Τρίτη 25 Αυγούστου 2009

Ψηφίστηκε το «φακέλωμα» και η ανταλλαγή πληροφοριών με τις ΗΠΑ


Για την προστασία του «Έλληνα πολίτη και του εθνικού συμφέροντος» όπως υποστήριξε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών αρμόδιος για θέματα Δημόσιας Τάξης, Χρήστος Μαρκογιαννάκης, ψηφίστηκε σήμερα στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής το σχέδιο νόμου με το οποίο προβλέπεται η ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ για την τρομοκρατία, καθώς και η ενίσχυση της συνεργασίας για την καταπολέμηση του εγκλήματος.

Το νομοσχέδιο υπερψηφίστηκε από τους βουλευτές της ΝΔ ενώ τις επιφυλάξεις τους εξέφρασαν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και του ΛΑΟΣ. Κατά της συγκεκριμένης τροπολογίας τάχθηκαν οι βουλευτές του ΚΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Χρήστος Μαρκογιαννάκης χαρακτήρισε αναγκαία και χρήσιμη την ανταλλαγή πληροφοριών. «Μπαίνει μια τάξη, μπαίνουν αρχές και προστατευτικές δικλείδες. Όλες οι χώρες έχουν υπογράψει παρόμοια συμφωνία προκειμένου να καταργηθεί η θεώρηση της βίζας για τις ΗΠΑ» τόνισε ο υπουργός.

«Η σύμβαση είναι απόλυτα προστατευτική για τους Έλληνες πολίτες καθώς το ελληνικό δίκαιο κατισχύει παντού και η παροχή πληροφοριών αφορά μόνο πρόσωπα τα οποία έχουν καταδικαστεί για τρομοκρατία κι όσους έχουν κατηγορηθεί για τρομοκρατία και όχι για τους υπόπτους» πρόσθεσε.

Ο εισηγητής της ΝΔ κ. Σταύρος Κελέτσης μίλησε για τη σημαντικότητα του σχεδίου νόμου σημειώνοντας ότι «στηρίζεται στις αρχές της αμοιβαιότητας και της ισότητας των δύο μερών που θα βοηθήσει στην πρόληψη και την καταπολέμηση των σοβαρών εγκλημάτων». Επιπλέον ο κ. Κελέτσης θέλοντας να καθησυχάσει, υποστήριξε πως σε αυτή τη συμφωνία υπάρχουν όλες εκείνες οι ασφαλιστικές δικλείδες που απαιτούνται για την διασφάλιση των ανθρώπινων δικαιωμάτων ενώ παράλληλα θα καλυφθεί και ένα κενό που υπάρχει, προκειμένου να καταργηθεί το καθεστώς θεώρησης visa σε όσους Έλληνες πολίτες θέλουν να ταξιδέψουν στις ΗΠΑ.

Ο εισηγητής του ΚΚΕ Αχιλλέας Κανταρτζής, ο οποίος καταψήφισε το νομοσχέδιο υποστήριξε ότι «η συμφωνία αυτή δεν έρχεται στο κενό, αλλά έρχεται να ενισχύσει τις διαχρονικές αποφάσεις ιμπεριαλιστικών κυβερνήσεων και οργανισμών που στόχο έχουν την καταστολή των εργατικών και λαϊκών αγώνων».

«Η βιασύνη της κυβέρνησης να φέρει για κύρωση τις δύο αυτές συμφωνίες προσομοιάζει σε υποτελή χώρα» ανέφερε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Νίκος Τσούκαλης, ο οποίος με τη σειρά του καταψήφισε την εν λόγο τροπολογία, τονίζοντας ότι δεν διασφαλίζονται τα προσωπικά δεδομένα

Από την πλευρά του το ΠΑΣΟΚ, δια στόματος του εισηγητή του, Γιάννη Βλατή, χαρακτήρισε τη σύμβαση ελλιπή, ζητώντας να δοθούν περισσότερες πληροφορίες.
«Για το λόγο αυτό δεν πρέπει να ψηφιστεί σήμερα η πρόταση της κύρωσης των δύο αυτών συμφωνιών» τόνισε ο κ. Βλατής. «Στο υπό συζήτηση νομοσχέδιο δεν υπάρχει σαφή περιγραφή του όρου τρομοκρατία» πρόσθεσε ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ και επισήμανε ότι η διαβάθμιση των πληροφοριών σε ΗΠΑ και ΕΕ δεν είναι κοινή.

Τις επιφυλάξεις του σχετικά με τον τρόπο λειτουργίας των αρχείων που θα τηρούνται εξέφρασε ο βουλευτής του ΛΑΟΣ κ. Γιώργος Γεωργίου ενώ αναρωτήθηκε για τα προβλεπόμενα χρήματα των 50.000 ελέγχων DNA ετησίως που προβλέπει το νομοσχέδιο και αν πράγματι ο αριθμός των δειγμάτων είναι αυτός.

Στις θέσεις της αντιπολίτευσης περί εκχώρησης εθνικών δικαιωμάτων και φακελώματος των πολιτών, ο υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Δένδιας αντέδρασε λέγοντας πως «όλα αυτά δεν ισχύουν καθώς η συμφωνία είναι σύμφωνη με τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Ευρώπης ουσιαστικά διέπει τις σχέσεις μας με τους εταίρους.

«Η παροχή στοιχείων που προβλέπει η σύμβαση δεν θα γίνεται αφειδώς αλλά κατόπιν συγκεκριμένου ερωτήματος αρμόδιας υπηρεσίας σε αρμόδια υπηρεσία για τυχόν ύπαρξη στοιχείων μετά από δικαστική συνδρομή» υποστήριξε ο κ. Δένδιας.

Αναδημοσιευση απο http://www.tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Create your own banner at mybannermaker.com!
Καντε copy τον html κωδικα γιανα μεταφερετε το banner!