Τετάρτη 16 Σεπτεμβρίου 2009

Η φοιτητική μέριμνα στο περιθώριο, ελέω επιχειρηματικής λογικής


Όπως είναι πλέον ήδη γνωστό, οι φοιτητές του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας επέστρεψαν για την φετινή επαναληπτική εξεταστική, για να μάθουν πως ,με απόφαση του Πρυτανικού Συμβουλίου, οι κάρτες σίτισης τους είχαν λήξει από την 1 Σεπτέμβρη, δηλαδή ένα μήνα νωρίτερα, και πως για να βγάλουν καινούριες θα έπρεπε να ακολουθούν τα νέα, μειωμένα κατά 15.000Ε!, όρια για να μπορούν να σιτιστούν δωρεάν. Αποτέλεσμα όλων αυτών ήταν ο σημερινός αριθμός των σιτιζόμενων φοιτητών να μειωθεί δραματικά, με φυσικά επακόλουθα την δραματική μείωση της ποιότητας της σίτισης αλλά και την απόλυση των συμβασιούχων εργαζόμενων από την ΧΟΥΤΟΣ Α.Ε., την εταιρεία που έχει αναλάβει το catering του Πανεπιστημίου.
Λογική και αναμενόμενη, ήταν η αντίδραση της ΑΡΕΝ αλλά και σύσσωμης της φοιτητικής κοινότητας. Αποτέλεσμα της όλης αναταραχής ήταν η πρυτανική αρχή να καλέσει τις φοιτητικές παρατάξεις με σκοπό να δικαιολογηθεί για την κατάσταση. Αυτά που ακούσαμε μας άφησαν λίγο έως πολύ έκπληκτους. Λίγο πολύ ακούσαμε πως το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας βρίσκεται σε ένα οικονομικίστικο παιχνίδι με το Χούτο, προσπαθώντας να αποσοβήσει χρήματα, και γι’αυτό επιλέχθηκε συνειδητά να μειωθούν οι κάρτες σίτισης. Και προφανώς τις επιπτώσεις δέχτηκαν οι φοιτητές.
Το ερώτημα όμως είναι άλλο. Γιατί το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας να είναι όμηρος στις επιχειρηματικές ορέξεις και τις έμμεσες παρανομίες του Χούτου; Γιατί να χρειάζεται να περιοριστεί ο αριθμός των δωρεάν σιτιζόμενων, ώστε να «συμμαζευτεί» η κερδοσκοπία του Χούτου που ευθαρσώς δηλώνει πως κερδίζει από τους φοιτητές που έχουν κάρτα αλλά δεν γευματίζουν; Εν τέλει γιατί το Πανεπιστήμιο άφησε την διαχείριση της σίτισης των φοιτητών σε μια εταιρεία, η οποία (όπως κάθε εταιρεία) συμπεριφέρεται σαν νονός της νύχτας, ελέγχοντας το 90% της φοιτητικής σίτισης στην Ελλάδα, όντας μονοπώλιο στον τομέα του, κάνοντας μηνύσεις σε όποιον τον αμφισβητήσει( δεν ξεχνάμε τις μηνύσεις εναντίον φοιτητών που συμμετείχαν στο κίνημα ενάντια στην παραχώρηση της σίτισης στον εργολάβο, σε Κομοτηνή και Ξάνθη)
Η ρίζα του προβλήματος βρίσκεται στην ιδιωτική πρωτοβουλία στα Πανεπιστήμια και στην πολιτική επιλογή κυβέρνησης και συστήματος για μηδέν παροχές και δαπάνες για την παιδεία και γενικά τον δημόσιο τομέα. Είναι αυτονόητο πως όσο οι πολιτικές του νεοφιλελευθερισμού συνεχίζονται, κάθε κοινωνικό δικαίωμα και κάθε κοινωνική πρόνοια θα χτυπάται ανελέητα. Όσο αυτές οι κυβερνήσεις συνεχίζουν να αποψιλώνον τις δαπάνες για την παιδεία, τόσο η ζωή των φοιτητών θα χειροτερεύει. Όσο οι κοινωνικές παροχές, όπως η φοιτητική μέριμνα, η σίτιση, η στέγαση, αφήνονται σε ιδιώτες, θα παραδίνονται στον απόλυτο νόμο της αγοράς και τα πράγματα χειροτερεύουν.
Απαιτούμε
Σύγκληση ανοιχτής συγκλήτου ώστε με άμεσες κινήσεις από το ΠΘ να αναληφθεί η σίτιση και η στέγαση των φοιτητών, αποκλειστικά από το Έθνικό Ίδρυμα Νεότητας, όπως άλλωστε συμβαίνει σε ΑΠΘ ,Κομοτηνή, Ξάνθη, και να προσληφθούν οι τωρινοί εργαζόμενοι της ΧΟΥΤΟΣ ΑΕ. Καμία ιδιωτική πρωτοβουλία στο πανεπιστήμιο.
Κατάργηση των εργολαβιών στα πανεπιστήμια (σίτιση ,καθαριότητα κλπ),μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους ενάντια στην εργασιακή ομηρία, την εργοδοτική τρομοκρατία και την επισφάλεια.
Κατάργηση των ορίων οικογενειακού εισοδήματος για την δωρεάν σίτιση των φοιτητών.
Αύξηση των φοιτητικών εστιών.
Ραγδαία αναβάθμιση της ποιότητας της δωρεάν σίτισης
Δημόσια, δωρεάν σίτιση στέγαση και μεταφορές για όλους τους φοιτητές.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΑΡ.ΕΝ. ΒΟΛΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Create your own banner at mybannermaker.com!
Καντε copy τον html κωδικα γιανα μεταφερετε το banner!