Παρασκευή 25 Σεπτεμβρίου 2009

Να ηττηθεί ο δικομματισμός στις εκλογές! Να ηττηθεί ο δικομματισμός και μέσα στις σχολές!


Η αρχή της φετινής ακαδημαϊκής χρονιάς σημαδεύεται από την προκήρυξη των εθνικών εκλογών της 4ης Οκτώβρη. Στο φόντο των σκανδάλων της SIEMENS, των τελευταίων πυρκαγιών που κατέστρεψαν χιλιάδες στρέμματα δασικών εκτάσεων και έθεσαν σε κίνδυνο εκατοντάδες ανθρώπινες ζωές, των 100.000 νέων απολύσεων και της ιδιωτικοποίησης όλου του δημόσιου πλούτου, επιχειρείται μια συντονισμένη προσπάθεια των επιχειρηματικών και των δημοσιογραφικών συμφερόντων να φορτωθεί ο λαός και η νεολαία ακόμα περισσότερα βάρη στις πλάτες του. Επιχειρείται να αλλάξουμε διαχειριστή της πολιτικής που σπρώχνει όλο και περισσότερες κοινωνικές ομάδες στη φτώχεια, στην ανέχεια, στον αποκλεισμό. Επιχειρείται να μπουν στο περιθώριο η ριζοσπαστική αριστερά και οι κοινωνικοί αγώνες και να διαμορφώνεται από εδώ και στο εξής η πολιτική ατζέντα από την ακροδεξιά (ΛΑΟΣ) και τα τσιράκια της.
Σε ένα περιβάλλον οικονομικής, πολιτικής και ηθικής κρίσης οι δυνάμεις του συστήματος ωμά και κυνικά αποφασίζουν: νέο πάγωμα των μισθών και των συντάξεων, νέα αύξηση των φόρων σε είδη καθημερινής ανάγκης, νέες απολύσεις, νέα μέτρα που πλήττουν τα δικαιώματα στην εργασία μετατρέποντας τη γενιά μας σε γενιά των προγραμμάτων stage, των 400€, της 4ωρης απασχόλησης. Προσπαθούν να θωρακίσουν το σάπιο σύστημα που οι ίδιοι έχουν δημιουργήσει, φοβούμενοι τις αντιδράσεις που θα αντιμετωπίσουν. Ο τρομονόμος, ο νόμος για τις κουκούλες και τα καρτοκινητά, η όλο και αυξανόμενη αστυνομική βία, οι κάμερες στους δρόμους, η παραβίαση του προσωπικού απόρρητου μέσα από τις παρακολουθήσεις των κινητών, ξηλώνουν ένα-ένα τα δημοκρατικά μας δικαιώματα και γυρίζουν τη χώρα σε εποχές που έχουν καταδικαστεί από τη συλλογική μνήμη του ελληνικού λαού.
Στο χώρο των πανεπιστημίων, η επίθεση όχι μόνο δε σταμάτησε αλλά συνεχίστηκε με αμείωτη ένταση μέσα στο καλοκαίρι. Η κυβέρνηση της ΝΔ κατά την προσφιλή της ταχτική για να μη συναντήσει τις αντιδράσεις της ακαδημαϊκής κοινότητας, φρόντισε μέσα από το θερινό τμήμα της Βουλής να παραδώσει, ότι είχε αφήσει μέχρι τώρα, στο μεγάλο κεφάλαιο. Ψήφισε το κλείσιμο πολλών τμημάτων ΤΕΙ, εισήγαγε θεσμικά τους ιδιώτες στο δημόσιο πανεπιστήμιο μέσα από τις χορηγίες, υποβάθμισε περισσότερο τα επαγγελματικά μας δικαιώματα. Και σα να μην έφταναν όλα αυτά, προχωρά στην κατοχύρωση των πτυχίων που δίνουν τα ιδιωτικά κολλέγια χωρίς καν να τα ελέγξει όπως ορίζει ο ίδιος ο νόμος που πριν λίγο καιρό η ίδια ψήφισε. Για το δικομματισμό, το δημόσιο ελληνικό πανεπιστήμιο και τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων του πρέπει να αποτελέσουν παρελθόν, αφού το δόγμα είναι «ότι δεν αφήνει κέρδος το διαλύουμε».
Στο μαύρο παρόν και μέλλον που μας προετοιμάζουν, η νεολαία αγωνιά, ψάχνεται, αναζητά, και το σημαντικότερο διαλέγει το δρόμο της αμφισβήτησης και του ξεσηκωμού. Σε ένα πολιτικό σύστημα που βρωμάει και καταρρέει, έδειξε ότι δε χωρά, δε συμβιβάζεται. Τον περασμένο Δεκέμβρη με αφορμή τη δολοφονία του 16χρονου Αλέξη από δύο ειδικούς φρουρούς, μετατράπηκε από «γενιά του φραπέ» σε «γενιά του αγώνα». Έδειξε ποια είναι η λύση και η διέξοδος απέναντι στην πολιτική που καταστρέφει τη ζωή και τα όνειρά μας. Για αυτό και η εξέγερση του Δεκέμβρη συκοφαντήθηκε από τον επίσημο αστικό κόσμο και τα ΜΜΕ, για αυτό και οι τόνοι λάσπης που γράφτηκαν και ειπώθηκαν για να την αμαυρώσουν. Ξέρουν ότι όσο η αδικία μεγαλώνει, τόσο οι αγώνες που θα ακολουθήσουν θα μεγαλώνουν σε βάθος και ένταση.
Εμείς σαν ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΣΧΗΜΑΤΑ παλεύουμε για τη δημιουργία ενός μετώπου μέσα και έξω από τις σχολές που θα αντιπαρατίθεται συνολικά με το νεοφιλελευθερισμό και τους πολιτικούς εκπροσώπους του. Παλεύουμε για να οικοδομήσουμε την ενότητα της αριστεράς μέσα στα πανεπιστήμια, θεωρώντας ότι είναι ο απαραίτητος κρίκος για να χτίσουμε τους αγώνες του αύριο. Παλεύουμε ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της εκπαίδευσης και αγωνιζόμαστε για ένα πανεπιστήμιο δημόσιο, δωρεάν, με ακαδημαϊκές και συνδικαλιστικές ελευθερίες, με άσυλο, συνδεδεμένο με τις ανάγκες της κοινωνίας.

Καλή αρχή!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Create your own banner at mybannermaker.com!
Καντε copy τον html κωδικα γιανα μεταφερετε το banner!