Πέμπτη 11 Οκτωβρίου 2007

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΦΟΙΤΗΤΙΚΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΜΗΥΤΔ ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ 2 ΧΡΟΝΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΣΤΙΣ 9 ΟΚΤΩΒΡΗ

  1. Τα δύο τελευταία χρόνια ολόκληρη η φοιτητική κοινότητα βρίσκεται σε αναβρασμό προκειμένου να υπερασπιστεί το δημόσιο και δωρεάν χαρακτήρα της εκπαίδευσης , να αποτρέψει την παραπέρα απαξίωση των πτυχίων μας, την παραπέρα ισοπέδωση των επαγγελματικών και εργασιακών δικαιωμάτων μας, την ισοπέδωση των δημοκρατικών μας δικαιωμάτων. Όλα αυτά ουσιαστικά απειλήθηκαν και απειλούνται από την Κυβέρνηση της Ν.Δ δίχως να βρίσκει αντιπολίτευση το ΠΑΣΟΚ και έχοντας τη στήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
  2. Συγκεκριμένα 2 σημεία αποτέλεσαν τις κεντρικές αιχμές του φοιτητικού κινήματος:Η μη αναθεώρηση του άρθρου 16 του συντάγματος ,το οποίο κατοχυρώνει συνταγματικά το δημόσιο και δωρεάν χαρακτήρα της Παιδείας μας, και η αρχικά μη κατάθεση και αφού κατατέθηκε απόσυρση του νόμου πλαισίου ,ο οποίος χοντρικά επιχειρεί να διαλύσει το άσυλο, να επιβάλλει διαγραφές, να επιβάλλει από τη πίσω πόρτα παραπέρα χτύπημα της δημόσιας και δωρεάν παιδείας….
  3. Ο αγώνας μας τους οδήγησε να μη προχωρήσουν στην αναθεώρηση του άρθρου 16 και μαζί με αυτό και ολόκληρου του συντάγματος(εδώ να πούμε πως δεν αναθεωρήθηκε ούτε τα άρθρα 24,117 τα οποία ουσιαστικά θα έδιναν το ok σε διάφορους εργολάβους να χτίζουν ανεξέλεγχτα καμένες δασικές εκτάσεις) .

Κατάφεραν όμως στις 8 ΜΑΡΤΗ 2007 να ψηφίσουν το νόμο πλαίσιο, σε μία μέρα που η καταστολή και τα χημικά που δεχτήκαμε δεν είχαν τελειωμό, σε μία μέρα που υπήρξαν δεκάδες συλλήψεις αγωνιστών με την κατηγορία ότι βρέθηκαν σε διαδήλωση(διατάραξη κοινής ειρήνης) σε μία μέρα που ακόμη και φοιτητές του ΜΗΥΤΔ ξυλοκοπήθηκαν άγρια από την αστυνομία.

  1. Φέτος ,μετά από την συρρίκνωση των δυνάμεων του δικομματισμού και την άνοδο της Αριστεράς (ειδικά στη ΝΕΟΛΑΙΑ), την μη επανεκλογή καν της παλιάς υπουργού παιδείας Μαριέττα Γιαννάκου, και τη θέληση της κυβέρνησης να ανοίξει το θέμα του ασφαλιστικού ,οπότε μία επίθεση σε ασφαλιστικό και παιδεία πιθανό να οδηγούσε σε τεράστια κοινωνική έκρηξη , επιλέγουν να παγώσουν το νόμο πλαίσιο.
  2. Αρκετά πανεπιστήμια όμως έχουν ήδη μπει σε εφαρμογή διατάξεων του νόμου-πλαισίου π.χ το πανεπιστήμιο και το τμήμα μας ζήτησαν σε όποιο φοιτητή έχει ξεπεράσει τα κανονικά έτη σπουδών (5 σε μας) να δηλώσουν με αίτηση το αν επιθυμούν να παραμείνουν φοιτητές. Στη σύγκλητος που έγινε τέλος Σεπτεμβρίου ειπώθηκε πως το θέμα θα εξεταστεί στην επόμενη σύγκλητο που θα γίνει τέλος Οκτωβρίου.
  3. Είναι ζήτημα λοιπόν για το φοιτητικό κίνημα να συνεχίσει τώρα τον αγώνα του και να πετύχει την απόσυρση του νόμου πλαισίου και παράλληλα να μπλοκάρει με μαζικές παραστάσεις διαμαρτυρίας έξω από συγκλήτους και γενικές συνελεύσεις τμημάτων την εφαρμογή των όποιων διατάξεων. Όπως ακριβώς κερδίσαμε πέρσι την εξεταστική.
  4. Κατά όλη τη διάρκεια του φοιτητικού κινήματος ,όλοι εμείς που παλεύαμε απέναντι στη κυβέρνηση συναντούσαμε και άλλους απέναντι μας. Ειδικά στα Δίκτυα πιο παλιά η ΔΑΠ και η ΠΑΣΠ (στην αρχή και η ΠΚΣ αλλά μετά ήρθε μαζί μας) ήταν αυτές που κατά όλη τη διάρκεια του φοιτητικού κινήματος κατέβαζαν τα πλαίσια ενάντια στη κατάληψη και στη συμμετοχή στο φοιτητικό κίνημα. Πέρσι τέτοιο καιρό προτού ξεκινήσει ο δεύτερος γύρος των καταλήψεων δίναμε μάχη απέναντι στη τότε ΠΑΣΠ προκειμένου να συνεχίσουμε τον αγώνα. Τελικά η γενική συνέλευση του συλλόγου μας επέλεξε και πάλι να ξαναμπεί στο δεύτερο γύρω(κόντρα σε ΔΑΠ,ΠΑΣΠ ) και να πετύχει τη μη αναθεώρηση του συντάγματος και την κατοχύρωση των εξεταστικών. Θυμόμαστε ιδιαίτερα τη συνέλευση μετά την 8 μάρτη που οι τότε ΠΑΣΠ(η ΔΑΠ σταμάτησε να κατεβάζει πλαίσια) κατέβασε πλαίσιο μη συνέχισης των κινητοποιήσεων λαμβάνοντας ξεκάθαρα έτσι τη μεριά της κυβέρνησης και των ΜΑΤ, ενώ εμείς κατεβάσαμε μαζί με άλλες αριστερές παρατάξεις πλαίσιο συνέχισης της κατάληψης και των κινητοποιήσεων με επιπλέον αίτημα την άμεση απελευθέρωση των συλληφθέντων αγωνιστών της 8ης Μάρτη.(κάτι που το πετύχαμε)
  5. Έπειτα λίγο πριν τις φοιτητικές εκλογές τα ίδια άτομα πάνω κάτω που ήταν στη ΠΑΣΠ μαζί με άλλους που κατά όλη τη διάρκεια του φοιτητικού κινήματος ήταν απέναντι του (είτε στην αρχή μαζί του αλλά μετά απέναντι του) συγκρότησαν τη ΦΑΚ προκείμενου να μη βγει πρώτη δύναμη η ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΕΝΟΤΗΤΑ. Δεν κατέβηκε ακόμη και η ΔΑΠ προκειμένου να τους στηρίξει. Το αποτέλεσμα των φοιτητικών εκλογών ναι μεν έβγαλε πρώτη δύναμη τη ΦΑΚ ,αλλά στο σύνολο οι αριστερές παρατάξεις της σχολής είχαν τεράστια απήχηση ,KAI με πολλά άκυρα ψηφοδέλτια που έγραφαν πως όλη η Αριστερά θα έπρεπε να ήταν ενωμένη , δείχνοντας έτσι πως οι φοιτητές των δικτύων κατά πλειοψηφία ήταν με το φοιτητικό κίνημα.
  6. Στη προχθεσινή γενική συνέλευση η ΦΑΚ είπε ουσιαστικά πως δεν έχει να πει τίποτα για το πώς θα κινηθούμε απέναντι στο νόμο πλαίσιο ,κρατώντας τη συνεπή στάση της απέναντι στο φοιτητικό κίνημα και υπηρετώντας για ακόμη μια φορά παρ’ότι <<ανεξάρτητη>> τη κυβερνητική πολιτική.
  7. Εμείς σαν Αριστερά Σχήματα επιχειρήσαμε αρχικά ,χωρίς αυτό να έγινε με το καλύτερο τρόπο , να εξηγήσουμε στο κόσμο το τι να κάνουμε από εδώ και πέρα, έπειτα και αφού η συνέλευση μειώθηκε στο μισό (είχαν μείνει το πολύ 50 άτομα) δηλώσαμε πως δεν πρέπει να συνεχιστεί και στο βαθμό που δεν έγινε αυτό αποχωρήσαμε.
  8. Στο παρελθόν ουκ ολίγες φορές έχουμε πράξει κάτι αντίστοιχο και αυτό γιατί δεν θέλουμε να ξεφτιλίζεται η διαδικασία της γενικής συνέλευσης ,50 άτομα σε σχολή 600 δεν μπορούν να παίρνουν απόφαση, (αντίθετα όλες οι υπόλοιπες παρατάξεις επέλεξαν να μείνουν).Δηλώνουμε πως δεν μας ενδιαφέρει να παίρνουν απόφαση 50 άτομα (την ίδια στιγμή που εμείς προτείναμε τα θέματα και καλέσαμε τη συνέλευση)για να αποφασιστούν σημαντικά ζητήματα, κάτι τέτοιο ξεφτιλίζει τη διαδικασία της συνέλευσης. Δηλώνουμε πως η επόμενη συνέλευση θα προσπαθήσουμε να γίνει με τέτοιο τρόπο έτσι ώστε και να είναι σε ώρα που να μπορεί ο κόσμος να έρθει π.χ μεσημέρι μετά από μάθημα και να είναι καλύτερα οργανωμένη έτσι ώστε να μπορεί ο καθένας να τη παρακολουθήσει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Create your own banner at mybannermaker.com!
Καντε copy τον html κωδικα γιανα μεταφερετε το banner!