Αναδημοσίευση απο Δρόμος της Αριστεράς
Την «πράσινη ανάπτυξη», βασικό σύνθημα-φούσκα της προεκλογικής εκστρατείας του ΠΑΣΟΚ και την άμεση καταστολή όσων διεκδικούν ένα καλύτερο μέλλον, κινητήρια δύναμη της σημερινής κυβέρνησης, συμπυκνώνει η παρέμβαση τεσσάρων μελών οικολογικών οργανώσεων από τον Βόλο και τη Βέροια, με αφορμή τη συνεχιζόμενη μόλυνση του ποταμού Αλιάκμονα.
Η είδηση, που έκανε το γύρο της χώρας, με τα μέλη των οικολογικών οργανώσεων να μπαίνουν στο γραφείο του Νομάρχη Ημαθίας και να αδειάζουν δύο σακούλες με νεκρά ψάρια από τον συγκεκριμένο ποταμό, δείχνει το αδιέξοδο που έχουν βρεθεί πολίτες και ακτιβιστές απέναντι σε ένα κράτος που σιωπά για τους ισχυρούς βιομήχανους και κλείνει τα μάτια στην εκάστοτε τοπική αρχή η οποία αυθαιρετεί συμπράττοντας με τους «μεγάλους».
Μια διαμαρτυρία και μια δίκη
Ο Νίκος Ασλάνογλου, μέλος της Οικολογικής Ομάδας Βέροιας και ο Κώστας Βολιώτης, από την αντίστοιχη ομάδα του Βόλου περιέγραψαν στον Δρόμο όσα έζησαν αυτοί και οι άλλοι δύο ακτιβιστές την περασμένη Δευτέρα: «Μία μέρα νωρίτερα βρήκαμε τα νεκρά ψάρια στο ποταμό Αλιάκμονα, μαζέψαμε κάποια από αυτά και ήδη από την Κυριακή οργανώθηκε η παρέμβαση της Δευτέρας. Τη Δευτέρα, λοιπόν, και αφού τα ψάρια πήραν την ανάλογη, δύσοσμη μυρωδιά, τα πήραμε και μπήκαμε στο γραφείο του Νομάρχη και τα αδειάσαμε πάνω στο γραφείο του.», αναφέρει ο κ. Ασλάνογλου.
Την ίδια ώρα, ο νομάρχης Ημαθίας παραχωρούσε συνέντευξη Τύπου, παρουσία της ομογενούς δημάρχου Μόρλαντ Μελβούρνης Στέλλας Καριοφυλλίδου-Μωραΐτη για την τουριστική ανάδειξη του νομού. Οι εργαζόμενοι στο γραφείο του νομάρχη καλούν την αστυνομία, με αποτέλεσμα να οδηγηθούν στο τμήμα και οι 4 ακτιβιστές. Μετά τις καταθέσεις, ο εισαγγελέας δίνει εντολή να κρατηθούν, έτσι ώστε την επόμενη ημέρα να περάσουν από Αυτόφωρο. Οι κατηγορίες ήταν διατάραξη της ομαλής λειτουργίας της υπηρεσίας και απρόκλητη εξύβριση. Η τελευταία κατηγορία, στη συνέχεια μετετράπη σε απλή εξύβριση.
Να σημειωθεί πως η ομάδα των τεσσάρων ακτιβιστών δικάστηκε χωρίς δικηγόρο, καθώς, όπως λέει ο Κώστας Βολιώτης «κάτι τέτοιο δεν το αντέχουμε οικονομικά, αφήστε που υπάρχει η εμπειρία του παρελθόντος, όταν δύο χρόνια νωρίτερα, αντίστοιχη παρέμβαση είχαμε κάνει για τις παράνομες αμμοληψίες στον Αλιάκμονα. Από αυτήν την εκδήλωση έχουμε και μία καταδίκη».
Κατά τη διάρκεια της δίκης και αφού πλέον είχαν περάσει σχεδόν 4 ώρες διαδικασίας, ο δικηγόρος της Νομαρχίας, ενημερώνει την έδρα πως ο πελάτης του αποσύρει τη μήνυση: «Έβλεπαν ότι μάλλον θα αθωωνόμασταν. Αλλά ακόμη κι αν πάρουμε την άλλη εκδοχή, αυτή της καταδίκης μας, για τη Νομαρχία θα ήταν επίσης μία πολύ δυσάρεστη εξέλιξη. Διότι αυτό γίνεται κάθε χρόνο. Και αν δεν σταματήσει η μόλυνση του ποταμού, θα το κάνουμε συνεχώς, με αποτέλεσμα να έχουν μία διαρκή αρνητική δημοσιότητα. Παράλληλα, να σημειωθεί πως και εμείς καταθέσαμε μήνυση στο γενικό γραμματέα της Νομαρχίας, για εξύβριση. Και ενώ εμάς, μας συνέλαβαν και μας έβαλαν μέσα, αυτόν δεν τον βρήκαν να τον συλλάβουν! Τι παράξενο ε; Την ίδια ημέρα της παρέμβασής μας ήταν στο γραφείο του νομάρχη και μετά δεν υπήρχε πουθενά! Θα πήγε διακοπές..», σημειώνει ο κ. Ασλάνογλου.
Καταστροφική η μόλυνση του Αλιάκμονα
Η μόλυνση του ποταμού Αλιάκμονα δεν είναι σημερινό ζήτημα. Όπως τα περισσότερα ποτάμια της χώρας, έτσι και ο Τομέας 66 επιβαρύνεται με τα μη επεξεργασμένα απόβλητα των βιομηχανιών. «Και παρά τις επιστημονικές επιβεβαιώσεις πως το ποτάμι μολύνεται επανειλημμένα από τα απόβλητα, κανείς δεν έχει προχωρήσει σε κάποιο έλεγχο», μας λέει ο κ. Ασλάνογλου.
Μιλώντας, δε, για τη σημερινή κατάσταση του ποταμού εξηγεί: «Στον Αλιάκμονα χύνεται μία τάφρος που μαζεύει νερά από το Νομό Πέλλας και τον Νομό Ημαθίας, από το Βέρμιο. Είναι, ουσιαστικά, ένα μεγάλο τεχνητό ποτάμι, η Τάφρος 66. Σ’ αυτή, λοιπόν, την Τάφρο ρίχνουν τα ανεπεξέργαστα βιομηχανικά απόβλητά τους τα εργοστάσια που φτιάχνουν τις κομπόστες. Αυτά προκαλούν το πρόβλημα της θανάτωσης των ψαριών. Οι βιομηχανίες όφειλαν να ρίχνουν καθαρά νερά από το βιολογικό καθαρισμό τους. Πράγμα, φυσικά, που δεν συμβαίνει. Γιατί, πολύ απλά, δεν φοβούνται κανέναν. Κανείς δεν τους τιμώρησε, γιατί κανείς δεν τους έκανε έλεγχο, γιατί πολύ απλά δεν υπάρχει κράτος. Να μπορεί, για παράδειγμα, ο πολίτης να πάει στον εισαγγελέα και να πει το πολύ απλό: «Δεν μπορώ να ανοίξω τα παράθυρα του σπιτιού μου από τη βρόμα που κυλάει μέσα στο ποτάμι». Έχουμε κάνει τόσες καταγγελίες στην αστυνομία, στην εισαγγελία επίσης. Τόσες μηνύσεις και δεν έχει γίνει το παραμικρό. Αντίθετα, στις δικές μας (εναντίον μας) μηνύσεις προχωράνε με βήμα ταχύ, όπως αποδείχτηκε από το πρόσφατο περιστατικό. Ένα διεφθαρμένο κράτος στη πλήρη λειτουργία του».
Όσον αφορά το αν αυτές οι κινήσεις θα επαναληφθούν και στο μέλλον, οι 4 ακτιβιστές συμφωνούν πως η παρέμβαση της Δευτέρας ήταν μόνον η αρχή: «Το είπαμε και στο δικαστήριο. Να μην περιμένουν από εμάς μία δήλωση μετανοίας. Τους είπαμε, δηλαδή, ότι μετά από αυτήν την εξέλιξη, θα συνεχίσουμε να είμαστε μπροστά και όρθιοι. Όχι πίσω και καθιστοί.», καταλήγει ο κ. Ασλάνογλου.
«Εμάς το περιβάλλον μας ενδιαφέρει συνολικά. Οπουδήποτε κι αν συμβαίνει, μία ρύπανση είναι ζήτημα για εμάς. Αυτό, όμως, που μας ενδιαφέρει πλέον είναι να έρθουν δίπλα μας οι νεότεροι. Να αντιληφθούν ότι το περιβάλλον είναι η ζωή μας και πως η διεκδίκηση θα πρέπει να είναι συνολική από όλους μας», υπογραμμίζει από την πλευρά του ο κ. Βολιώτης.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου