Παρασκευή 3 Ιουλίου 2009

Παραμένουν κρατούμενοι στο Ισραήλ οι ακτιβιστές του Free Gaza



Αναδημοσιευση απο http://r-freepalestine.blogspot.com


Το μεσημέρι της Τρίτης 30 Ιούνη, δυνάμεις του Ισραηλινού Πολεμικού Ναυτικού επιτέθηκαν με πειρατικό τρόπο στο πλοίο «Spirit of Humanity» του Free Gaza Movement που είχε αναχωρήσει από τη Λάρνακα της Κύπρου, φορτωμένο με 3 τόνους φάρμακα, παιδικά παιχνίδια και οικοδομικά υλικά για τους χιλιάδες άστεγους κατοίκους της Γάζας που λόγω της απαγόρευσης από το Ισραήλ εισόδου οικοδομικών υλικών στην περιοχή, δεν μπορούν να ξαναχτίσουν τα σπίτια τους που καταστράφηκαν κατά τη διάρκεια της ισραηλινής επίθεσης στις αρχές του χρόνου, όπως καταγγέλλει και η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού.

Για αρκετές ώρες 6 ισραηλινά πλοία είχαν περικυκλώσει το «Spirit of Humanity» απειλώντας να ανοίξουν πυρ εναντίον του. Παρά τις απειλές και τις παρεμβολές στα ηλεκτρονικά του πλοίου που εμπόδιζαν τις επικοινωνίες και την ασφαλή πλεύση του οι ακτιβιστές συνέχισαν την πορεία τους. Τελικά 23 μίλια πριν τις ακτές της Γάζας – σε διεθνή χωρικά ύδατα (!) – οι ισραηλινοί επιβιβάστηκαν και κατέλαβαν το πλοίο. Απήγαγαν πλήρωμα και επιβάτες, συνολικά 21 άτομα από 11 διαφορετικές χώρες, (ανάμεσά τους η νομπελίστρια του 1977 Mairead Maguire για τη ειρηνευτική δράση της στη Βόρεια Ιρλανδία και η Cynthia McKinney πρώην μέλος του Κογκρέσου και υποψήφια του «Πράσινου Κόμματος» το 2008 για την προεδρεία των ΗΠΑ) και τους οδήγησαν στο λιμάνι Ashdod του Ισραήλ, όπου κρατούνται χωρίς να μπορούν να δουν δικηγόρους, όπως καταγγέλλουν οι διοργανωτές της αποστολής.

Οι ισραηλινές αρχές ήταν ενήμερες πως το «Spirit of Humanity» εκτελούσε ανθρωπιστική αποστολή και το πλήρωμά του ήταν άοπλο καθώς είχε ελεγχθεί από τις Κυπριακές Λιμενικές Αρχές πριν την αναχώρησή του. Πρόκειται αναμφισβήτητα για μια ακόμα σκανδαλώδη παραβίαση του διεθνούς δικαίου. Κι αν – ευτυχώς – οι 21 διεθνείς ακτιβιστές βρίσκονται αυτή τη στιγμή στην πρώτη γραμμή της δημοσιότητας, δεν συμβαίνει το ίδιο με τους 11.000 Παλαιστίνιους πολιτικούς κρατούμενους που λιώνουν στις Ισραηλινές φυλακές.

Να υπενθυμίσουμε πως η προσπάθεια του Free Gaza Movement να σπάσει τον αποκλεισμό της Γάζας δεν είναι καινούργια. Στις 15 Αυγούστου του 2008 η πρώτη του αποστολή αποτέλεσε μια ιστορική επιτυχία του παγκόσμιου κινήματος αλληλεγγύης στην Παλαιστίνη. Τους επόμενους μήνες έγιναν τέσσερα ακόμα ταξίδια, ενώ κατά τη διάρκεια της ισραηλινής επίθεσης τον Δεκέμβρη, η αποστολή με το πλοίο «Dignity» εμβολίστηκε από ισραηλινά πολεμικά και κατέφυγε στον Λίβανο με σοβαρές ζημιές.

Τέλος να σημειώσουμε πως το «Spirit of Humanity» φέρει ελληνική σημαία πράγμα που σύμφωνα με το ναυτικό δίκαιο σημαίνει πως αποτελεί «ελληνικό έδαφος». Με αυτή την έννοια η χαλαρή διαμαρτυρία του ελληνικού υπουργείου εξωτερικών «Οπως έχουμε πει και στο παρελθόν κάθε νόμιμη δραστηριότητα μη κυβερνητικών οργανώσεων πρέπει να είναι ελεύθερη» η οποία όμως ταυτόχρονα επισημαίνει πως «είχαμε ενημερώσει για τους σοβαρούς κινδύνους ασφαλείας που ενέχει η σχεδιαζόμενη προσπάθεια διέλευσης από τη θαλάσσια κλειστή στρατιωτική ζώνη που έχει καθορίσει το Ισραήλ στα ανοιχτά της Γάζας» δεν μπορεί να χαρακτηριστεί παρά μια απαράδεκτη τοποθέτηση που προσπαθεί να κρατήσει ίσες αποστάσεις και αναγνωρίζει άμεσα το δικαίωμα του Ισραήλ να ορίζει απαγορευμένες ζώνες και να κρατά υπό απάνθρωπο ναυτικό αποκλεισμό τη Λωρίδα της Γάζας.

Το βίντεο που ακολουθεί είναι από την αναχώρηση του "Spirit of Humanity" από την Κύπρο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Create your own banner at mybannermaker.com!
Καντε copy τον html κωδικα γιανα μεταφερετε το banner!