Δευτέρα, 12 Ιανουαρίου 2009

Πρωτοβουλία αλληλεγγύης για τους συλληφθέντες της ΛάρισαςΗ εν ψυχρώ δολοφονία, του 15χρονου Αλέξη Γρηγορόπουλου, ήταν η σπίθα που άναψε την νεολαίστικη και κοινωνική εξέγερση, που εκδηλώνεται στους δρόμους όλης της χώρας.
Η νεολαία που βγήκε στους δρόμους σε όλη την Ελλάδα, με κάθε τρόπο και μέσο, είδε μέσα από αυτήν την δολοφονία, όχι τον μεμονωμένο «τσαμπουκά» του νταή αστυνόμου, αλλά, τον «τσαμπουκά» με τον οποίο η κυβέρνηση πέρασε το νόμο για τα Πανεπιστήμια εν μέσω αντιδράσεων όλης της εκπαιδευτικής κοινότητας, τον «τσαμπουκά» με τον οποίο πέρασαν όλοι οι αντιασφαλιστικοί νόμοι (ΠΑΣΟΚ και ΝΔ), τον «τσαμπουκά» με τον οποίο μένει ατιμώρητη η αστυνομική βία, τον «τσαμπουκά» με τον οποίο καλύπτονται όλα τα σκάνδαλα.
Για όλους αυτούς τους λόγους η εξέγερση αυτή είναι πέρα για πέρα δίκαιη
Αυτό το κίνημα βίωσε την δολοφονική κρατική καταστολή ως γενικευμένη επίθεση του κράτους στην νεολαία και έθεσε στόχους οι οποίοι δεν είχαν για το σύστημα καμία διαπραγματευσιμότητα, γιατί ακριβώς υπερέβαιναν τα όρια του. Επομένως, η θεσμική εξουσία (πολιτική, δικαστική κατασταλτική) έχασε το έδαφος κάτω από τα πόδια της: τίποτα που να μπορεί να διαχειριστεί με προϋποθέσεις ισχύος, καμία συναινετική διαπραγμάτευση, καμία θεσμική διέξοδος από την κρίση, μόνο σύγκρουση.
Η κυβέρνηση προκειμένου να αναχαιτίσει με κάθε τρόπο αυτό το κύμα διαμαρτυρίας το αντιμετωπίζει με δολοφονική καταστολή και με επιστράτευση όλων των φανερών και αφανών μηχανισμών ασφαλείας, με μαζική τρομοκρατία, με αθρόες συλλήψεις και προσαγωγές.
Το κλίμα τρομοκρατίας των τελευταίων ημερών (προσπάθειες για κατάργηση των διαδηλώσεων και του ασύλου, σκλήρυνση της αστυνομικής βίας, αθρόες συλλήψεις, χρήση τόνων χημικών αερίων στις διαδηλώσεις, ενεργοποίηση ακραίων φαινομένων «αγανακτισμένων» πολιτών και προβοκατόρικες ενέργειες), αποτελεί την πιο αντιδραστική έκφραση κρατικής πολιτικής μετά την μεταπολίτευση.
Το κλίμα αυτό τρομοκρατίας καλλιεργήθηκε και στην πόλη της Λάρισας, με την συμπόρευση του Δήμαρχου και του πρόεδρου του Εμπορικού συλλόγου, που παρότρυναν τους πολίτες να πάρουν τον νόμο στα χέρια τους και αντικειμενικά υποβοηθήθηκε από τις πολιτικές απόψεις εκείνων που μίλαγαν για «εισαγόμενους και μεταφερόμενους προβοκάτορες».
Απότοκος αυτού του κλίματος στην πόλη ήταν οι συλλήψεις 25 νέων από τους οποίους, οι 17 είναι ανήλικοι μαθητές/τριες σχολείων της πόλης, οι υπόλοιποι φοιτητές, και νέοι μετανάστες της πόλης και η απόδοση ενός βαρύτατου κατηγορητηρίου στους 19 από αυτούς που βασίζεται στον «τρομονόμο». Μερικές από τις εξωφρενικές κατηγορίες που τους αποδίδονται είναι:
«συμμετοχή σε δημόσια συνάθροιση πλήθους, ….συγκρότηση δομημένης και με διαρκή δράση ομάδας/εγκληματικής οργάνωσης, η οποία δεν σχηματίστηκε περιστασιακά αλλά με μόνιμο και σταθερό χαρακτήρα και με υποδομή τέτοιας έκτασης και δυναμικής, που διέθετε ποικίλα τεχνικά μέσα πάσης φύσεως….»
Επιπλέον αυτών οι κατηγορούμενοι, διέπραξαν ακόμη ένα έγκλημα! «…απηύθυναν προς τους αστυνομικούς τις φράσεις «μπάτσοι, γουρούνια, δολοφόνοι», προσβάλλοντας έτσι την τιμή και την υπόληψη τους».
Είναι η πρώτη φορά που ο αντιτρομοκρατικός νόμος ενεργοποιείται για να καταστείλει ένα κίνημα.
Η Δικαιοσύνη λειτούργησε ως κατασταλτικός μηχανισμός, με τη πλέον κατάφωρη παραβίαση συνταγματικά κατοχυρωμένων δικαιωμάτων, συντάσσοντας κατηγορητήριο, μόνο με τις καταθέσεις αστυνομικών, χωρίς να δεχτεί αυτόπτες μάρτυρες υπεράσπισης και προφυλακίζει 4 από τους συλληφθέντες χωρίς να τηρήσει τις προϋποθέσεις που ο Νόμος θέτει για την επιβολή του μέτρου της προσωρινής κράτησης (έλλειψη μόνιμης κατοικίας, ύποπτος φυγής).
Από την πρώτη στιγμή που συγκροτηθήκαμε σαν πρωτοβουλία αλληλεγγύης αντιμετωπίσαμε το ζήτημα των συλλήψεων και του κατηγορητηρίου σαν προσπάθεια τρομοκράτησης και ποινικοποίησης της εξέγερσης. ζητώντας από πολίτες, συλλογικότητες και φορείς να σταθούν αλληλέγγυοι (με ψηφίσματα και υπογραφές συμπαράστασης από την πόλη και από όλη την Ελλάδα), Στα πλαίσια αυτά η πρωτοβουλία αλληλεγγύης διοργανώνει:


ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟΝ ΤΡΟΜΟΝΟΜΟ
ΣΑΒΒΑΤΟ 17 ΓΕΝΑΡΗ ΣΤΙΣ 1 μμ ΣΤΗΝ ΠΛ. ΤΑΧΥΔΡΟΜΕΙΟΥ Της ΛΑΡΙΣΑΣ


Για:
• Να καταργηθεί ο ΤΡΟΜΟΝΟΜΟΣ
• Να αποσυρθούν όλες οι κατηγορίες για όλους τους συλληφθέντες και να αποφυλακιστούν οι κρατούμενοι
• Να σπάσει το κλίμα τρομοκρατίας
ΤΟ ΔΙΚΑΙΟ ΤΟ ΕΧΟΥΝ ΟΙ ΕΞΕΓΕΡΜΕΝΟΙ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Create your own banner at mybannermaker.com!
Καντε copy τον html κωδικα γιανα μεταφερετε το banner!