την όποια προσπάθεια εφαρμογής τους. Σ’ αυτό το δρόμο θα συνεχίσουμε και φέτος. Θα μπλοκάρουμε τον νόμο πλαίσιο, όπου πάει να εφαρμοστεί. Να μην περάσει ο διαχωρισμός σε παλιούς και νέους φοιτητές, σε «αιώνιους» και μη. Προετοιμαζόμαστε και προετοιμάζουμε ένα νέο μεγάλο ξέσπασμα στην εκπαίδευση, ένα κίνημα που θα επιβάλλει την απόσυρση του νόμου. Για να εξακολουθεί η κυβέρνηση να μας φοβάται.

Αναθεώρηση του άρθρου 16 απ’ το παράθυρο…

Στις 2 Οκτώβρη η Ευρωπαϊκή Ένωση έκρινε ότι η Ελλάδα παραβιάζει το κοινοτικό δίκαιο με την μη αναγνώριση ως ισοτίμων, των διπλωμάτων των ιδιωτικών Ινστιτούτων Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΙΕΚ), των Κέντρων Ελευθέρων Σπουδών (ΚΕΣ) και των Κέντρων Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΚΕΚ), με τα πτυχία των δημοσίων ΑΕΙ και ΤΕΙ και έδωσε διορία μέχρι τις 20 Οκτωβρίου, αλλιώς θα προχωρήσει στην επιβολή προστίμων και κυρώσεων στο ελληνικό κράτος. Συγκεκριμένα, η εξίσωση των πτυχίων των ΚΕΣ, ΚΕΚ, ΙΕΚ με αυτά των ΑΕΙ και ΤΕΙ αποτελεί συμπληρωματικό κομμάτι των 14 αντιεκπαιδευτικών νόμων που ήδη ψηφίστηκαν και έχει να κάνει με την εναρμόνιση της ελληνικής τριτοβάθμιας εκπαίδευσης με το «εκπαιδευτικό» σύστημα που θέλουν να επιβάλουν οι ευρωπαίοι υπουργοί, όπως αυτό εκφράστηκε από τις συνθήκες της Μπολόνια, της Πράγας, του Βερολίνου κτλ. Δεν τους νοιάζει καθόλου ότι το άρθρο 16 του συντάγματος, που δεν αναθεωρήθηκε (χάρη στο μαζικό κίνημα υπεράσπισης του δημόσιου και δωρεάν χαρακτήρα της εκπαίδευσης) παρά τις λυσσαλέες προσπάθειες τους, απαγορεύει την ίδρυση ανωτάτων σχολών από ιδιώτες και με πρόσχημα την Ε.Ε. πάνε να το καταργήσουν από την πίσω πόρτα.

Η επίθεση είναι συνολική…

Όλες οι παραπάνω αλλαγές στη παιδεία εντάσσονται σε ένα συνολικό σχέδιο επίθεσης στη νεολαία. Ένα σχέδιο που συναντάται με διάφορες μορφές. Ο αποκλεισμός από την παιδεία είναι μία από αυτές, η διάλυση της κοινωνικής ασφάλισης που προωθείται με σχέδιο νόμου στη βουλή χτυπάει και αφορά άμεσα τους νέους εργαζόμενους. Αυτούς που θα πληρώσουν τα κλεμμένα απ’ τα ταμεία, αυτούς που θα δουλεύουν ευέλικτα χωρίς σταθερές αποδοχές και που μάλλον δεν θα πάρουν σύνταξη ποτέ. Τέλος η καταστολή που εφαρμόζεται σε κάθε προσπάθεια αντίδρασης της νεολαίας δείχνει τις διαθέσεις των από πάνω. Το ζήσαμε πέρσι στις 8/3 όταν η αστυνομία ξυλοκοπούσε και συλλάμβανε στο σωρό συμφοιτητές μας, το ζούμε και τώρα όταν οι συμφοιτητές μας στο Βόλο που πήγαν να διαμαρτυρηθούν για την ιδιωτικοποίηση της παιδείας αντιμετωπίστηκαν με πρωτοφανή αγριότητα από ΜΑΤ και ΟΠΚΕ. Η απάντηση της νεολαίας θα δοθεί στους δρόμους μαζί με το λαό και τους εργαζόμενους.

Στο δρόμο του μαζικού, μαχητικού, ενωτικού, ανυποχώρητου αγώνα…

Παλεύουμε για την ενότητα του φοιτητικού κινήματος. Επιμένουμε στο τρίπτυχο συντονισμός, ενότητα, αγώνας. Όχι σε διαφορετικές πορείες, διαφορετικά συντονιστικά. Η ενότητα μας είναι η δύναμη μας. Βαδίζουμε στο δρόμο του Μάη-Ιούνη 2006 και του Γενάρη-Μάρτη 2007 για τις νέες μεγάλες μάχες που έρχονται. Μαζί με μαθητές, καθηγητές, να φτιάξουμε το «μέτωπο του 5%», να μην αφήσουμε την κυβέρνηση να καταθέσει τον προϋπολογισμό που επιταχύνει την εκπαιδευτική αναδιάρθρωση! Δεν θα αφήσουμε τις μαθητικές καταλήψεις μόνες τους. Θα σταθούμε δίπλα τους με κοινές διαδηλώσεις, καταλήψεις, με ένα κοινό, μεγάλο κύμα αντιπαράθεσης στην πολιτική του Υπουργείου.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:

Να μην περάσει ο προϋπολογισμός της διάλυσης της δημόσιας παιδείας. 5% για την παιδεία τώρα. Χρηματοδότηση για τη δωρεάν εκπαίδευση αποκλειστικά από τον κρατικό προϋπολογισμό. Θέλουμε λεφτά για εστίες, σίτιση, συγκοινωνίες, για τις ανάγκες του φοιτητή, του μαθητή, για να σταματήσει η αφαίμαξη του λαού.

Να καταργηθεί εδώ και τώρα ο αντιδραστικός κυβερνητικός νόμος πλαίσιο – όχι στη διαγραφή των φοιτητών, την κατάργηση του ασύλου, το χτύπημα του φοιτητικού συνδικαλισμού, τους managers και τα επιχειρησιακά προγράμματα, την κάρτα συγγραμμάτων, τη λειτουργία των σχολών με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια.

Να μην αναθεωρηθεί το άρθρο 16 του συντάγματος – κανένα ιδιωτικό πανεπιστήμιο, καμία αναγνώριση τέτοιων ιδρυμάτων. Καμία συνταγματική κατοχύρωση της διαδικασίας της Μπολόνια μέσω της δήθεν διασφάλιση ποιότητας των ΑΕΙ. Καμία νομιμοποίηση των «κολλεγίων» μέσω της ευρωπαϊκής οδηγίας.

Να καταργηθούν οι νόμοι των ΝΔ – ΠΑΣΟΚ για Συμπλήρωμα Διπλώματος, Διεθνές Πανεπιστήμιο, Αξιολόγηση-κατηγοριοποίηση, κατάταξη και ανάλογη χρηματοδότηση των ΑΕΙ-ΤΕΙ, ΙΔΒΕ, ΔΟΑΤΑΠ.

ΠΑΛΕΥΟΥΜΕ ΓΙΑ:

Δημόσια δωρεάν εκπαίδευση για όλους και σε όλες τις βαθμίδες. Όχι στην πολυδιάσπαση και τον κατακερματισμό της σπουδάζουσας νεολαίας.

Ένα πτυχίο ανά αντικείμενο σπουδών. Το πτυχίο μόνη προϋπόθεση για δουλειά! Ενιαία πτυχία, χωρίς κατατμήσεις, διασπάσεις και εξειδικεύσεις. Ισχυρά επαγγελματικά και εργασιακά δικαιώματα. Όλα τα δικαιώματα στο πτυχίο. Όχι στους 2 κύκλους προπτυχιακών σπουδών του συστήματος της Μπολόνια.

Λιγότερη δουλειά, δουλειά για όλους μόνιμη και σταθερή. Δραστική μείωση των ωρών εργασίας με ταυτόχρονη αύξηση των αποδοχών – κατάργηση των ελαστικών σχέσεων εργασίας.

Ανθρώπινους ρυθμούς σπουδών. Όχι στην εντατικοποίηση των σπουδών.

Κάτω τα χέρια από το άσυλο. Υπεράσπιση και διεύρυνση των δημοκρατικών δικαιωμάτων και συνδικαλιστικών ελευθεριών. Κάτω η κρατική καταστολή. Να διαλυθούν τώρα ΜΑΤ και ΟΠΚΕ.

ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΜΕ:

Συμμετοχή στο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο την Πέμπτη 1/11 στο Θόλο

Κάλεσμα σε ΟΛΟΥΣ τους συλλόγους για πραγματικό συντονισμό μετά τη διαδήλωση.

Το συντονιστικό να καλέσει σε κοινή συνέντευξη τύπου και εκδήλωση τις εκπαιδευτικές ομοσπονδίες και τα μαθητικά όργανα

Μαζική παράσταση στην επόμενη συνεδρίαση της συγκλήτου – απαιτούμε δέσμευση ότι δεν θα προωθηθεί καμία ρύθμιση του ν/π, της αξιολόγησης κλπ

Κατάληψη της πρυτανείας 1-2/11, ημέρες που γίνεται η σύνοδος των πρυτάνεων στη Καλαμάτα

Δημιουργία επιτροπής αγώνα για την προώθηση των αποφάσεων

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Create your own banner at mybannermaker.com!
Καντε copy τον html κωδικα γιανα μεταφερετε το banner!