Πέμπτη 30 Οκτωβρίου 2008

Ανακοινωση συντονιστικου Φ.Σ. Βόλου

Τη Τρίτη 21 Οκτώβρη, ημέρα Πανελλαδικής Απεργίας, οι φοιτητικοί μας σύλλογοι έδωσαν το δυναμικό «παρών», καταλαμβάνοντας τις σχολές και συμμετέχοντας σε μαζικά συλλαλητήρια μαζί με άλλους εκατοντάδες εργαζομένους στο Βόλο και δεκάδες χιλιάδες σε όλη την Ελλάδα. Φοιτητές και εργαζόμενοι κατεβήκαμε στο δρόμο κόντρα σε μια πολιτική που μας πλήττει από κοινού: τη πολιτική της λιτότητας, των ιδιωτικοποιήσεων της δημόσιας περιουσίας, της βίαιης καταπάτησης των δικαιωμάτων μας σε μόρφωση και εργασία.

Η επίθεση της κυβέρνησης στα πανεπιστήμια, και γενικότερα στην εκπαίδευση, συνεχίζεται με γρήγορα βήματα. Στόχος της η εμπορευματοποίηση/ιδιωτικοποίηση της παιδείας και η υπονόμευση των εργασιακών μας δικαιωμάτων. Αυτό επιχειρείται με δύο τρόπους: με την εφαρμογή του νέου νόμου-πλαίσιο για τη λειτουργία των ΑΕΙ και με την αναγνώριση των ιδιωτικών κολλεγίων (ΚΕΣ). Ο νόμος για τα ΚΕΣ (που ψηφίστηκε «νύχτα» από το θερινό τμήμα της Βουλής προς αποφυγή αντιδράσεων) αναγνωρίζει τα επαγγελματικά δικαιώματα στους αποφοίτους των κολλεγίων, εξισώνοντας τα με τα αντίστοιχα των δημοσίων ΑΕΙ και ΤΕΙ και διασπώντας σε χίλια κομμάτια τα εργασιακά δικαιώματα της νεολαίας. Ο νόμος-πλαίσιο, πέρα απ’ την εντατικοποίηση των σπουδών μας, ανοίγει το δρόμο για την λειτουργία των δημοσίων πανεπιστημίων με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια (με τα 4ετή επιχειρησιακά προγράμματα, τους οικονομικούς manager κλπ), μετατρέποντας ουσιαστικά ΑΕΙ και ΤΕΙ σε επιχειρήσεις και τη μόρφωση σε εμπόρευμα!

Αυτή η πολιτική δεν οφείλεται σε κάποιον «κακό υπουργό» ή σε κάποιον «κακό πρωθυπουργό» αλλά ακολουθεί συμφωνίες και επιταγές που προέρχονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, εξυπηρετούν τα συμφέροντα του κεφαλαίου και τα κόμματα που την υποστηρίζουν (ΝΔ & ΠΑΣΟΚ) την εφαρμόζουν κατά γράμμα όλα τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα. Η επίθεση ενάντια στην παιδεία είναι κομμάτι της συνολικής αντεργατικής - αντιλαϊκής πολιτικής που εφαρμόζει η κυβέρνηση (σαν συνέχεια της πολιτικής του ΠΑΣΟΚ). Μια πολιτική που ξεπουλά τα πάντα στους ιδιώτες (Ολυμπιακή, ΟΣΕ), χτυπά τα εισοδήματα των εργαζομένων (νέοι φόροι, μισθοί πείνας), ανατρέπει ασφαλιστικά δικαιώματα και μας καταδικάζει όλους σε μια ζωή λάστιχο, χωρίς δικαιώματα.

Απέναντι σε αυτήν την επίθεση η απάντηση πρέπει να είναι άμεση και δυναμική! Στο δρόμο που χάραξε το μεγαλειώδες φοιτητικό κίνημα του Μάη-Ιούνη 2006 που «πάγωσε» τη κατάθεση του νόμου πλαίσιο και το 2007 ανέτρεψε τα σχέδια ΝΔ και ΠΑΣΟΚ για αναθεώρηση του Συντάγματος! Με φοιτητικό κίνημα μαζικών γενικών συνελεύσεων, μαχητικών διαδηλώσεων και καταλήψεων που, σε κοινό συντονισμό με τα πληττόμενα κομμάτια σε εκπαίδευση και εργασία θα παλέψει για τη συγκρότηση Μετώπου Παιδείας–Εργασίας και θα συγκρουστεί με κάθε όψη της κυβερνητικής πολιτικής και θα απαιτήσει την απεμπλοκή από τις ευρωπαϊκές συμφωνίες για την εκπαίδευση!
Αυτή τη μάχη δεν θα τη δώσουμε μόνοι! Καλούμε καθηγητές, δασκάλους, πανεπιστημιακούς και μαθητές σε κοινό συντονισμό και αγώνα διαρκείας! Οι δάσκαλοι και οι καθηγητές βρίσκονται ήδη σε μαχητική κατεύθυνση, με προσανατολισμό για 5νθήμερες επαναλαμβανόμενες απεργίες από 1η Δεκέμβρη. Οι πανεπιστημιακοί καθηγητές αποφασίσανε για δύο 48ωρες απεργίες (20-21 και 25-26 Νοέμβρη). Οι μαθητές έχουν δώσει ήδη δυναμικό «παρών» με καταλήψεις των σχολείων τους. Ολόκληρη η Παιδεία μοιάζει με ένα καζάνι που βράζει!


Με βάση τα παραπάνω καλούμε όλους τους φοιτητικούς συλλόγους σε:

1. Νέους γύρους Γενικών Συνελεύσεων σε όλες τις σχολές!
2. Κινητοποίηση την Πέμπτη 6 Νοέμβρη (η ΠΟΣΔΕΠ ήδη καλεί σε όλες τις πόλεις πανεκπαιδευτικά συλλαλητήρια)
3. Να γίνουν βήματα ώστε η φετινή επέτειος της εξέγερσης του Πολυτεχνείου να αποτελέσει κέντρο αγώνα του Πανεκπαιδευτικού Κινήματος! Καλέσματα προς όλα τα αγωνιζόμενα κομμάτια σε παιδεία και εργασία για κοινό συντονισμό.
4. Μαζικές εκστρατείες ενημέρωσης και προετοιμασίας με προσανατολισμό για Πανεκπαιδευτικό αγώνα διαρκείας μετά τις 17 Νοέμβρη.

Αρχιτεκτονικής, Δικτύων, ΙΑΚΑ, Πολιτικών Μηχανικών, Χωροταξίας


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Create your own banner at mybannermaker.com!
Καντε copy τον html κωδικα γιανα μεταφερετε το banner!