Πέμπτη 26 Μαρτίου 2009

Θηλειά 3,4 δισ. ευρώ για δύο χρόνια


Αναδημοσιευση απο Ελευθεροτυπια
Της ΕΛΕΝΗΣ ΚΩΣΤΑΡΕΛΟΥ

Ο Παπαθανασίου αποδέχεται ασμένως τις συστάσεις

«Ιδιαίτερη» μεταχείριση στην Ελλάδα από Κομισιόν

Μέτρα που θα φέρουν 3,4 δισ. ευρώ στα δημόσια ταμεία αναζητεί το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, προκειμένου να ρίξει το έλλειμμα στο 2,9% του ΑΕΠ το 2010. Το μετά τις ευρωεκλογές νέο πακέτο αναμένεται να περιλαμβάνει μέτρα σίγουρης απόδοσης. Η κυβέρνηση αποδέχθηκε «ασμένως» τις συστάσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης για «μέτρα τώρα» και μεγαλύτερο σφίξιμο. Διακριτική μεταχείριση σε βάρος της Ελλάδας από την Κομισιόν.

Μετά τις συστάσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης, η οποία ουσιαστικά ζητεί τουλάχιστον μια δεύτερη δόση μέτρων μέχρι τον Οκτώβριο και άλλα μέτρα μέσα στο 2010, οι επιτελείς του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών ερευνούν το είδος των επιβαρύνσεων αυτών.

Δεδομένου ότι το έλλειμμα του προϋπολογισμού αγγίζει, και δεν αποκλείεται να ξεπερνάει, το 4,2% του ΑΕΠ για να πέσει στο 2,9% στα τέλη του 2010 πρέπει να βρουν έσοδα 3,4 δισ. ευρώ στους επόμενους 21 μήνες και σε κάθε περίπτωση δεν μπορεί να τα αφήσουν όλα για το επόμενο έτος, δεδομένης και της φυσιολογικής επιβάρυνσης φόρων από χρόνο σε χρόνο.

Κάτι να δείξουν στην Ε.Ε.

Συνεπώς, αρμόδιοι παράγοντες του υπουργείου τοποθετούν ως εναρκτήριο χρόνο επιβολής των μέτρων αυτών τη μετά τις ευρωεκλογές χρονική περίοδο, δηλαδή το καλοκαίρι, ώστε να έχουν τα πρώτα απτά αποτελέσματα μέχρι τον Οκτώβριο για να τα επιδείξουν στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Τα μέτρα που θα ληφθούν δεν μπορούν να είναι «ρίσκου» αλλά «σίγουρης απόδοσης». Οι ίδιοι αρμόδιοι παράγοντες σημειώνουν ότι «βρισκόμαστε στην αναζήτηση ενός ή και δύο μέτρων που θα αποδώσουν μεγάλα έσοδα, όπως το μέτρο της έκτακτης εισφοράς». Και δεν μπορούν να είναι πολλές οι επιλογές τους.

Αν δεν θέλουν να εφεύρουν ένα νέο φόρο ή ακόμη μία έκτακτη εισφορά, πρέπει να περιοριστούν στα υπάρχοντα μέτρα. Ως τέτοια μπορεί να καταγραφούν η αύξηση του Ενιαίου Τέλους Ακινήτων, με ενδεχόμενη κλιμάκωση του συντελεστή φορολόγησης για τη μεγάλη ακίνητη περιουσία. Αλλωστε, η ταχυδρόμηση των σημειωμάτων για το 2009 θα αρχίσει μέσα στο καλοκαίρι.

Ο,τι πίνεται και καπνίζεται

Μέτρα «σίγουρης απόδοσης» θεωρούν ακόμα την αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης σε καύσιμα, ποτά και τσιγάρα (σ.σ. η τελευταία έγινε τον περασμένο Φεβρουάριο), η επιβολή ειδικού φόρου κατανάλωσης στο κρασί και στο φυσικό αέριο, η αύξηση του ανώτατου φορολογικού συντελεστή από το 40% στο 45-48% για εισοδήματα άνω των 75.000 ευρώ και η επιβολή ενός ακόμη μεγαλύτερου συντελεστή για υψηλότερα εισοδήματα που θα αποκτηθούν φέτος (σ.σ. απόδοση την άνοιξη του 2010 με την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων) ή η κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης και η επανεξέταση των φοροαπαλλαγών.

Δεν αποκλείουν βέβαια και μέτρα αμφιβόλου είσπραξης, όπως η δεύτερη παράταση της περαίωσης, η επαναφορά του φόρου κληρονομιών και γονικών παροχών, ενώ εμμένουν στη μη αύξηση του ΦΠΑ. Οσο για τα ληξιπρόθεσμα των 20 δισ. ευρώ, πρέπει να επισπεύσουν τις διαδικασίες αν θέλουν να έχουν απόδοση 1,8 δισ. ευρώ φέτος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Create your own banner at mybannermaker.com!
Καντε copy τον html κωδικα γιανα μεταφερετε το banner!