Τρίτη 24 Φεβρουαρίου 2009

Δελτίο Τύπου της Πρωτοβουλιας για τα Δικαιωματα των Κρατουμενων


Με αφορμή την απόδραση των Παλαιοκώστα και Ριτζάι

www.keli.gr

Δευτέρα, 23 Φεβρουαρίου 2009

Όποιος ή όποια παρακολούθησε τη δημόσια συζήτηση, τις πρώτες ώρες μετά την απόδραση των Β. Παλαιοκώστα και Α. Ριτζάϊ, θα σχημάτιζε την εντύπωση ότι το πρόβλημα είναι η διάλυση του κράτους, η έλλειψη μέτρων ασφαλείας, τα δίχτυα, τα πλέγματα, οι αλυσίδες που λείπουν. Ότι οι θάλαμοι απομόνωσης είναι λίγοι και ανεπαρκείς και ότι οι αστυνομικοί φρουροί είναι ανίκανοι και δεν γνωρίζουν σκοποβολή.
Χύθηκε πολύ μελάνι, πολλές ώρες συζήτησης, για όλα αυτά. Κραυγές σκοταδισμού και απίστευτης υποκρισίας παρέλασαν αυτές τις ώρες. Θυμήθηκαν ξανά τις φυλακές μόλις είδαν θέαμα. Δεν ανησύχησαν για τις απαράδεκτες συνθήκες κράτησης, για τα κελιά μπουντρούμια, για την ανακολουθία λόγου και πράξης του υπουργείου. Δεν ανησύχησαν για τα βασανιστήρια, τον αυταρχισμό, τη βαρβαρότητα, τον εξευτελισμό εναντίον των κρατουμένων. Δεν ανησύχησαν για τις άδειες που κόβονται αδικαιολόγητα, για τις εξοντωτικές ποινές, για τους ανάπηρους που συνεχίζουν να ζουν πίσω από τα κάγκελα, για το «σαν βγω απ΄ αυτή τη φυλακή κανείς δεν θα με περιμένει».
Θορυβήθηκαν από το «ελικόπτερο της ελευθερίας», ένιωσαν ταπεινωμένοι από τον έλληνα «Πεταλούδα», ανησύχησαν δήθεν για τον τουρισμό και την οικονομία της χώρας. Λες και οι τουρίστες δεν θα έρθουν στη χώρα μας, όχι γιατί τη γέμισαν σκουπίδια, όχι γιατί υπάρχει γενικευμένη κερδοσκοπία, όχι γιατί καταστρέφεται η φυσική της ομορφιά, όχι γιατί γεμίζουν τσιμέντο τη ζωή μας, αλλά γιατί –άκουσον άκουσον- πέταξαν από το κλουβί δύο φυλακισμένοι.
Αναζητούν μονοπάτια αυταρχισμού, προτείνουν παλιές μεθόδους, επιχειρούν να περιχαρακώσουν το θλιβερό τους σύστημα με περισσότερα κάγκελα, σύρματα, αλυσίδες. Ούτε που διανοούνται ότι η ελευθερία είναι δυνατότερη από όλα τα κελιά, ούτε που τους περνάει από το μυαλό ότι το πρόβλημα δεν είναι η απόδραση, αλλά ο εγκλεισμός και τα βασανιστήρια.
Τρεις μήνες πριν το υπουργείο, με βαρύγδουπες δημόσιες ανακοινώσεις του, αποτέλεσμα της συγκλονιστικής κινητοποίησης χιλιάδων κρατουμένων, δεσμεύτηκε ότι θα γίνει δραστική αποσυμφόρηση μέσω αποφυλακίσεων και βελτίωση των συνθηκών κράτησης. Μίλησαν, τότε, για 5.500 χιλιάδες αποφυλακισμένους. Λίγες μέρες πριν ανακοίνωσαν ότι αποφυλακίστηκαν λιγότεροι από 600, πολλοί από αυτούς θα αποφυλακίζονταν έτσι κι αλλιώς. Και αφού το υπουργείο δεν κράτησε την υπόσχεσή του, γιατί τους κάνει τόσο μεγάλη εντύπωση ότι κάποιοι κρατούμενοι εφαρμόζουν τα μέτρα, έστω και μέσω ελικοπτέρου; Αλλά επειδή δεν μπορούν όλοι οι κρατούμενοι να αναμένουν ένα ελικόπτερο για να τους χαρίσει την πολυπόθητη ελευθερία, τα ζητήματα υπεράσπισης των δικαιωμάτων, παραμένουν όσο ποτέ επίκαιρα.
Εκδήλωση της Πρωτοβουλίας αύριο Τρίτη
Η Πρωτοβουλία για τα Δικαιώματα των Κρατουμένων, διοργανώνει ανοιχτή εκδήλωση – συζήτηση με θέμα «μετά την απεργία πείνας τι (δεν) πήραν οι κρατούμενοι». Η εκδήλωση θα γίνει την Τρίτη 24 Φεβρουαρίου στις 6.30 μ.μ. στην αίθουσα του Συλλόγου Υπαλλήλων Τραπέζης Ελλάδος (Σίνα 16) απέναντι από τη Νομική. Στην εκδήλωση θα παρέμβουν νομικοί και μέλη οργανώσεων για τα δικαιώματα.
Στην εκδήλωση θα μιλήσει η κρατούμενη Μαριάνθη Π, η οποία πρωταγωνίστησε στην μεγάλη κινητοποίηση του Νοεμβρίου και σήμερα Δευτέρα αναμένεται η προσωρινή της αποφυλάκιση.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Να ελπίζουμε να αποφυλακιστεί και ο Νίκος Παλαιοκώστας,ώστε να απαλοτροιώσουν καμοιά τράπεζα που έχουν πολλά χρήματα και η κυβέρνηση τους έδωσε 28 δις ευρώ εκπληρώνοντας την υπόσχεσή της για αναδιανομή του πλούτου όπου πήρε λεφτά από τους φτωχούς και τα έδωσε στις μονές και τις τράπεζες.
Να εγχειριστεί κανένας συνάνθρωπος μας με τα χρήματα των αδερφών Παλαιοκώστα και να σωθούν και άλλοι όπως παλαιότερα,γιατί το κοινωνικό κράτος νοιάζεται μόνο για τα κέρδη των δυναστών του λαού(τράπεζες,ρασοφόροι,ματατζήδες κτλ)
Οι χώροι των φυλακών θα ήταν χρήσιμοι,εάν αντί να βρισκόνταν μέσα άτομα που χρωστάν σε τράπεζες ή έκλεψαν κάτι για να φάνε(ο Βαγγέλης Ροχάμης φυλακίστηκε για την κλοπή ενός ψωμιού),αλλά οι τοκογλείφοι(νόμιμοι-τραπεζίτες και παράνομοι),οι δολοφόνοι που δολοφονούν μαζικά με τις αποφάσεις τους για συμμετοχή σε πολέμους,που δολοφονούν μαζικά ανθρώπους που δεν έχουν χρήματα για τα νοσήλιά τους,γιατί τα δημόσια νοσοκομεία υποχρηματοδωτούνται και που δολοφονούν την όποια ελπίδα για μία καλύτερη ζωή.
Λευτεριά στους άδικα φυλακισμένους!

Create your own banner at mybannermaker.com!
Καντε copy τον html κωδικα γιανα μεταφερετε το banner!