Κυριακή 21 Οκτωβρίου 2007

Ανακοίνωση Αριστερών Σχημάτων Ηρακλείου

Η τρομοκρατία δεν θα περάσει!

Τις τελευταίες μέρες στην Ιατρική, η καθηγητική αυθαιρεσία έπιασε πάτο. Στο μάθημα της Παθοφυσιολογίας Β, δύο φοιτητές που είχαν κοπεί με 4 ζήτησαν να δουν τα γραπτά τους. Στο γραφείο του κυρίου Κουρούμαλη, διαπίστωσαν ότι ενώ είχαν βαθμολογηθεί με 7 και 5, κόπηκαν γιατί στις κόλλες τους οι επιτηρητές είχαν σημειώσει: «Απαράδεκτη συμπεριφορά προς επιτηρητή». Κι αυτό δίχως να έχουν προειδοποιηθεί ούτε μια φορά μέσα στο αμφιθέατρο.

Αυτό το περιστατικό, δυστυχώς, αποτελεί μονάχα ένα επεισόδιο από ένα σίριαλ που εκτυλίσσεται το τελευταίο χρόνο μπροστά στα μάτια μας. Θύτες σε αυτήν την ιστορία είναι αρκετοί καθηγητές που αυθαιρετούν είτε μέσα στα μαθήματα, είτε στις κλινικές, είτε στην αξιολόγηση των γραπτών μας. Η αλητεία τους, συγκεκριμένα, έφτασε στο αποκορύφωμα με τα μαζικά κοψίματα στην εξεταστική του καλοκαιριού και του Σεπτέμβρη (Χειρουργική Α), στην επιτήρηση της Γυναικολογίας από τον Μάραντο, στην τρομοκρατία του κυρίου Μπούμπα στο πέμπτο έτος για το θέμα του κύκλου.

Θύματα στην πλειοψηφία των περιπτώσεων είναι φοιτητές που βλέπουν τους κόπους τους να πηγαίνουν στράφι. Εντελώς τυχαία τις περισσότερες φορές, οι φοιτητές είναι μέλη των Αριστερών Σχημάτων, της ΕΑΑΚ αλλά και οποιοσδήποτε φοιτητής δεν έχει επιλέξει το δρόμο της ρουφιανιάς και των θεμάτων και παλεύει με αξιοπρέπεια να είναι συνεπής στις υποχρεώσεις του.

Να καταργηθεί ο νόμος πλαίσιο που τους δίνει πάτημα να αυθαιρετούν

Αυτήν την περίοδο σε όλο το Πανεπιστήμιο Κρήτης αλλά και στην υπόλοιπη Ελλάδα, εντείνεται η κατάφωρη παραβίαση στοιχειωδών φοιτητικών δικαιωμάτων. Στο ΤΕΙ Θεσσαλονίκης οι τεταρτοετείς φοιτητές υποχρεώθηκαν να υπογράψουν υπεύθυνη δήλωση ότι μέσα στα επόμενα 5 χρόνια θα έχουν τελειώσει τις σπουδές τους…

Στο Harvard της Μεσογείου, σύμφωνα με δήλωση της Πρυτανείας, το βασικό πρόβλημα των προπτυχιακών σπουδών είναι η αντιγραφή στα αμφιθέατρα. Δεν είναι ούτε τα ανύπαρκτα εργασιακά δικαιώματα των αποφοίτων, ούτε τα κονέ με συγκεκριμένα λαμόγια-φοιτητές που παίρνουν νύχτα τα πτυχία τους. Και όλα αυτά σε ένα πανεπιστήμιο που στην αξιολόγηση καταλαμβάνει όπως λένε οι ίδιοι μία από τις υψηλότερες θέσεις πανελλαδικά.

Το πνεύμα του νέου νόμου πλαίσιο περνάει και στην σχολή μας. Διαμορφώνουν ένα πανεπιστήμιο ξένο από αγώνες, συλλογικές διεκδικήσεις και μαχητικές κινητοποιήσεις όπως καταλήψεις. Αυτό γίνεται με την κατάργηση του ασύλου, με την εντατικοποίηση των σπουδών με την ποινικοποίηση των αγώνων μας. Στόχος τους; Να διαφυλάξουν την εύρυθμη λειτουργία του «κολλεγίου» τους. Να πατάξουν οτιδήποτε μπορεί να μειώσει τα κέρδη των «φίλων» τους, των ιδιωτικών επιχειρήσεων, δηλαδή, που χρηματοδοτούν την έρευνα τους.

Από εδώ και στο εξής θα μας βρουν μπροστά τους

Πιστεύουμε ότι έχει φθάσει η στιγμή να κυνηγήσουμε αυτά που δικαιούμαστε. Σήμερα, με τον καθηγητή κ. Κουρούμαλη που έκοψε φοιτητές επειδή «είχαν απαράδεκτη συμπεριφορά», αύριο με οποιονδήποτε άλλον καθηγητή τολμήσει να αδικήσει συναδέλφους μας που επέλεξαν να μην υποταχθούν στο πνεύμα του νέου νόμου, που επέλεξαν να μην υποταχθούν στα κονέ με τους μεγαλοκαθηγητές.

Μπορούμε να τα καταφέρουμε. Μπορούμε να αλλάξουμε τους συσχετισμούς. Και αυτό θα γίνει όταν πάψουμε να θεωρούμε δεδομένη την αδικία ή λογικό το να διαβάζουμε ένα μήνα και να παίρνουμε 3. Η κατάσταση πρέπει να αλλάξει και θα αλλάξει, αρκεί να διεκδικήσουμε μαζικά και συλλογικά το δίκιο μας και όχι ο καθένας μόνος του.

Από σήμερα Παρασκευή 19/10 ξεκινάμε ένα διάλογο με τους καθηγητές μας που έπρεπε να έχει γίνει από καιρό. Το μήνυμα μας θέλουμε να φθάσει σε κάθε αμφιθέατρο, σε κάθε εργαστήριο, σε κάθε κλινική:

Αφού δεν έμαθαν να μας σέβονται, να μάθουν να μας φοβούνται.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Create your own banner at mybannermaker.com!
Καντε copy τον html κωδικα γιανα μεταφερετε το banner!