Κυριακή, 25 Μαΐου 2008

Ποιος επιδιώκει την ένταση; Και ποιος κάνει μαθήματα δημοκρατίας;


Κ. Πρύτανη,
Διαβάσαμε με προσοχή το mail σας και θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε για τα παρακάτω:
1. Οι γενικές συνελεύσεις των φοιτητών είναι πολύ πιο δημοκρατικές από οποιοδήποτε όργανο που λειτουργεί μέσα στο Πανεπιστήμιο. Από κάθε Σύγκλητο ή ΓΣ Τμήματος που οι φοιτητές είναι η οικτρή μειοψηφία και απλά καλούνται να επικυρώνουν, σαν "μαϊντανοί", αποφάσεις των καθηγητών. Είναι πολύ πιο δημοκρατικές από τη σύνοδο των Πρυτάνεων που είναι όργανο μη θεσμοθετημένο, χωρίς σαφείς αρμοδιότητες αλλά ιδιαίτερα χρήσιμο στο Υπουργείο όταν θέλει να εμφανίσει "συναίνεση" από την εκπαιδευτική κοινότητα. Όπως τότε κ. Πρύτανη που συνομιλούσατε με την πρώην Υπουργό κα Γιαννάκου. Και τότε δεν ανησυχούσατε τόσο για το Δημόσιο Πανεπιστήμιο, απλά γιατί υποστηρίζατε και δηλώνατε δημόσια ότι δεν υπάρχει πρόβλημα και να ιδρυθούν ιδιωτικά. Τέλος είναι πολύ πιο δημοκρατικές οι συνελεύσεις μας από τις εκλογές - φάρσα που θέλετε να στήσετε στο ΠΘ μαζί με το ΥΠΕΠΘ.. Ας κάνουμε την υπόθεση ότι ψηφίζουν 1000 φοιτητές και 100 μέλη ΔΕΠ (λογική αναλογία). Με τον παλιό νόμο πλαίσιο οι 100 φοιτητές ισοδυναμούσαν με 8 μέλη ΔΕΠ. Τώρα, με το νέο νόμο, ισοδυναμούν με 2!!! Οποία δημοκρατία!Φοβερή "καθολική" ψηφοφορία!!! Νέου τύπου αντίληψη για τη δημοκρατία! Μάλλον κάπως Αμερικάνικη... Το παραπάνω παράδειγμα δεν το λέμε γιατί δε θέλουμε να χάσουμε κάποια "εξουσία" που έχουμε σαν παράταξη. Έτσι κι αλλιώς είμαστε από τις λίγες παρατάξεις πανελλαδικά που δεν συμμετείχαμε ούτε με τον προηγούμενο τρόπο στις Πρυτανικές εκλογές γιατί δε θέλουμε να είμαστε κομμάτι της δοσοληψίας που γίνεται και γιατί δε θέλουμε να κοροϊδεύουμε τους φοιτητές ότι έτσι θα βοηθάμε την μαζική ενεργοποίηση του φοιτητικού σώματος.
Δεν είμαστε ιθαγενείς κ. Πρύτανη. Ούτε ανώριμοι πολιτικά, όπως θέλετε να παρουσιάζετε. Στο Σύλλογο των Δικτύων κάναμε μια μαζικότατη συνέλευση και αποφασίσαμε κατάληψη για τις 27/05. Μια δημοκρατικότατη λειτουργία, με συζήτηση, αντιπαράθεση, ψηφοφορία. Και θα παρακαλούσαμε να μην μιλάτε έτσι για το πως λαμβάνουμε αποφάσεις. Θυμίζει υπερβολικά τον πρώην υπουργό της βίας κ. Πολύδωρα όταν μίλαγε για "μειοψηφίες". Έλεος πια με τις μειοψηφίες...
2. Μιλάτε κ. Πρύτανη για χούντες, διορισμένους Πρυτάνεις και άλλα διαμόνια (όχι καινά). Θα συμφωνήσουμε μαζί σας. Ας κάνετε τις εκλογές σας με τον παλιό νόμο πλαίσιο. Σταματήστε να επιλέγετε τη μετωπική σύγκρουση με το φοιτητικό κίνημα που έκανε την μεγαλύτερη κινητοποίηση των τελευταίων δεκαετιών (ή μήπως και τότε μειοψηφίες είμασταν;) με βάση την αντίθεση του σε αυτόν το νόμο. Δεν εκβιάζουμε εμείς το Δημόσιο Πανεπιστήμιο και το ξέρετε καλά. Οι φοιτητικές κινητοποιήσεις δεν εκβίασαν, δε διέλυσαν κανένα πανεπιστήμιο. Απλά έβγαλαν στα μάτια όλης της κοινωνίας τα χάλια του. Το εκβιάζει η κυβέρνηση με τα deadline, μέχρι τις 31/05, για τα 4ετή προγράμματα που μας μετατρέπουν έμμεσα σε νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου! Τα εκβιάζει με την υποχρηματοδότηση. Με το ότι ανοίγει το δρόμο για μεταπτυχιακά που μετά δεν τα πληρώνει και οδηγούμαστε έτσι στα δίδακτρα!Συγκρουστείτε με την κυβέρνηση της υποχρηματοδότησης, των εκβιασμών, της απαξίωσης των πτυχίων μας, της εμπορευματοποίησης. ΜΗΝ ΕΦΑΡΜΟΣΕΤΕ ΤΟ ΝΕΟ ΝΟΜΟ ΠΛΑΙΣΙΟ! Κάντε τις εκλογές σας με τον παλιό νόμο. Μην εφαρμόσετε καμία διάταξη του νέου νόμου. Μη δεχτείτε κανέναν νέο εσωτερικό κανονισμό - ζουρλομανδύα που καταλύει κάθε έννοια αυτοδιοίκητου. Το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας μπορεί να λειτουργήσει και χωρίς το νέο νόμο πλαίσιο. Κι αν η "ποινή" του ΥΠΕΠΘ γι' αυτό, είναι να κόψει τη χρηματοδότηση τότε θα μας βρείτε δίπλα σας κ. Πρύτανη και όχι απέναντί σας. Για μια φορά μην επιτίθεστε στο φοιτητικό κίνημα. Αντιπαρατεθείτε με το Υπουργείο. Αν όντως έχετε τόση αγωνία για το Δημόσιο Πανεπιστήμιο. Για το Δημόσιο Πανεπιστήμιο λέει ότι κόβεται και ο κ. Στυλιανίδης και ο Καραμανλής, και η Διαμαντοπούλου και ο Γ. Παπανδρέου και όλοι. Και πάνω κάτω έχουν την ίδια επιθετικότητα στις "μειοψηφίες"....
3. Τέλος για το κάλεσμά σας να "περιφρουρηθούν" οι εκλογές-φάρσα. Ο δικός μας σύλλογος θα εφαρμόσει την απόφασή του, όπου και να "απαγάγετε" τις κάλπες. Και ελπίζουμε να ακολουθήσουν κι άλλοι σύλλογοι. Δεν έχουμε να πούμε τίποτε άλλο σ' αυτό. Εμείς τις ιστορίες για τον δολοφόνο ΟΝΝΕΔίτη Καλαμπόκα και τον αγωνιστή καθηγητή Τεμπονέρα τις μάθαμε από άλλους που μας τις έλεγαν στις περσινές κινητοποιήσεις. Γιατί τα λέγαμε στα συνθήματά μας. Άλλοι που το 91 δεν ήταν νήπια, ξέρουν καλύτερα τα γεγονότα. Και τις μεθόδους...

------------ --------- --------- --------- --------- --------- --------- --------- --------- --------- --
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ
Ο ΠΡΥΤΑΝΗΣ


Αγαπητοί συνάδελφοι και συνεργάτες, αγαπητοί φοιτητές.

Την Τρίτη 27/5/2008 καλούμαστε να προσέλθουμε σε εκλογές για την ανάδειξη των νέων πρυτανικών αρχών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Η αγωνία όλων μας είναι φανερή για το αν θα γίνουν αυτές οι εκλογές ή όχι, αφού από τη μια μεριά ομάδες φοιτητών, εφαρμόζοντας μια ιδιότυπη διεκδικητική τακτική, καταλαμβάνουν τα κτίρια του Π.Θ. εν ονόματι κάποιων πλειοψηφιών των γενικών τους συνελεύσεων (όλοι γνωρίζουν με τι πλειοψηφίες λαμβάνονται αυτές οι αποφάσεις) παρεμποδίζοντας συμφοιτητές, καθηγητές και υπαλλήλους να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα (οποία δημοκρατία.), και από την άλλη μεριά η ηγεσία του ΥΠΕΠΘ που δεν χάνει ευκαιρία να υμνεί τα ιδιωτικά πανεπιστήμια που θα «κάνουν το Δημόσιο Πανεπιστήμιο να υποστεί ένα shock και να συνέλθει», με αποτέλεσμα να λειτουργεί ως εμπρηστής παρά ως πυροσβέστης σ' αυτή τη φωτιά που καίει τα ΑΕΙ. Στην πράξη και οι δυο στοχεύουν στη διάλυση του Δημόσιου Πανεπιστημίου, στην απαξίωσή του και στον εξευτελισμό του, ώστε το ιδιωτικό πανεπιστήμιο να εμφανιστεί ως από μηχανής θεός που θα περισώσει την Παιδεία από αυτή την «κατρακύλα και την κατάντια» στην οποία την έχει οδηγήσει το Δημόσιο Πανεπιστήμιο.

Αγαπητοί μου φίλοι, αν δεν καταφέρουμε να κάνουμε νόμιμες εκλογές στις 27/5/2008, το Π.Θ. κινδυνεύει να βρεθεί ακυβέρνητο από την 1η Σεπτεμβρίου 2008. Τόσο εγώ προσωπικά όσο και οι αντιπρυτάνεις δεν θέλουμε να παραμείνουμε ως δοτή (διορισμένη) ηγεσία του Π.Θ. ούτε για μια μέρα. Αλλά πιστεύω ότι δεν θα βρεθεί ούτε ένα συνάδελφος από το Π.Θ. να αποδεχθεί έναν τέτοιο διορισμό. Αυτού του είδους οι πρακτικές παραπέμπουν στην αλήστου μνήμης χούντα που διόριζε τους πρυτάνεις των πανεπιστημίων, πράγμα που δεν πιστεύω ότι υιοθετεί κανένας συνάδελφος. Από την άλλη μεριά, φαινόμενα όπως αυτά της παρεμπόδισης σε ψηφοφορία και «απαγωγές» ή καταστροφές της κάλπης, οδηγούν σε ανάδειξη πρυτάνεων μέσα από δικαστήρια, πράγμα που δεν περιποιεί τιμή σε κανέναν.

Όπως αντιλαμβάνεστε όλοι σας, σ΄αυτή την ιστορία είμαστε μόνοι μας για να στηρίξουμε το Δημόσιο Αυτοδιοικούμενο Πανεπιστήμιο. Ας μην περιμένουμε βοήθεια και στήριξη από κανέναν. Η λύση είναι μία:
ΚΑΝΤΕ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΔΙΚΗ ΣΑΣ ΥΠΟΘΕΣΗ.
Την Τρίτη να μην αρκεστείτε απλά να ψηφίσετε και να επιστρέψετε στο σπίτι σας. Μείνετε στο χώρο του εκλογικού κέντρου από το πρωί μέχρι το βράδυ, προστατέψτε με την παρουσία σας το δικαίωμά μας να εκλέγουμε την Αυτοδιοίκησή μας, προστατέψτε τη Δημοκρατία στο Πανεπιστήμιο, προστατέψτε το ΑΣΥΛΟ. Σ΄ αυτές τις εκλογές διακυβεύονται όλα αυτά. Αν δεν αγωνιστούμε για τα κεκτημένα μας την Τρίτη, την Τετάρτη ίσως να είναι πολύ αργά.

Σας καλώ ΟΛΟΥΣ σε μια μαζική προσέλευση στα εκλογικά κέντρα, για να κερδίσουμε τη μάχη της Δημοκρατίας στο Πανεπιστήμιο.

Με συναδελφικούς χαιρετισμούς
Ο Πρύτανης, Κων/νος Μπαγιάτης.
------------ --------- --------- --------- --------- --------- --------- --------- --------- --------- ---------

__._,_.___

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Create your own banner at mybannermaker.com!
Καντε copy τον html κωδικα γιανα μεταφερετε το banner!