Παρασκευή 5 Δεκεμβρίου 2008

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΟΥ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟΥ ΓΕΝΙΚΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΕΩΝ ΚΑΙ ΚΑΤΑΛΗΨΕΩΝ στις 4/12


Χαιρετίζουμε τη σημερινή πανελλαδική πορεία του φοιτητικού κινήματος, με τους χιλιάδες διαδηλωτές. Οι 40 καταλήψεις πανελλαδικά, η διάρκεια και αποφασιστικότητα του αγώνα μας και η κλιμάκωσή του δείχνουν ότι η κυβέρνηση θα βρίσκει διαρκώς το φοιτητικό κίνημα μπροστά της, τις συνελεύσεις και τις καταλήψεις μας, τη μάχη για την ανατροπή συνολικά της εκπαιδευτικής αναδιάρθρωσης. Για άλλη μία φορά η κυβέρνηση αποδεικνύει ότι μόνο της όπλο μπροστά στη δυναμική του φοιτητικού κινήματος είναι η καταστολή, η βία και το ξύλο των ΜΑΤ. Η πορεία χτυπήθηκε ανελέητα από τις δυνάμεις καταστολής που προχώρησαν σε δύο συλλήψεις φοιτητών, ενώ προσπάθησαν να διαλύσουν φοιτητικά μπλοκ, χτυπώντας αγωνιστές. Το όργιο καταστολής δείχνει το φόβο της κυβέρνησης μπροστά σε μία νέα αναμέτρηση με το φοιτητικό κίνημα. Θα επιβεβαιώσουμε τους φόβους τους! Το φοιτητικό κίνημα δεν τρομοκρατείται, δεν καταστέλλεται!
Στο φόντο της διεθνούς οικονομικής κρίσης, προετοιμάζεται μία νέα όξυνση της επίθεσης στα δικαιώματα των εργαζομένων και της νεολαίας που καλούνται να πληρώσουν την κρίση, να υποστούν τις συνέπειες της. Οι μαζικές απολύσεις, που ήδη έχουν ξεκινήσει, η ανεργία, η αιώνια λιτότητα, η συρρίκνωση των μισθών στα όρια της επιβίωσης, η πλήρης ελαστικοποίηση των σχέσεων εργασίας είναι τα μέτρα που προωθεί το κεφάλαιο, οι κυβερνήσεις και η εργοδοσία για την «αντιμετώπιση» της κρίσης που οι ίδιοι δημιούργησαν με ένα νέο κοινωνικό και εργασιακό μεσαίωνα. Είναι φανερό ότι αυτή η κρίση με την ένταση και τη διάρκεια που επιδεικνύει δεν είναι αποτέλεσμα μίας δήθεν «ακραίας» διαχείρισης του συστήματος αλλά εδράζεται στην υπέρεκμετάλλευση του κόσμου της εργασίας και στην ασυδοσία της αγοράς. Η κυβέρνηση της ΝΔ με τη στήριξη του ΠΑΣΟΚ σε όλες τις βασικές επιλογές της, και βάσει των κατευθύνσεων της ΕΕ εντείνει την αντιλαϊκή της πολιτική. Χαρίζει 28 δις στις τράπεζες, την ίδια στιγμή που προωθεί έναν ακόμη προϋπολογισμό σκληρής λιτότητας και φορτώνει 7 δις στους φορολογούμενους. Προωθεί τις ιδιωτικοποιήσεις, την αντί – εκπαιδευτική «μεταρρύθμιση», την κατάργηση των ασφαλιστικών δικαιωμάτων και με τις περικοπές στα βαρέα και ανθυγιεινά, την κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων και συνολικά τη χειροτέρευση της ζωής των εργαζομένων και της νεολαίας.
Ωστόσο η κυβέρνηση είναι περικυκλωμένη από τους εργατικούς και νεολαιίστικους αγώνες, από την κοινωνική αγανάκτηση που όλο και διογκώνεται. Από τους αγώνες στην υγεία και τις μαθητικές καταλήψεις, μέχρι τις κινητοποιήσεις των λιμενεργατών, τις στάσεις εργασίας και τις απεργίες σε διάφορους κλάδους, ο κλοιός των αγωνιζόμενων στενεύει για την κυβέρνηση. Η ανυποχώρητη πάλη μέχρι τη νίκη και την ανατροπή είναι και η απάντηση του φοιτητικού κινήματος κόντρα σε κάθε προσπάθεια καταστολής, ποινικοποίησης και συκοφάντησης των αγώνων μας. Το φοιτητικό κίνημα με παρακαταθήκη τη μεγάλη του νίκη στην αναθεώρηση του συντάγματος, έρχεται ξανά με συνελεύσεις – καταλήψεις και διαδηλώσεις. Η μάχη για τα δικαιώματα μας είναι μονόδρομος για να μην πληρώσουμε την κρίση του κεφαλαίου, για να ματαιωθεί η εκπαιδευτική αναδιάρθρωση και η πολιτική στην εργασία.
Στην εκπαίδευση, η κυβέρνηση προωθεί την ενσωμάτωση της κοινοτικής οδηγίας 36/05 για την επαγγελματική ισοτίμηση των κολεγίων με τα ΑΕΙ – ΤΕΙ. Ο νόμος για τα κολέγια που ψηφίστηκε το καλοκαίρι και αναγνωρίζει την ιδιωτική εκπαίδευση ήταν το πρώτο βήμα. Ακολούθησε η απόφαση του ευρωπαϊκού δικαστηρίου στις 23/10 που αξιοποιείται από την κυβέρνηση και το ΠΑΣΟΚ, στην προώθηση της επαγγελματικής εξίσωσης – κατεδάφισης των εργασιακών δικαιωμάτων. Ταυτόχρονα η απόφαση αφαιρεί από την κυβέρνηση οποιαδήποτε δικαιοδοσία «έλεγχου» των κολεγίων ή επιβολής αντισταθμιστικών μέτρων όπως ευαγγελιζόταν ο υπ. Παιδείας για να αποκρύψει την ουσία της πολιτικής τους. Η εναρμόνιση της ελληνικής εκπαίδευσης με τη Μπολόνια και τον Κοινό Ευρωπαϊκό Χώρο Ανώτατης Εκπαίδευσης, που προωθείται από την ΕΕ και την κυβέρνηση, στοχεύει στο σπάσιμο των σπουδών σε δύο κύκλους, στην ολοένα μεγαλύτερη κατάτμηση των γνωστικών αντικειμένων που οδηγεί σε ένα φαύλο κύκλο ειδικεύσεων-επανακαταρτίσεων, στις συνεχείς πιστοποιήσεις, στην επιχειρηματική λειτουργία των ιδρυμάτων. Η κοινοτική οδηγία και η εξίσωση προς τα κάτω με τα κολέγια θα λειτουργήσει σαν πολιορκητικός κλοιός για την εφαρμογή όλης της εκπαιδευτικής αναδιάρθρωσης και των κατευθύνσεων της ΕΕ.
Συγκεκριμένα η κοινοτική οδηγία 36/05 και ο νόμος για τα κολέγια θα φέρουν:
Την κατάργηση των επαγγελματικών και εργασιακών δικαιωμάτων, μέσω της πλήρους απαξίωσης των πτυχίων και της εξίσωσης προς τα κάτω των δημόσιων πανεπιστημίων και ΤΕΙ με τα κολέγια. Η διάλυση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης μετατρέπει τα πτυχία σε ατομικούς φακέλους δεξιοτήτων, δημιουργεί απόφοιτους μίας χρήσης, αναλώσιμους, πειθαρχημένους και χωρίς απαιτήσεις.
Τη δημιουργία πυλώνα ιδιωτικής τριτοβάθμιας εκπαίδευσης που θα λειτουργεί σα μοχλός πίεσης προς το δημόσιο πανεπιστήμιο. Τα ιδιωτικά κολλέγια θα σαρώσουν τη δημόσια εκπαίδευση αναγκάζοντας σε διάσπαση των ενιαίων σπουδών σε κύκλους, σε πτυχία που δεν κατοχυρώνουν δικαιώματα στην εργασία, στον προσανατολισμό στην κατάρτιση και τις δεξιότητες, σε ιδιωτικοοικονομικά και ανταποδοτικά κριτήρια λειτουργίας, σε εντατικούς ρυθμούς και στην πειθάρχηση των φοιτητών. Αυτό θα εξασφαλιστεί κυρίως μέσω της ενιαίας αξιολόγησης των ιδρυμάτων και την παράλληλη λειτουργία δημοσίου και ιδιωτικού.
Το χτύπημα της δημόσιας και δωρεάν εκπαίδευσης και την όξυνση των ταξικών φραγμών. Η βάση του 10 δημιουργεί εκ των πραγμάτων υποψήφιους ‘πελάτες’ για τα κολλέγια και τα κέντρα κατάρτισης, ενώ δεν είναι τυχαίο ότι στο νέο νόμο για τα μεταπτυχιακά στα οποία μεταφέρονται επαγγελματικά δικαιώματα προβλέπονται δίδακτρα.
Βασικό μέτωπο της επίθεσης της κυβέρνησης είναι η εφαρμογή του αντιδραστικού νόμου-πλαίσιο. Ενός νόμου που έχει καταδικαστεί από το φοιτητικό κίνημα και συνολικά από τον κόσμο της εκπαίδευσης. Αποτέλεσμα της προσπάθειας εφαρμογής του είναι ότι σε πολλές σχολές δεν έχουν ακόμα δοθεί βιβλία, ενώ οι λίστες συγγραμμάτων οδηγούν στην περικοπή των δωρεάν βιβλίων, στην ασάφεια της ύλης και την εξατομίκευση των σπουδών. Η ανακοίνωση του πρότυπου εσωτερικού κανονισμού σε ΦΕΚ εκβιάζει τα ιδρύματα για την εφαρμογή του νέου νόμου –πλαίσιο και αποτελεί αιτία πολέμου για το φοιτητικό κίνημα. Ο πρότυπος εσωτερικός κανονισμός προβλέπει πειθαρχικές ποινές για τους φοιτητές που συμμετέχουν σε συνελεύσεις και καταλήψεις με στόχο την ποινικοποίηση και τρομοκράτηση των αγώνων και την καταστολή του κινήματος. Επιβάλλει την αξιολόγηση και τις πιστωτικές μονάδες, τον ατομικό φάκελο προσόντων, την ιδιωτικοοικονομική λειτουργία των σχολών και τον manager, τις διαγραφές, τα φοιτητικά δάνεια και τις ανταποδοτικές υποτροφίες στη θέση της φοιτητικής μέριμνας.
Όλα τα παραπάνω προωθούνται με την εκπαιδευτική αναδιάρθρωση που στόχο έχει τη διαμόρφωση ενός νέου μοντέλου εργαζομένου, ευέλικτου, ελαστικού, πειθαρχημένου, φτηνού και χωρίς δικαιώματα. Υπηρετώντας αυτούς τους σκοπούς φέρνει:
• Την απαξίωση των πτυχίων, την αποσύνδεση πτυχίων – επαγγελματικών και εργασιακών δικαιωμάτων και την συνολική αλλαγή στον χαρακτήρα των προπτυχιακών σπουδών.
• Την εντατικοποίηση των φοιτητών και την πειθάρχηση του φοιτητικού κινήματος, την αντιδραστικοποίηση του πλαισίου λειτουργίας των σχολών.
• Την εισαγωγή της ανταποδοτικής και επιχειρηματικής λειτουργίας

ΣΥΓΚΡΟΥΟΜΑΣΤΕ ΜΕ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ, ΤΗ ΣΥΝΑΙΝΕΣΗ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ, ΤΙΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΕ ΣΕ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΚΑΙ ΕΡΓΑΣΙΑ!
Με φοιτητικό κίνημα ανατροπής, για τη ματαίωση των νόμων και των οδηγιών της ΕΕ και συνολικά της εκπαιδευτικής αντί – «μεταρρύθμισης». Με συνελεύσεις – καταλήψεις και διαδηλώσεις, κλιμακώνουμε τον αγώνα μας, για την απόκρουση της επίθεσης και τη μαχητική διεκδίκηση των σύγχρονων δικαιωμάτων μας.
Καλούμε σε κοινό αγώνα και συντονισμό όλους τους αγωνιζόμενους κλάδους, κάθε μαχόμενο κομμάτι της κοινωνίας, όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης, τα εργατικά σωματεία. Με κοινό μέτωπο νεολαίας και εργαζομένων για την ανατροπή της αντεργατικής επίθεσης. Για να πληρώσει το κεφάλαιο την κρίση του, να απαγορευτούν οι απολύσεις, για πραγματικές αυξήσεις στους μισθούς, για να ακυρωθεί ο προϋπολογισμός της φτώχειας, η εισοδηματική πολιτική και οι ιδιωτικοποιήσεις, για σταθερή μόνιμη δουλειά και κατάργηση των ελαστικών σχέσεων εργασίας. Με κίνημα νεολαίας, για να μη γίνουμε η γενιά των 700 και 400 ευρώ και της υποταγής, αλλά η γενιάς της ανυπακοής και της ανατροπής!
ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ
• Καμία ενσωμάτωση της κοινοτικής οδηγίας 36/05 της ΕΕ και του νόμου για τα ΚΕΣ. Απεμπλοκή της χώρας από την Μπολόνια, τον Κ.Ε.Χ.Α.Ε. και όλες τις συμφωνίες της ΕΕ για την εκπαίδευση.
• ΝΑ ΑΠΟΣΥΡΘΕΙ ΤΩΡΑ Ο ΑΝΤΙΔΡΑΣΤΙΚΟΣ ΝΟΜΟΣ-ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΗΣ ΠΕΙΘΑΡΧΗΣΗΣ, ΤΟΥ ΑΥΤΑΡΧΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΗΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ
• Απόσυρση - Καμία εφαρμογή του πρότυπου εσωτερικού κανονισμού λειτουργίας και των 4ετών αναπτυξιακών προγραμμάτων. Απαιτούμε να δοθούν άμεσα και δωρεάν όλα τα βιβλία και να αποσυρθούν οι λίστες συγγραμμάτων.
• Να κλείσουν τα κολέγια, Κέντρα Ελευθέρων Σπουδών, και όλα τα κέντρα κατάρτισης. Κατάργηση της βάσης του 10.
• Μία σχολή και ένα ενιαίο πτυχίο ανά γνωστικό αντικείμενο με όλα τα εργασιακά και επαγγελματικά δικαιώματα κατοχυρωμένα σε αυτό. Καμία πιστοποίηση έξω από το πτυχίο. Αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν εκπαίδευση για όλους χωρίς ταξικούς, εξεταστικούς και οικονομικούς φραγμούς.
• Όχι στην κατάργηση του ασύλου, διεύρυνση του σε χώρους δουλειάς και σχολεία
• Καμία αξιολόγηση σχολών και πτυχίων, απόσυρση του νόμου για την αξιολόγηση. Όχι στις πιστωτικές μονάδες και τον ατομικό φάκελο προσόντων. Απόσυρση του νόμου για τη διά βίου κατάρτιση – ανασφάλεια.
• Απόσυρση του νόμου για τα μεταπτυχιακά που κατοχυρώνει τους κύκλους σπουδών και τα δίδακτρα. Απόσυρση του νόμου για την έρευνα, που υποτάσσει όλη την ερευνητική λειτουργία στους κανόνες της αγοράς.

ΚΑΛΟΥΜΕ όλους τους φοιτητικούς συλλόγους με αποφάσεις γενικών συνελεύσεων και καταλήψεις να συμμετέχουν στην πανεργατική απεργία στις 10 Δεκέμβρη και σε κλιμάκωση του αγώνα με συνελεύσεις – καταλήψεις και διαδηλώσεις το επόμενο διάστημα.
• Σε λειτουργία ενιαίου και ανοιχτού Συντονιστικού των Γενικών Συνελεύσεων και Καταλήψεων στους φοιτητικούς και σπουδαστικούς συλλόγους.
• Σε συγκρότηση διαδικασιών του Πανεκπαιδευτικού Μετώπου
• Σε κοινή δράση και συντονισμό με κάθε πρωτοβάθμιο σωματείο, συνδικάτο και ομοσπονδία και εργατικό κέντρο στην κατεύθυνση συγκρότησης κοινού μετώπου νεολαίας και εργαζομένων. Εξορμήσεις σε χώρους δουλειάς, συνοικίες, σχολεία για ενημέρωση και κάλεσμα σε κοινή πάλη των εργαζόμενων και του λαού

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Create your own banner at mybannermaker.com!
Καντε copy τον html κωδικα γιανα μεταφερετε το banner!