Τρίτη 28 Ιουλίου 2009

Παλαιστίνη: Η πραγματικότητα διαψεύδει την ισραηλινή διαφήμιση



Τι λέει η επίμαχη διαφήμιση:

- Τι συμβαίνει; Τι συμβαίνει;
- Επέστρεψε τους την μπάλα.
- Πάμε αγόρια.
Η μπάλα επιστρέφει στους Ισραηλινούς.
- Θα σπάσουμε πλάκα!
- Τρεις στρατιώτες να πάρουν θέση… Μάτς σε εξέλιξη!
- Τέλεια!

Τελικά τι ζητάτε; Λίγη διασκέδαση!
Cellcom media, ένας κόσμος διασκέδασης: μουσική, βίντεο, ίντερνετ.
Ελάτε σε μας. Θα διασκεδάσουμε! Είναι τέλειο!







«Στα σοβαρά πήραν» τη διαφήμιση ισραηλινής εταιρίας τηλεπικοινωνιών κάποιοι Παλαιστίνιοι και «κάλεσαν» τους Ισραηλινούς στρατιώτες στην άλλη πλευρά του τείχους που περικλείει τους οικισμούς τους σε έναν αγώνα ποδοσφαίρου. Μόνο που αντί για τη μπάλα, δέχθηκαν «πάσα» από δακρυγόνα.

Πρόκειται για μία διαφήμιση, όπου οι στρατιώτες που φυλάνε το διαχωριστικό τείχος από την πλευρά του Ισραήλ, δέχονται μία μπάλα από τα παλαιστινιακά εδάφη. Τη στέλνουν πίσω και έτσι ξεκινάει ένα παιχνίδι με τη μία ομάδα (τους Παλαιστίνιους) να είναι αόρατη, αλλά παρόλα αυτά να συνεχίζει την ανταλλαγή πασών.

Οι Παλαιστίνιοι, που «είδαν» κυριολεκτικά τη διαφήμιση, οργάνωσαν έναν αγώνα ποδοσφαίρου κοντά στα σύνορα νότια της Ιερουσαλήμ. Έστειλαν τη μπάλα στο απέναντι γήπεδο, όμως η απάντηση δεν ήταν η συνέχεια του παιχνιδιού: ήταν δακρυγόνα.

Πέρα από το γεγονός ότι η ιστορία που παρουσιάζει δεν αντιστοιχεί σε καμιά περίπτωση με την πραγματικότητα, η διαφήμιση κατηγορήθηκε και ως ρατσιστική. Υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων καταγγέλλουν πως ο φόβος του «καλού» ισραηλινού στρατιώτη πως «το τέρας της απέναντι πλευράς» θα κλέψει τη μπάλα είναι άκρως προσβλητικός, ενώ εξίσου ρατσιστικό είναι και το γεγονός ότι οι Παλαιστίνιοι συμπαίχτες μένουν αόρατοι.

Αναδημοσιευση απο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Create your own banner at mybannermaker.com!
Καντε copy τον html κωδικα γιανα μεταφερετε το banner!