Τετάρτη 31 Δεκεμβρίου 2008

Συνεχίζεται η ισραηλινή επίθεση στη Γάζα: περισσότεροι από 385 νεκροί και 1750 τραυματίες


Συνεχίστηκαν για τέταρτη μέρα οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί στη Λωρίδα της Γάζας, όπου ο αριθμός των θυμάτων αυξάνει δραματικά καθώς οι νεκροί έχουν ξεπεράσει τους 385, ανάμεσά τους γυναίκες, παιδιά και ηλικιωμένοι, και οι τραυματίες τους 1750. Στα νοσοκομεία επικρατεί χάος, τα τρόφιμα τελειώνουν και 1,5 εκατομμύριο άνθρωποι βρίσκονται εγκλωβισμένοι.
Σήμερα Τρίτη έγιναν τουλάχιστον 70 επιθέσεις, η πιο πρόσφατη απ’ αυτές στη Ράφα, στα σύνορα με την Αίγυπτο, στα νότια της Λωρίδας της Γάζας.

Το τηλεοπτικό δίκτυο Al Jazeera ανέφερε πως οι αιγυπτιακές αρχές έκλεισαν το συνοριακό σταθμό της Ράφα, μετά από ισραηλινή επιδρομή με τουλάχιστον 10 ρίψεις βομβών. Σύμφωνα με πληροφορίες εκατοντάδες κάτοικοι της Ράφα τράπηκαν σε φυγή μετά την αναφορά των ισραηλινών ότι θα χτυπηθούν περιοχές δίπλα στα σύνορα με την Αίγυπτο και ειδικά τα τούνελ.

Τα ξημερώματα το ισραηλινό πολεμικό ναυτικό εμβόλισε το πλοίο Dignity της οργάνωσης Free Gaza Movement που κατευθυνόταν από την Κύπρο στη Γάζα με 3,5 τόνους ιατροφαρμακευτικό υλικό. Η επίθεση έγινε κατά παράβαση κάθε διεθνούς κανόνα καθώς το πλοίο βρίσκονταν 90 μίλια από τη Γάζα, σε διεθνή ύδατα. Με μεγάλες ζημιές το πλοίο αναγκάστηκε να κατευθυνθεί στον Λίβανο, χωρίς ευτυχώς να πάθουν τίποτα το πλήρωμα, οι διεθνείς ακτιβιστές και ο γιατροί που επέβαιναν με σκοπό να βοηθήσουν στα νοσοκομεία της Γάζας.

Βομβαρδισμοί σημειώθηκαν σε αρκετές περιοχές της πόλης της Γάζας και στην Beit Hanoun. Τέσσερις ακόμα κάτοικοι σκοτώθηκαν ανεβάζοντας σύμφωνα με ιατρικές πηγές τον αριθμό των νεκρών στους 385, ενώ οι τραυματίες ξεπερνούν τους 1750.
Δημοσιογράφος του Al Jazeera ανέφερε πως χτυπήθηκε το σπίτι ενός από τους ηγέτες των ταξιαρχιών Al Aksa, ένοπλης πτέρυγας της Φατάχ στην περιοχή Mighraqa. Κατά τη διάρκεια της επίθεσης σκοτώθηκε ένας κάτοικος και τραυματίστηκαν τουλάχιστον εννέα ακόμα. Βομβαρδίστηκε επίσης το μουσουλμανικό τέμενος Omar Bin Al Khattab στην Al Bureij στην κεντρική Λωρίδα της Γάζας, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των χτυπημάτων σε μουσουλμανικά τεμένη σε έξι.
Το πρωί δύο διεθνείς ακτιβιστές έγιναν μάρτυρες του θανάτου ενός 4-χρονου και ενός 12-χρονου κοριτσιού, έξω από το σπίτι τους στην Beit Hanoun. Σοβαρά τραυματίστηκε ένα ακόμα παιδί. Οι θάνατοι προκλήθηκαν όταν βομβαρδίστηκε αγροτικός συνεταιρισμός, κοινοτικό κέντρο του PFLP και αστυνομικός σταθμός στην περιοχή.
Για τέταρτη μέρα συνεχίστηκαν οι διαδηλώσεις παλαιστινίων στην πόλη της Ιερουσαλήμ, όπου τις προηγούμενες μέρες τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια συγκρούσεων 55 διαδηλωτές. Συγκρούσεις ανάμεσα σε εκατοντάδες διαδηλωτές και ισραηλινούς αστυνομικούς σημειώθηκαν σήμερα και στην πόλη της Ναζαρέτ. Έγινε ρίψη δακρυγόνων και υπήρξαν τραυματίες από πλαστικές σφαίρες, ενώ η αστυνομία απήγαγε και εννέα διαδηλωτές. Ισραηλινές δημοσιογραφικές πηγές αναφέρουν πως τις τέσσερις τελευταίες μέρες, ο ισραηλινός στρατός και η αστυνομία έχει απαγάγει τουλάχιστον 200 νεαρούς παλαιστίνιους. Οι συλλήψεις έγιναν με την αιτιολογία πως οι νεαροί ήταν εμπλεκόμενοι σε διαδηλώσεις. Σύμφωνα με ισραηλινή εφημερίδα οι περισσότερες απαγωγές έγιναν στην παλιά πόλη της Ιερουσαλήμ, το προσφυγικό στρατόπεδο Shaofat και τη γειτονιά Al Toor.

Εντωμεταξύ αντιστασιακές ομάδες στη Γάζα συνέχισαν τις επιθέσεις ανταπόδοσης εκτοξεύοντας πυραύλους σε ισραηλινές περιοχές που συνορεύουν με τη Γάζα. Μέλος των ταξιαρχιών AL Qassam, ένοπλης πτέρυγας της Χαμάς δήλωσε σε τηλεοπτικό του διάγγελμα πως η αντίσταση θα εντείνει τα χτυπήματα με πυραύλους και θα προσπαθήσει να χτυπήσει και μακρύτερους στόχους. Επιθέσεις με πυραύλους έγιναν και από τις ταξιαρχίες Al Quds, της ισλαμικής Τζιχάντ και από άλλες αντιστασιακές ομάδες της Γάζας.

Αύριο Τετάρτη αναμένεται να συγκληθεί το ισραηλινό υπουργικό συμβούλιο που πιθανότατα θα αποφασίσει χερσαίες επιχειρήσεις. Πηγές του ισραηλινού στρατού αναφέρουν πως έχουν γίνει όλες οι προετοιμασίες για κάτι τέτοιο. Το Ισραήλ επίσης ενέκρινε την επιφυλακή 2500 χιλιάδων ακόμα εφέδρων.
Σύμφωνα με το κανάλι 10 της ισραηλινής τηλεόρασης οι ισραηλινές αεροπορικές επιχειρήσεις έχουν καταστρέψει τουλάχιστον τα δύο τρίτα από τους 2000 πυραύλους που υπολόγιζαν πως κατείχε η Χαμάς.

Σε απάντηση της φήμης που κυκλοφόρησε ότι ο ισραηλινός στρατός θα συμφωνήσει σε 48ωρη εκεχειρία, ο ισραηλινός πρωθυπουργός Ehud Olmert, δήλωσε σήμερα πως ο ισραηλινός στρατός θα συνεχίσει τις επιθέσεις μέχρι «να πετύχει τους στόχους του ενάντια στη Χαμάς», και πως αυτό που βλέπουμε είναι τα πρώτα στάδια της επίθεσης ενώ ο πρόεδρος Shimon Peres, δήλωσε πως «αυτός ο πόλεμος δεν μοιάζει με κανέναν άλλον από όσους έχουν γίνει από την εποχή της ίδρυσης του Ισραήλ» τον περιέγραψε σαν «πόλεμο ενάντια στην τρομοκρατία» και δήλωσε πως θα συνεχιστεί. Η πιθανότητα εκεχειρίας διαψεύστηκε και από σειρά άλλων πολιτικών και στρατιωτικών αρχών.


Πηγή: http://www.imemc.org

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Create your own banner at mybannermaker.com!
Καντε copy τον html κωδικα γιανα μεταφερετε το banner!