Τετάρτη 22 Οκτωβρίου 2008

Ώρα να Σπάσουμε τους Κύκλους


Όλοι οι φοιτητές του τμήματος μάθαμε πως από τη στιγμή που περάσαμε στα Δίκτυα, ή πρέπει να ετοιμαστούμε για μια φοιτητική ζωή γεμάτη τρέξιμο, άγχος και πίεση ή να ξεχάσουμε το πτυχίο στα 5 χρόνια (ή και εντελώς). Όλα αυτά χάρη στο ιδιαίτερα σκληρό πρόγραμμα σπουδών της σχολής και την εντατικοποίηση που αυτό επιβάλει.

Πρόγραμμα Σπουδών

Το πρόγραμμα σπουδών του ΜΗΥΤΔ περιέχει ένα ιδιαίτερα <<εχθρικό>> προς τον φοιτητή συνδυασμό μέτρων. Όριο στην δήλωση μαθημάτων, αλυσίδες και προαπαιτούμενα, και πάνω από όλα 2 κύκλοι σπουδών με όριο τα 6 μαθήματα. Κοινώς, γιανα περάσεις από το 3ο στο 4ο έτος οφείλεις να χρωστάς 6 ή λιγότερα μαθήματα. Αυτό βέβαια στην πράξη, συμπεριλαμβανομένων των πολλαπλών αλυσίδων και του ορίου στην δήλωση μαθημάτων, σημαίνει πως αν στο τέλος του 2ου έτους χρωστάς 2 συγκεκριμένα μαθήματα, είναι μαθηματικά βέβαιο πως θα σπαταλήσεις ένα χρονο. Στην πραγματικότητα μόλις ένα ποσοστό της της τάξης του 5-10% καταφέρνει να κάνει το αυτονόητο, να τελειώσει τη σχολή του στην ώρα του.

Που αποσκοπούν τα μέτρα

Ακόμη δεν έχει γίνει ξεκάθαρη η χρησιμότητα όλων αυτών των μέτρων του προγράμματος σπουδών. Αν υπάρχει ώστε, σύμφωνα με τα λόγια των καθηγητών <<να ανεβάσει την ποιότητα σπουδών,το επίπεδο και τη φήμη της σχολής>>, τότε έχει αποτύχει παταγωδώς καθώς τα Δίκτυα είναι πλέον γνωστά ως μια σχολή που <<δεν αξίζει τον κόπο>>. Το μόνο που επιτυγχάνεται είναι η εξουθένωση των φοιτητών μέσω ενός διαρκούς κυνηγητού βαθμών και παρακολουθήσεων. Το διάβασμα γίνεται όχι με τρόπο που προσφέρει γνώσεις,αλλά με σκοπό απλά να περαστεί ένα μάθημα που έχει αλυσίδα άλλα 2. Αυτό οδηγεί σε μία αντίληψη του ότι γιανα πετύχεις δεν πρέπει να ασχολείσαι με τίποτε άλλο παρά μόνο με την σχολή.Αντίληψη ότι απαιτούν από μας να δρούμε αυστηρά και καθορισμένα γιανα προκόψουμε,όπως αργότερα θα απαιτήσουν από μας να είμαστε υπάκουοι, ευέλικτοι,απασχολήσιμοι, ούτε καν εργαζόμενοι!

Ήρθε η ώρα για δράση

Ο Φ.Σ. των Δικτύων έχει προσπαθήσει με διάφορους τρόπους να διαμαρτυρηθεί για τα προβλήματα που δημιουργεί στους φοιτητές το πρόγραμμα σπουδών. Συζητήσεις, επιτροπές και κείμενα προς τους καθηγητές είχαν σαν μοναδικό αποτέλεσμα τις διάφορες υποσχέσεις χωρίς καμία ουσιαστική κίνηση καλυτέρευσης της κατάστασης. Ήρθε η ώρα να κάνουμε αποφασιστικές κινήσεις.Να διεκδικήσουμε το αυτονόητο. Ρυθμούς σπουδών που να απευθύνονται σε ανθρώπους και όχι σε ρομπότ,το δικαίωμα να μην σπαταλάμε τη ζωή και χρήματά μας χωρίς λόγο.

Ήρθε η ώρα να αφήσουμε την κουβέντα,να δώσουμε αγώνα,και να κερδίσουμε!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Create your own banner at mybannermaker.com!
Καντε copy τον html κωδικα γιανα μεταφερετε το banner!