Παρασκευή 26 Ιουνίου 2009

«Ναι» Σανιδά στη χρήση κρότου-λάμψης από την Αστυνομία


Επιτρέπεται και επιβάλλεται η χρήση χειροβομβίδων κρότου - λάμψης από τις δυνάμεις ασφαλείας, σε περίπτωση που δέχονται επίθεση οι ίδιοι ή δημόσια κτίρια, είπε ο Γιώργος Σανιδάς σε γνωμοδότηση, που έστειλε στο Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας.

«Οι αστυνομικοί στους οποίους έχει ανατεθεί η φύλαξη στόχων είτε αυτοί είναι πρόσωπα, είτε κοινής ωφελείας εγκαταστάσεις στις οποίες περιλαμβάνονται αναμφιβόλως όλα τα δημόσια κτίρια, προκειμένου να εκπληρώσουν το ανατεθέν σ’ αυτούς καθήκον και εντεύθεν την αποστολή τους, ως αστυνομικοί, εφόσον λαμβάνει χώραν επίθεση είτε κατά προσώπων με όπλα (πυροβόλα όπλα, βόμβες μολότοφ, εκρηκτικούς μηχανισμούς, ρόπαλα, λοστούς κ.λπ.) με σκοπό την αφαίρεση ζωής ή τον τραυματισμό τους είτε κατά εγκαταστάσεων κοινής ωφελείας, στις οποίες περιλαμβάνονται όλα τα δημόσια κτίρια, με βόμβες μολότοφ, εκρηκτικές ύλες, εμπρηστικούς μηχανισμούς, κ.λπ. με σκοπό τον εμπρησμό και εντεύθεν την καταστροφή τους ή αυτοτελώς την καταστροφή τους, επιτρέπεται αλλά και επιβάλλεται, εν όψει της αποστολής και του καθήκοντός τους να κάνουν χρήση των χειροβομβίδων, οι οποίες κατά την έκρηξη διασπώνται σε μικρά τεμάχια από καουτσούκ (σ.σ. χειροβομβίδες κρότου - λάμψης) και οι οποίες δεν εμπίπτουν στην κατηγορία των θανατηφόρων μέσων ούτε προκαλούν σοβαρές σωματικές βλάβες, με σκοπό να αποκρούσουν την επίθεση και να προστατεύσουν τη ζωή των προσώπων και την ακεραιότητα των κοινής ωφελείας εγκαταστάσεων και των δημόσιων κτιρίων» αναφέρει στη γνωμοδότηση του ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου.

Ο κ. Σανιδάς αποδέχεται επίσης τη διαβεβαίωση της ΕΛ.ΑΣ. ότι οι χειροβομβίδες αυτού του τύπου δεν προκαλούν σωματικές βλάβες, υποστηρίζοντας πως οι χειροβομβίδες αυτές προκαλούν μόνο «σοκ αδρανοποίησης», το οποίο αναγκάζει τον επιτιθέμενο να σταματήσει την επίθεση.

Καταλήγοντας ο Γιώργος Σανίδας υπογραμμίζει ότι ότι «η ζωή αλλά και η σωματική ακεραιότητα είναι αναφαίρετα έννομα αγαθά, ενώ οι κοινής ωφελείας εγκαταστάσεις και τα δημόσια κτίρια αποτελούν περιουσία του ελληνικού λαού, ο οποίος τελικώς θα κληθεί να καταβάλει το τίμημα των εμπρησμών, βανδαλισμών και της καταστροφής τους, όπως έχει κατ’ επανάληψη συμβεί στο παρελθόν (δημόσια και ιδιωτικά πανεπιστημιακά κτίρια έχουν γίνει παρανάλωμα του πυρός)» και γι’αυτό το λόγο επιβάλλεται η θεσμοθέτηση αυτού του μέτρου.

Πηγές: Έθνος, Καθημερινή, Ελευθεροτυπία

Αναδημοσιευση απο http://tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Create your own banner at mybannermaker.com!
Καντε copy τον html κωδικα γιανα μεταφερετε το banner!